Boekrecensie: Ottolenghi test kitchen – Shelf love
Ottolenghi test kitchen – Shelf love is het nieuwste Ottolenghi kookboek. Hoeveel kookboeken ik ook voorbij zie komen, Ottolenghi heeft een speciaal plekje. In dit kookboek draait het om het waarderen van je voorraadkast, je koelkast en je vriezer om met wat je hebt een feestmaal op tafel toveren.
Test kitchen
Net als Ottolenghi’s vorige boek Flavour is dit kookboek niet alleen door Ottolenghi zelf geschreven. Hij schreef het samen met zijn test kitchen. Ontstaan tijdens de coronacrisis waarin veel mensen gedwongen waren hun aandacht te richten op wat er was: flexibel zijn en improviseren. Veel mensen hebben in de periode geleerd hoe belangrijk dat was en het Ottolenghi team is geen uitzondering. Eten zoals mensen graag thuis eten, troostrijk maar met een twist, een zoals in het boek staat “chef-waardig”.
Uitgaan van de voorraadkast
Voorin het boek staat een overzicht van voorraadkast items en daarachter staan meteen paginanummers naar recepten. Hoofdstukken hebben namen als “wie doet de afwas” en “uw vriend de diepvriezer”. Hoewel het boek uit gaat van wat er in je voorraadkast staat zijn er nog steeds ingrediënten bij die ik zeker niet in huis heb. Zo heb ik niet altijd rozenharissa op de plank staan, hoe lekker ik het ook vind en heb ik momenteel ook geen zwart mosterdzaad of curryblaadjes in huis. Als je had gehoopt dat de “moeilijke” ingrediënten er dit keer niet bij zouden zijn, moet ik je teleurstellen.
Simpel?
De recepten in Ottolenghi test kitchen – Shelf love zijn bedoeld voor elke dag. Ik vind ze qua niveau het meest lijken op die uit Ottolenghi’s Simpel. Het zijn recepten die ik als gevorderde kookgek op een doordeweekse avond maak, maar die voor veel mensen toch meer een weekendproject zullen zijn. Sommige recepten zijn een maaltijd op zich andere dingen zullen gecombineerd moeten worden om tot een volwaardige maaltijd te komen.
Niet vegetarisch
Het boek is niet compleet vegetarisch, er wordt sporadisch vlees en vis gebruikt. Ook wordt bijvoorbeeld vis gebruikt in dressings, maar hierbij staat er wel een vervangende optie in. Door heel het boek heen vind je trouwens tips over vervangers of, en dat is denk ik voor het eerst in een Ottolenghiboek, dingen als kant-en-klare saus. Er staan ook veganistische opties in het boek en die staan achterin het boek op een handige lijst. Net als bijvoorbeeld groenten hoofdgerechten en eenpansgerechten.
Er zijn dus groentegerechten, eenpansgerechten, er is inspiratie uit het Midden-Oosten maar ook uit andere windstreken, zoals is er een vegetarische versie van het typisch Britse toad in the hole met gebakken groenten en paddenstoelenjus, er zijn zelfgemaakte biang biang noedels, orzo puttanesca uit de oven. Aan nagerechten is ook gedacht er zijn sandwichkoekjes van wortelcake, faloodeh een Perzisch dessert op basis van rijstvermicelli en chocoflan. Uiteraard ontbreken foto’s om bij te watertanden niet.
Kijkje achter de schermen
Het is heel leuk om een kijkje achter de schermen te krijgen en alle personen die allemaal hun eigen achtergrond en input hebben te zien. Ottolenghi doet het allemaal niet alleen dat is duidelijk, een goed team is goud waard. Het is echt bewonderenswaardig dat hij elke keer weer een nieuwe weg in weet te slaan en weet te verrassen. Mocht je na Ottolenghi test kitchen – Shelf love trouwens zin hebben in meer: dit is het eerste deel van een kookboeken serie van de test kitchen dat uiteindelijk uit vier kookboeken zal bestaan. Maak maar alvast plek in je boekenkast.
Ottolenghi test kitchen – Shelf love
Noor Murrad en Yotam Ottolenghi
Uitgeverij Fontaine
€24,99
Laatste reacties