Nanostopper

Nanostopper @ Lauriekoek.nlAls je van je eten houdt, is het je grootste vijand: lucht. Je weet, zo snel je het vacuüm van een fles wijn verbreekt, een pot jam opendraait of een zak opent, begint de tijd te lopen. Daar komt de nanostopper in beeld. Dit is een universeel vacuümsysteem dat maakt dat je voedsel langer mee gaat.

Lucht is oxidatie

Hoe zat het ook alweer vraag je je misschien af? Lucht zorgt ervoor dat dat voedsel gaat oxideren, het verandert van kleur, van geur en ook van smaak. Minder lucht betekent dus minder oxidatie, eten blijft langer knapperig en wijn wordt minder snel azijn. En de bacteriegroei wordt afgeremd, dus er ontstaat minder snel schimmel.

Minder lucht = langer goed

De Nanostopper is een universeel dingetje wat er uitziet als een ventiel. Het zorgt ervoor dat er alleen lucht uit een verpakking kan en er niet meer in. Het ventiel zelf sluit langs de randen goed af zodat er geen lucht bij kan komen op die manier. Met een vacuümpompje trek je de lucht uit de verpakking en klaar is kees. Nanostoppers zijn herbruikbaar er ze zijn er voor flessen, potten en vacuümzakken. De nanostopper werkt met elke vacuümpomp, dus als je er al hebt hoef je er geen nieuwe pomp voor bij te kopen.Nanostopper @ Lauriekoek.nl

Nanostopper @ Lauriekoek.nl

Elke pot, wijnfles of ziplock vacuüm

Voor de flessen of potten variant hoef je alleen maar een bestaande pot of (wijn)fles te gebruiken. De potten nanostopper variant heeft erbij een handige tool die een perfect rond gaatje maakt in de deksel van de pot die je wil gebruiken. Daar duw je het ventieltje in. Nanostopper @ Lauriekoek.nl

Nanostopper @ Lauriekoek.nl

Nanostopper @ Lauriekoek.nl

Nanostopper @ Lauriekoek.nl

Je kunt dus van elke lege pot of bestaande pot met deksel een vacuümpot maken, je hoeft geen speciale pot aan te schaffen (al ben ik wel fan van mason jars). Elke keer dat je de pot of fles opent kun je het vacuüm ook weer herstellen. Bij de wijnfles maakt het niet uit of het een fles met kurk of met schroefdop is, het werkt bij beiden.

Sous vide met minder apparaten en zakken

De nanostopper voor de vacuümzakken maakt van ziplockzakjes (maakt niet uit welk merk) met dubbele sluiting een vacuümzak waarmee je bijvoorbeeld sous vide zou kunnen koken. Ook maakt het de kans op kapotgevroren groenten en fruit kleiner door het gebrek aan lucht. Normaal heb je voor het vacumeren van zakken een apparaat nodig en speciale zakken, als het voor sous vide koken echt werkt kan het dus best wat geld schelen. Ik was positief verrast over hoe vacuüm de zakken met een nanostopper kunnen trekken en dat zonder grote apparaten.

Fermentaties

Zelf zie ik ook kansen voor fermentaties. Vooral fermentaties die zuurstof nodig hebben, zou je op het juiste moment kunnen remmen en zo kunnen pauzeren, zodat ze langer in het moment blijven dat ik ze lekker vind. Door het ventiel kan wel lucht naar buiten, wat belangrijk is bij fermentaties, omdat de boel anders kan ontploffen. Er kan geen lucht bij, dus het fermenteren zal significant vertragen. Met de nanostopper en de koelkast samen kun je alles dan heel lang goed houden.

Makkelijk in gebruik

Het gebruiken van nanostoppers vond ik makkelijk. Bij iedere set zit een gebruiksaanwijzing en als je die opvolgt kan het eigenlijk niet mis gaan. Het enige wat bij mij mis ging is dat ik dacht dat ik iets door het het hele zakje moest prikken in plaats van door een kant. Ik denk dat dat meer aan mij lag dan aan de gebruiksaanwijzing. Het vacuüm trekken gaat heel snel en als je bijvoorbeeld je nanostopper weer terug wil hebben uit een wijnfles kun je hem er ook makkelijk weer uitkrijgen.Nanostopper @ Lauriekoek.nl

Nanostopper @ Lauriekoek.nl

Nanostopper @ Lauriekoek.nl

Nanostopper @ Lauriekoek.nl

Langer vers

Hoeveel langer blijft het vers? Nanostopper zelf claimt 5 keer zo lang. Er blijft natuurlijk altijd wat lucht in het spel, dus je moet je eten uiteindelijk wel opeten. Ik heb het niet elke keer zo lang afgewacht om te kijken wanneer het omslagpunt precies bereikt was. Dat je de levensduur van je eten in ieder geval aanzienlijk kunt verlengen klopt wel. Knapperige dingen blijven langer knapperig en in de vriezer wordt de levensduur helemaal langer, volgens de website jaren. Al zeggen ze ook dat je je gezond verstand moet gebruiken.

Een aanwinst

Mijn hele keuken voorzien van nanostopper ventieltjes lijkt mij niet nodig. Als je graag kookt gebruik je dingen ook sneller op. Voor speciale producten zoals koffie, fermentaties en bijzondere dranken zoals wijn vind ik het zeker een meerwaarde hebben. Als je investeert in iets lekkers wil je ook dat het zo lang mogelijk goed blijft. Het is makkelijk in gebruik en dat het ook herbruikbaar is en te gebruiken op vrijwel elke pot met deksel is duurzaam en praktisch. Ik vind het als kookliefhebber een fijne toevoeging aan mijn keuken.Nanostopper @ Lauriekoek.nl

Nanostopper @ Lauriekoek.nl

Je kunt de Nanostopper kopen in de webshop op de website van Nanostopper.

 

Posted by on 6 mei, 2021

LEAVE A COMMENT