Handige keukendingen: De snijplank
Vorig jaar tipte ik enkele handige keukendingen, tevens cadeautips voor mensen met een wat krapper budget. Vandaag wil ik graag de aandacht vestigen op een eveneens handig keukending dat wat mij betreft niet mag ontbreken in iedere keuken: een kwalitatief goede snijplank. Samen met een goed mes en een rasp denk ik toch wel de heilige drie eenheid voor iedereen die wil koken.
Eerder verscheen in de serie handige keukendingen: De vijzel, de rasp, kleine mesjes, de keukenschaar, de keukenweegschaal, onderzetters.
Goedkoop is duurkoop
De snijplank dus. Ik denk dat iedereen er wel eentje in huis heeft en ze zijn in ieder budget te verkrijgen. Toch heeft het zin om in overweging te nemen om hier een goede investering in te doen en te gaan voor een kwalitatief goede snijplank, van hout, eentje die jaren meegaat.
Wat betreft die investering. Ik zou mensen willen aanraden om items als een dure snijplank hetzelfde te behandelen als sommige fashionista’s het kopen van een duur item goedpraten. Ze hebben het dan altijd over cost per wear. Volgens mij is de oorspronkelijke bedoeling dat als je voor kwaliteit kiest. Voor iets dat je vaak gaat gebruiken, je niet aan de grote som moet denken, maar aan dat je er heel veel plezier van gaat hebben. Dat een goede jas beter is dan drie crappy goedkope jassen. Dat idee. Helaas kan je deze manier ook omdraaien. Als iets goedkoop genoeg is het niet erg is als je het weg moet gooien. Deze theorie hoor je minder vaak. Aan de andere kant is het wel iets wat veel mensen een goed idee vinden, gezien alle Shein en Primark aankopen die ik voorbij zie komen. Maar daar gaat het vandaag niet over, ik wil je juist op het hart drukken om te stoppen met het kopen van wegwerpspullen van slechte kwaliteit.
Houten snijplank
In de keuken heeft een slechte snijplank ook nog eens een domino-effect. Voor een paar euro heb je al een glazen snijplan, maar mensen alsjeblieft, gebruik dit nooit om op te snijden. Je beschadigt je messen. Een plastic snijplank, lijkt lekker makkelijk schoon te maken, maar die slijt en in feite eet je die op, al zijn de meningen verdeeld over of dat slecht is. Het is ook lang niet de enige bron van microplastic. Ik heb ooit in het verleden ook een plank van bamboe gehad, maar dat overleefde het toch minder lang dan hout. Anyway, zoals hierboven reeds gemeld, ga voor hout. Het gaat jaren mee, is niet schadelijk en je kunt het onderhouden. Dit kan een plank zijn bestaande uit kopse kanten, of een stevige dikke plank, het maakt niet uit.
Onderhoud
Mijn snijplank heeft kopshouten stukken, voor extra duurzaamheid. Die ik onderhoud door hem af en toe af te scrubben met een citroen en zout en dan weer in de olie te zetten. Dat doe ik ook met mijn houten keukengerei zoals spatels. Hierdoor blijft het hout beschermd tegen vocht.
Vlekken
Ik heb overigens ook ook een plastic snijplank. Deze gebruik ik voor producten die heel erg kleuren zoals biet en geelwortel, of veel vocht verliezen zoals tomaten. Je houten plank kan hier prima tegen, maar de verkleuring blijft soms nog even zichtbaar. Het oog wil ook wat. Toch snijd ik het liefste op hout. Ik heb ook snijplanken gehad van een stuk hout, die waren ook prima, alleen uiteindelijk, zeker als het een wat dunnere plank is, raakt ‘ie wel versleten. Helemaal aan gort gesneden tot er een kuil in het midden zat. Of (mede bij gebrek aan fatsoenlijk onderhoud) helemaal kromgetrokken.
Één goede investering
Hout is een hele goede keuze als je lang met veel plezier wil snijden, of het nou een kopse is of een plank uit een stuk, kies voor een stevig model en liever te groot dan te klein. Niets is zo irritant dan het idee hebben dat je geen snijruimte hebt en bijna op de rand moet werken. En met af en toe wat aandacht voor onderhoud, kan hij de rest van je leven mee.
Tip: Als je bang bent dat je houten snijplak gaat schuiven, leg je er een vochtige theedoek of een rubber matje onder. Daar heb je echt geen plank met antislip voor nodig.
Laatste reacties