La Chinata – Gerookt paprikapoeder

La Chinata, gerookt paprikapoeder @ Lauriekoek.nlGerookt paprikapoeder of pimentón de la vera is altijd in mijn kruidenla te vinden. Het is met zijn zoetige gerooktheid een uitstekende fundering voor allerlei gerechten. Ik weet niet wanneer ik het voor het eerst ontdekte maar sindsdien tip ik het aan alles en iedereen, ook hier op Lauriekoek. Nu is er reden om de tip nogmaals te herhalen, want ik heb een paar ontdekkingen gedaan. 

Hoe smaakt gerookt paprikapoeder?

Gerookt paprikapoeder heeft het zoete van paprika, een pietje fruitigheid bijna en een heel aangename milde gerookte “aardse” smaak. Dat geeft ook een bittertje. Het is subtiel, geen in your face bijna “verbrande” smaak. Ik ben altijd best moeilijk met gerookte producten, ik vind lang niet alles met een rokerige smaak mijn smaak maar dit vind ik erg lekker. Het is als met elke kruiden en specerij, je moet het wel goed doseren. Gewoon ergens een potje in leeggooien is geen instantie garantie op succes. Voor een optimale smaak moet je gerookt paprikapoeder even meebakken in wat olijfolie. Dat hoeft niet lang, hoogstens een minuutje anders verbrandt het. Als je gerookt paprikapoeder niet voor handen hebt, of niet in de winkel kunt vinden, dan is het natuurlijk altijd nog te vervangen door niet gerookt paprikapoeder, al mis je dan wel echt iets karakteristieks.La Chinata, gerookt paprikapoeder @ Lauriekoek.nl

Verschillende soorten

Ik kende al gerookt paprikapoeder mild en pittig. Het was een tijd lang vrijwel alleen bij delicatessenwinkels en Dille en Kamille te vinden. Nu is het ook te koop bij Albert Heijn en ik zie het hier en daar ook bij andere winkels verschijnen. Dat is winst, want hoe makkelijker iets te vinden is, hoe meer mensen er kennis mee kunnen maken. Nu zijn er twee new kids on the block namelijk gerookt paprikapoeder bitterzoet (agridulce) en gerookte paprikavlokken, beide van het met La Chinata. Vooralsnog kan ik die alleen bij Dille en Kamille vinden.

Agridulce

Agridulce zit zeg maar tussen mild en scherp in. Agridulce is ook de soort paprikapoeder die het meest “traditioneel” is, dus als je echt wil gebruiken wat Spanjaarden gebruiken, dan is dit wat je moet hebben. De paprikapoeder uit de La vera heeft ook een Europees oorsprong beschermingslabel. 80% van de pimentón wordt gebruikt bij de productie van vleeswaren. Gelukkig kan je het als vegetarier dus ook als poeder kopen en zo het vlees omzeilen.La Chinata, gerookt paprikapoeder @ Lauriekoek.nl

Gerookte flakes

De gerookte paprikavlokken zijn ook erg fijn. Bijvoorbeeld voor over een eitje, om over een pizza te strooien of desnoods een salade. Alles wat nog net een beetje extra oomph nodig heeft. De vlokken zijn prachtig donkerrood net als het paprikapoeder, dus ook nog eens heel mooi als kleuraccent. Dit blikje gaat heel snel leeg, vermoed ik zo. Het is net als met de andere strooisels en mixen die ik in huis heb, voor het je het weet gaat het overal overheen. Hoera voor vuur en paprika!La Chinata, gerookt paprikapoeder @ Lauriekoek.nl

Variatie

De variaties in smaak van de verschillende poeders komt doordat er verschillende paprika’s voor worden gebruikt. Direct na het plukken worden ze 15 dagen boven een houtvuur gedroogd. Na het drogen worden ze vermalen tot poeder. Als je dit weet snap je waarom dit paprikapoeder zo intens smaakt en het je direct aan een kampvuur en chili sin of con carne doet denken. Zeker nu de herfst en de winter er weer aan komt is het de warmte die gevangen zit in dit poeder die je helemaal op kan kikkeren.La Chinata, gerookt paprikapoeder @ Lauriekoek.nl

Vooralsnog kun je het gerookte paprikapoeder agridolce en vlokken dus bij Dille en Kamille kopen.  De zoete en pittige variant kun je bij delicatessen winkels en bij de supermarkt iets makkelijker vinden. En online is het altijd raak. Let op: de agridolce, bitterzoete variant heet op de website van dille en kamille “licht pittig”.

Posted by on 31 augustus, 2021

2 Comments

  • Bazip

    16 september, 2021

    Ik gebruik het altijd bij pannekoeken met kaas. De gerookte paprikapoeder doet de pannekoek een beetje naar spek smaken.

    • Laurie

      16 september, 2021

      Dat is niet zo gek want spek is gerookt.

LEAVE A COMMENT