Boekrecensie: Salad days
Nu de zomer weer in het land is en alle groenten en fruit op de markt er extra aantrekkelijk uitziet merk ik dan mijn zin in salade ook toeneemt. Als het warm is is dat ook lekker praktisch, de oven hoeft er niet voor aan. Het is ook andersom, als het weer niet goed is, is het dankzij een salade toch zomer. Het boek Salad days van Ajda Mehmet kwam dus op een uitstekend moment.
Shakespeare
In de introductie blijkt dat de titel van het boek ontleent is aan Shakespeare. Het verwijst naar de tijd van jeugdige onervarenheid. Er zijn trouwens een hele hoop Engelse gezegdes die van Shakespeare afkomstig zijn, ik vind het altijd leuk om weer een nieuwe te leren. Op het gebied van salade zijn geen regels aldus Ajda Mehmet. Zorg voor de juiste verhouding van smaak en textuur en je hebt magie. Een groot deel van haar recepten is zonder vlees of vis en er worden ook opties gegeven voor als je het plantaardig wil houden.
Creatieve indeling
De hoofdstuk indeling is leuk. Die is namelijk ingedeeld naar bepaalde eigenschappen als leafy, crunchy, hearty, soft, sort-of-salads en salad sides. Je kan eigenlijk direct doorbladeren naar waar je zin in hebt. Groen, zacht of knapperig, misschien denk je dat op saladegebied alles al is uitgevonden, maar toch zie ik hier meteen alweer dingen die ik niet ken en wil proberen een Cypriotische bulgursalade uit het hoofdstuk hearty, een smoky panzanella (crunchy) of een elote style salade een rokerige kruising tussen een Mexicaanse salsa en een panzanella.
Salad sides
Leuk vind ik naast alle salade hoofdstukken ook het het hoofdstuk salad sides, waarin je niet alleen recepten vind die prettig zijn voor bij een salade. Denk aan gemarineerde olijven, zelfgemaakt platbrood en flensjes met lente ui, maar ook recepten die je kunt maken voor in de salades zelf Bijvoorbeeld een recept om zelf rodewijnazijn te maken met appelazijn en rode wijn of hibisbusazijn en een recept om zelf gember in te maken. In dit hoofdstuk vind je ook een recept voor gevulde pita’s.
Treurige pita’s zijn treurig
Nadat ik een hele periode echt vrijwel dagelijks pitabroodjes heb staan maken (mensen op Instagram dachten vast dat ik elke dag dezelfde stories deelde) ben ik het met haar eens. De meeste supermarkt pita’s zijn treurig, plat, dun en droog. Hoera voor de Turkse winkel! Ik heb trouwens ontdekt in mijn vergelijkend pita onderzoek dat mijn supermarkt goede pita’s in de vriezer heeft. Niet de eerste plek waar je zoekt maar misschien wel een goede tip.
Meer salades
De meeste salades in Salad days zijn prima op een doordeweekse dag te maken. Als je een salade hebt die misschien net niet substantieel genoeg is om een avondmaaltijd te zijn kun je een van de salad sides maken en dan zit je goed. In sommige recepten vind je ingrediënten als oranjebloesemwater of gochujang maar dat kun je tegenwoordig ook bij de supermarkt vinden. Voor groenten als snijbiet en palmkool is een goede groenteboer of Turkse winkel handig, net als voor bossen kruiden.
De volgende salades komen uit Salad Days. Dit is een zoete aardappelsalade met spinazie in plaats van palmkool (omdat ik hiervan nog een restje in de koelkast had liggen die op moest). De zoete aardappel is gebakken met gochujang, wat ‘m lekker zoet, kruidig en vol van smaak maakt. Dit gaat goed met de bladgroente, avocado en seroendeng.
Hieronder het resultaat van de romige sobanoedsels salade met gemarineerde zijdentofu en knapperige groente. Dit is een koude noedelsalade, de romige dressing is op basis van cashewnootjes en de tofu is gemarineerd in een marinade met onder andere ketjap, azijn en chilliolie voor wat pit.
Door de mooie foto’s bij elk recept en de sfeerfoto’s heb ik weer helemaal zin om salades te eten. Er zitten voor mij als vegetarische genoeg opties bij. De mix van nieuwe ideeën en oude bekenden is precies goed. Laat die saladedagen maar komen.
Salad days
Ajda Mehmet
Uitgeverij Good Cook
€20,95
Laatste reacties