Mixblik

Mixblik @ Lauriekoek.nlEen tijdje terug vond ik een blik van Mixblik in de goodiebag van de Culiperslunch. Ik gaf deze mee aan mijn vriend die ging fietsen en maaltijden in blik zijn handig vakantievoer. Compact mee te nemen, je hoeft ze niet koel te houden, ideaal. Ik kreeg feedback vanuit Frankrijk, dat de Silsi uit blik erg lekker was. Leuk nieuws dus, alleen had ik het zelf nog niet uitgeprobeerd of gefotografeerd, dus kon ik deze bevindingen zelf nog niet met jullie delen, maar nu wel. De maaltijden uit een Mixblik zijn lekker, maar het verhaal erachter is mogelijk nog lekkerder.

Mixblik

Bij Mixblik in Rotterdam werken tussen de 15 á 20 vrouwen. Ze volgen een leer-werk traject. Bij het proces van het ontwikkelen van maaltijden en het inblikken van maaltijden valt namelijk ontzettend veel te leren: koken, administratie, bedienen van machines en verkopen. De vrouwen komen van over de hele wereld en hebben vaak ook het nodige meegemaakt. Er wordt geluisterd en iedereen krijgt een plan op maat. Het is dus een sociale onderneming.Mixblik @ Lauriekoek.nl

Vegetarisch

De maaltijden zijn van de vrouwen zelf, geïnspireerd op hun roots en ze zijn allemaal vegetarisch en vaak ook veganistisch. Zo is er cachupa uit Kaapverdië, Vietamese cari chay, Mafé uit West-Afrika, Eritrese silsi, Oost-Afrikaanse linzenstoof met berbere en zelfs humus in blik! Zulke opwindende opties vind je meestal niet in blik.Mixblik @ Lauriekoek.nl

Er is niets mis met blik

De ingrediënten in de mixblikken zijn uit de buurt zoveel mogelijk biologisch en seizoensgebonden. Ik heb zelf een tijdje geleden al geschreven over dat er niets mis is met blik. Gek genoeg heeft het nog steeds een heel slecht imago. Op de website van Mixblik hebben ze het kort en bondig samengevat: wat je inblikt is lang houdbaar, zonder e-nummers en buiten de koelkast. Blik is herbruikbaar, sterk en heel licht waardoor het weinig brandstof kost om te vervoeren. Allemaal aan het blik dus! Momenteel beleeft vis uit blik een kleine renaissance, laten we hopen dat ander eten uit blik daarop kan meeliften.

Soms een maaltijd op zich, soms moet er wat bij

De Mixblikken komen in twee maten, een grote, vaak meer bedoeld als maaltijd en een kleiner formaat dat weer meer geschikt is om ergens bij te eten als smaakmaker.
Mixblik @ Lauriekoek.nl

Mixblik @ Lauriekoek.nl

Bij sommige mixblikken is het dus aanbevolen om er iets bij te serveren voor een complete maaltijd, wat couscous, brood, rijst, kruiden, soms nog wat extra groente of een ei. Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat een blik een maaltijd is, maar in sommige gevallen kun je er met de beschreven toevoegingen een meerpersoons maaltijd van bereiden. Van de meeste blikken moet je de inhoud ook even opwarmen voordat je het opeet. Veel moeite kost het niet maar als je iets van plan bent op te eten is het wel fijn om de achterkant van het blik even te lezen. Dan weet je zeker dat je alles in huis hebt.
Mixblik @ Lauriekoek.nl

Humus

Natuurlijk heb ik de mixblikken zelf ook geproefd. Laten we met de minst geslaagde beginnen: de humus, die is (helaas) rul van structuur, heel vloeibaar en smaakt vooral naar tahin. Die tahin herken ik heel goed, dat is die van de natuurwinkel die ik ook altijd kocht voor ik de juiste tahin ontdekte.Mixblik @ Lauriekoek.nl

Silsi en linzenstoof

De linzenstoof en de silsi zijn wel goed gelukt, hoewel de ingrediënten vrijwel gelijk zijn smaken ze toch heel anders. Bij de silsi is het advies om er zelf twee geroosterde aubergines doorheen te doen. Zo heb je een volwaardige maaltijd, maar gewoon met wat brood is hij ook erg lekker. Zowel de linzenstoof als silsi kun je koud eten, of even opwarmen in en pannetje (of bakje in de magnetron). Ze zijn beide goed pittig, al is de linzenstoof iets milder en het heeft ook wat verkoelends. Pit en kruiden is iets wat ik normaal bij blikvoer vaak mis. Het herinnert mij eraan dat ik zelf ook nog eens opzoek moet naar goede berbere, een echt authentieke is moeilijk te vinden. Mixblik @ Lauriekoek.nl

Mixblik @ Lauriekoek.nl

Cachupa

De cachupa moet even worden verwarmd in een pan, tot het vocht is verdampt. Het blik schrijft voor om het te serveren met een gebakken ei (en daardoor ook een prima ontbijt), dus dat heb ik gedaan. Het is gemaakt met cassave en het is wat je je zou voorstellen als iemand thuis voor je zou koken, met duidelijk herkenbare stukjes groenten.
Mixblik @ Lauriekoek.nl

Mixblik @ Lauriekoek.nl

Cari chay

Dit is een romige soep met flink wat steranijs in de geur wat me onmiddellijk aan sinterklaas doet denken. Hier voegde ik zelf wat noedels aan toe, waardoor het een prima kom soep is voor een persoon.
Mixblik @ Lauriekoek.nl

Mafé

Mafé is een Senegalese pindastoofpot met wortel, ik at hem met wat bulgur, al zou dit ook prima met couscous of wat brood kunnen. Hierin vond ik de wortels wel heel erg zacht gekookt, als ik het nog een keer zou eten zou ik nog wat extra groenten toevoegen zoals ook staat voorgeschreven op het blik) voor een completere maaltijd.
Mixblik @ Lauriekoek.nl

Het doel achter Mixblik is heel goed. Het idee van maaltijden in blik vind ik goed. De maaltijden zelf bezorgen mij een heel huiselijk gevoel. Ik krijg ook zin om zelf de maaltijden na te koken die ik door deze blikken heb leren kennen. Wat wil een mens nog meer?Mixblik @ Lauriekoek.nl

Je kunt de Mixblikken kopen in de webshop op de website van Mixblik.

Posted by on 28 september, 2023

LEAVE A COMMENT