Boekrecensie: Ottolenghi Comfort

Boekrecensie: Comfort @ Lauriekoek.nlHij is gearriveerd in huis Lauriekoek: Comfort van Ottolenghi. Ik keek er reikhalzend naar uit en gezien de vragen van Lauriekoek lezers wanneer de recensie online zou komen, was ik niet de enige. Dit is als ik goed geteld heb het 11e Ottolenghi kookboek en die aantrekkingskracht blijft. Toch moet ik eerlijk zeggen dat er wat mist voor mij.

Geen test kitchen maar wel een ander kookboek

Dit was een kookboek waar ik best verbaasd over was toen het werd aangekondigd. Ik had dit jaar eigenlijk een derde deel in The Ottolenghi Test Kitchen serie verwacht. De definitie van Comfort is in dit kookboek heel ruim. Waar comfort food bij veel mensen iets ongezonds is gaan betekenen is dat hier helemaal niet perse zo. Een salade kan ook comfort food zijn, of een bord met soep. Wel is het zo dat veel gerechten te maken hebben met een soort nostalgie. Doordat Yotam Ottolenghi dit boek samen maakte met Helen Goh, Verena Lochmuller en Tara Wigley bevat het veel verschillende perspectieven op Comfort food vanuit de hele wereld.
Boekrecensie: Comfort @ Lauriekoek.nl

Comfort is een persoonlijk kookboek

Er werd aangekondigd dat dit het meest persoonlijke Ottolenghi kookboek was en ik denk dat dat in bepaald opzicht wel waar is. Al zit dat niet in verhalen van de auteurs zelf. In de inleiding wordt er geanalyseerd waar dat gevoel van warmte in zit. Met wie we eten, waarom we eten, wat we eten en hoe we eten. De meest persoonlijke touches zitten voor mijn de inleiding van de recepten en in de foto’s achterin het boek waarin ook jeugdfoto’s van de auteurs gemixt zijn.
Boekrecensie: Comfort @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Comfort @ Lauriekoek.nl

Recepten zijn niet per se typisch Ottolenghi

In het begin van het kookboek was ik eigenlijk verbaasd over de alledaagsheid van de recepten. Dutch baby met geroosterde tomaatjes, shakshuka met sambal, frittata met prei, tomaat en geelwortel, crêpes die je op drie manieren kunt maken. Heel veel recepten lezen voor mij niet per se meteen als iets uit een Ottolenghi kookboek. Nederland komt trouwens heel zijdelings voorbij in sommige recepten, Yotam studeerde in Amsterdam. Zo staat er een recept in voor Nederlandse appeltaart, gebaseerd op een Amsterdams café wat niet meer bestaat en een terug-naar-je-kindertijd marmercake van Verena met advocaat waar haar moeder erg van hield.Boekrecensie: Comfort @ Lauriekoek.nl

Comort food is een heel breed begrip en ook zeker niet altijd ongezond

Het boek bestaat uit recepten voor ontbijt, soepen, dips en spreads, gefrituurde dingen, comfort groenten, geroosterde kip en andere traybakes, dahl stoofpotten en curry, noedels, rijst en tofu, pasta, polenta en aardappels en natuurlijk taarten, deegwaren, brood en uiteraard zoetigheden. Door het hele boek heen vind je foto’s van de recepten en van de auteurs die eten aan een tafel vol gerechten. Ik zou zeggen dat de gerechten geschikt zijn om doordeweeks te maken, maar de ervaring leert dat veel mensen toch vaker in het weekend en met feestdagen Ottolenghi koken. Ik denk dat dit boek daarop geen uitzondering gaat zijn.
Boekrecensie: Comfort @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Comfort @ Lauriekoek.nl

Geen vegetarisch kookboek

Comfort van Ottolenghi is geen vegetarisch kookboek. Ik weet dat Ottolenghi voor veel mensen nog steeds die associatie heeft, omdat Plenty compleet vegetarisch is en de nadruk in veel recepten op de groenten ligt. Natuurlijk staan e wel vegetarische recepten in, maar van de hartige gerechten bevatten er als ik goed geteld heb 47 vlees of vis, or garnalen, of vissaus. In z’n totaliteit lijkt de verhouding vlees en vis/vega in dit boek 50/50 te zijn. De zoete opties laat ik dan even buiten beschouwing.
Boekrecensie: Comfort @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Comfort @ Lauriekoek.nl

Moeilijke ingrediënten

Qua ingrediënten denk ik dat Comfort een kookboek in best wat recepten staan voor gerechten waarvoor je de meeste ingrediënten gewoon in de supermarkt kunt halen. Aan de andere kant staan er ook nog wat opties in, waar de Ottolenghi touch komt van een snuf za’atar over de gebakken aardappels, of tahinsaus bij de aubergine. Omdat er ook Aziatische gerechten in Comfort staan, is een bezoekje aan de toko zo nu en dan ook wel handig. Je ontkomt er dus niet naar om op zoek te moeten naar enkele ingrediënten. Aan de andere kant hoe vaker je eerder recepten uit Ottolenghi kookboeken hebt gemaakt, hoe groter de kans dat je iets al in huis hebt.Boekrecensie: Comfort @ Lauriekoek.nl

Ottolenghi Comfort: ik mis iets

Ik moet zeggen dat ik in Comfort iets mis. Begrijp me niet verkeerd. je kunt een hele tafel vol met gerechten uit dit kookboek koken en heerlijk eten, inclusief zoet nagerecht, dat is echt het probleem niet. Alleen mis ik de vernieuwende invalshoeken die ik in de andere kookboeken wel aangereikt kreeg. In dit boek zie ik als doorgewinterd kookboekliefhebber en bezitter ook veel gerechten voorbij komen die ik al ken, of zelfs al regelmatig maak. Veel van de typische Ottolenghi gerechten doen me dan weer denken aan zijn eerdere kookboeken. Is de Ottolenghi magie uitgewerkt? Wie zal het zeggen.
Boekrecensie: Comfort @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Comfort @ Lauriekoek.nl

Comfort 
Yotam Ottolenghi, Helen Goh, Verena Lochmuller, Tara Wigley

Posted by on 10 oktober, 2024

6 Comments

  • Nelly

    10 oktober, 2024

    Verfrissend, die kritische noot! Ik hoop dat de magie niet is uitgewerkt, maar ik kan me wel vinden in wat je schrijft.

    • Laurie

      10 oktober, 2024

      Ja ik moest die noot toch even kraken. Ik lees geen recensies voordat ik zelf een recensie heb geschreven dus ik heb nu een klein rondje andere recensies gelezen. Die zijn ook niet allemaal unaniem compleet postief.

  • Maaike

    10 oktober, 2024

    Het viel me al op dat er op BOL maar één recensie staat bij dit boek, de meeste andere boeken van Ottolenghi hebben al vrij snel een hoop reacties, dus ik denk dat deze echt minder verkocht word.
    Persoonlijk koop ik echt maar heel zelden niet vegetarische kookboeken, ik vind dat toch altijd een beetje zonde van mijn geld als ik de helft (of meer) van een boek sowieso niet zonder aanpassingen ga gebruiken, dus ik koop een boek met vlees en visrecepten hooguit als echt enorm afgeprijsd is, of een tweedehands exemplaar voor een paar euro die er wel goed uitziet ofzo.

    De drie helemaal vegetarische kookboeken van yotam ottolenghi heb ik wel (plenty, plenty more en flavour) en ik gebruik ze nog steeds wel.
    Ik heb toevallig net deze week zelf kweeperengelei staan maken voor een quiche uit plenty more (met kweepeer, blauwe kaas en geroosterde pompoen)
    Mensen klagen vaak dat de recepten van Yotam Ottolenghi zo bewerkelijk zijn en dat is ook zo, ik smeer de bereiding soms uit over meerdere dagen, maar ik denk wel dat dat ook is wat de gerechten bijzonder en speciaal maakt.
    Als ik makkelijk wil eten gebruik ik meestal niet eens een boek, dan smijt ik gewoon dingen in een pan die lekker zijn bij pasta of rijst, en ik denk dat de meeste mensen als ze haast hebben niet echt een boek erbij gaan pakken.
    Ik denk bij comfort food ook niet aan uitgebreid koken trouwens, als ik me verdrietig of meh voel maak ik snel een tosti met soep ofzo, en ik denk eigenlijk dat de meeste mensen een paar oplossingen hebben voor zo’n bui, en dat een duur groot boek van yotam ottolengi niet in die beleving past ofzo (hahaha, vage zin, maar goed 😉

    • Laurie

      10 oktober, 2024

      Die recensies op bol.com en amazon neem ik sowieso met een korreltje zout. Ik kan het niet hard maken maar ik hoor gefluister dat er allerlei mensen worden ingezet om maar recensies te schrijven om te score op te krikken. Aan de andere kant slaan de negatieve recensies soms ook nergens op. Dan komt er weer iemand klagen dat het pakket beschadigd was. Alsof de auteur of uitgeverij daar wat aan kan doen. In de bestseller lijst staat Comfort nu wel bovenaan. Plus omdat er een nieuw kookboek is krijgt zijn vorige kookboek Simpel ook weer een duwtje naar boven in de lijst.
      Ik probeer hier altijd duidelijk aan te geven hoe vegetarisch iets is. Bij Yotam Ottolenghi vind ik dat extra belangrijk omdat al zijn kookboeken bijvoorbeeld bij Amazon in de categorie vegetarisch of zelfs veganistisch vallen. Zo dragen ze bij aan verwarring. Dus ik probeer hier wat orde te scheppen voor de mensen die wel willen weten of het nou vega is of juist niet echt. Niet alleen vegetariers vinden dat belangrijk is mijn beleving, veel mensen willen minder vlees eten en zoeken bewust boeken die ook veel vega(n) bevatten.
      Comfort is echt een container begrip geworden en ik snap ook helemaal dat Ottolenghi wat jou betreft niet echt het kookboek is wat je uit de kast trekt in zo’n bui. Voor de meeste mensen is het toch de al de chic voor doordeweeks laat staan voor meh momenten.

  • Maaike

    11 oktober, 2024

    Vroeger had je op BOL de mogelijkheid om de verkooppartner apart een cijfer/beoordeling te geven, tegenwoordig is dat meestal niet meer zo.
    Dus als er dan iets misgegaan is met de verpakking ofzo zet ik dat soms wel onder het boek, want dat kan ik nergens anders kwijt.
    De sterren die ik het boek geef laat ik daar verder niet van afhangen trouwens.
    Ik weet niet of de recensies nep zijn (dat komt dan niet per se van BOL denk ik, misschien wel van vrienden van de auteur ofzo), juist als je ziet dat een boek van zo’n bekende schrijver ineens bijna niks krijgt, terwijl de andere boeken van Ottolenghi juist honderden beoordelingen hebben dan heb ik het idee dat mensen het geen leuk boek vinden en niet als eerste iets negatiefs willen zeggen, of dat er echt gewoon minder mensen zijn die het gekocht hebben.
    Moet zeggen dat ik mij door dat soort dingen meestal niet echt laat beïnvloeden, het komt regelmatig voor dat de hele wereld iets stom vind en ik niet, of andersom, maar ik kijk altijd wel even voor ik iets koop.

    • Laurie

      11 oktober, 2024

      Er zijn heel veel kookboeken die vrijwel geen aandacht krijgen in de vorm van beoordelingen of recensies in de pers. Dat maakt het geen slechte kookboeken. Je moet ook gewoon het geluk hebben dat je boek word gezien en opgepikt door de juiste mensen.
      Wat momenteel ook nog meespeelt qua reacties is het conflict in het Midden-Oosten en het feit dat mensen willen dat Ottolenghi zich uitspreekt over het conflict. Dan kan je te maken krijgen met mensen die om die reden negatieve reviews gaan achterlaten. Al heb ik het idee dat die vaak succesvol worden tegengehouden. Het kan nu trouwens lijken of er weinig worden verkocht maar de opmaat naar de feestdagen is pas begonnen en de komende maanden kunnen er nog heel wat verkocht worden. 🙂
      Ik laat sowieso vrijwel nergens beoordelingen achter, ik schrijf mijn reviews hier en nergens anders. Ik ben in het verleden wel gevraagd om elders recensies te schrijven (gesmeekt zelfs) maar daar ga ik nooit op in.

LEAVE A COMMENT