Recept: Gouden Laksa uit Bij Meera aan tafel
Gouden laksa is het eerste recept dat ik mag delen uit Bij Meera aan tafel. In Dinner, de oorspronkelijk titel, wordt het zelfs 18 carat laksa genoemd. Of het nou om goud of karaat gaat. het een heerlijke soep. Verwarmend en kruidig, een echte oppepper. Laat je niet vooral niet afschrikken door de bereidingstijd van een uur. Alles is heel eenvoudig, het kost gewoon even wat tijd. Heb je nog wat wortels over die eigenlijk bedoeld waren voor Ozosnel het paard van Sinterklaas? Die kun je hier prima in kwijt, want er gaat maar liefst een kilo wortels in.
Top tip van mij vooraf: Rijst vermicelli moet vaak voor gebruik een uur lang weken in koud water. Lees dus even de verpakking en leg het op tijd in water.
Gouden Laksa
Voor 4 personen
Voorbereiding 20 minuten, bereiding 1 uur
Het enige ding dat ik ken dat een hele zak wortels sneller kan wegwerken dan dit recept is een paard. Door ze te roosteren vormen de wortels een lekkere tegenhanger voor de intense smaakmakers en specerijen in deze laksa, en samen met de kokosmelk balanceren ze die smaak perfect. Het heeft me overigens tien jaar gekost om eindelijk een recept voor een hoofdgerecht te schrijven dat een kilo wortels gebruikt. Ik ben er ontzettend trots op, misschien lijst ik het wel in en hang ik het naast mijn eerste pianodiploma in het toilet beneden
Opmerking: de meeste ingrediënten in dit recept gaan meteen de blender in om de laksapasta te maken. Tofu puffs (gefrituurde tofoeblokjes) zijn verkrijgbaar bij Chinese supermarkten en online (blz. 310). Laksanoedels (een wat dikkere rijstvermicelli) zijn lastig te vinden; als ik ze niet vind, gebruik ik ramennoedels van tarwe of rice sticks (platte rijstnoedels).
Ingrediënten – snel ingelegde taugé
- 100 gram taugé
- 2 eetlepels wittewijnazijn
- 2 theelepels zout
Ingrediënten – laksa
- 1 kg wortels, geschrapt
- 2 eetlepels + 6 eetlepels koolzaadolie
- zout
- 1 ui, gehakt
- 6 tenen knoflook, gehakt
- stukje verse gemberwortel van 3 x 3 cm, gehakt
- 2 stengels citroengras, buitenste bladeren en bovenste derde verwijderd, de rest gehakt
- 15 kerrieblaadjes (vers of diepvries)
- 4 theelepels Kashmiri-chilipoeder
- 2 theelepels milde kerriepoeder
- 1 eetlepel kristalsuiker
- 2½ eetlepels lichte sojasaus
- 1 blik à 400 ml kokosmelk
- 240 gram of 16 tofu puffs (kant-en-klare gefrituurde tofoeblokjes)
- 320 gram rijstvermicelli, van medium dikte
- 20 gram Thais basilicum, blaadjes losgehaald, voor erover
Werkwijze
- Verhit de oven tot 200 °C.
- Leg om de pickle te maken de taugé in een kleine hittebestendige kom in met de wittewijnazijn, het zout en 150 ml net gekookt water. Laat het 10 minuten staan en laat daarna uitlekken.
- Halveer intussen de wortels in de lengte en hak de helften in stukjes van 3 cm. Leg ze in een enkele laag in een of twee grote braadsledes, besprenkel ze met 2 eetlepels van de koolzaadolie en bestrooi ze met ½ theelepel zout. Meng alles met je handen en rooster de wortels 40 minuten.
- Maak terwijl de wortels roosteren de laksapasta. Schenk de 6 eetlepels koolzaadolie in een kleine blender en voeg de ui, knoflook, gemberwortel, het citroengras, de kerrieblaadjes, 1¼ theelepel zout, het chili- en kerriepoeder en de suiker toe. Maal alles tot een gladde pasta. Schraap alle pasta in een grote pan, ook de laatste beetjes, spoel de blender om en zet hem opzij – je hebt hem straks weer nodig. Verhit de pasta 12 minuten op halfhoog vuur, roer regelmatig door, en voeg de sojasaus, kokosmelk, geroosterde wortels, tofu puffs en 850 ml water toe.
- Breng aan de kook en laat het 8 minuten pruttelen, neem een volle soeplepel van de wortels met wat vloeistof en doe ze in de blender. Maal glad, doe terug in de pan en roer door. Draai het vuur uit en leg het deksel op de pan terwijl je de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking kookt.
- Verdeel om te serveren de noedels over vier kommen en schep de laksa en wortels erbij. Leg er een klein bergje ingelegde taugé op, plus een paar blaadjes Thais basilicum.
Laatste reacties