Boekrecensie: Olijfolie

Boekrecensie: Olijfolie @ Lauriekoek.nlOlijfolie staat eigenlijk altijd in mijn keukenkastje, in ieder geval extra vierge,  Al moet ik zeggen dat ik steeds vaker ook andere olie in mijn kastje heb staan die ik vaker pak dan olijfolie. De olie wordt namelijk steeds duurder en hoewel kookboekauteurs nog steeds gretig olijfolie in hun recepten voorschrijven, merk ik dat ik steeds vaker stil sta bij dit ingrediënt, wat volgens mij ook nog steeds onverminderd hoog in de top 3 staat van meest vervalste voedingsmiddelen. Kortom ik moet er meer over leren, dus ik pakte dit boek erbij.

Olijfoliesommelier

Olijfolie is geschreven door een Olijfoliesommelier Wilma van Grinsven-Padberg. Ja, er bestaan dus olijfoliesommeliers. Daar zijn speciale opleidingen voor die ook in dit boek vermeld staan. Het interessante vind ik hiermee dat mensen bier- en wijnsommeliers serieus nemen, die zijn inmiddels algemeen geaccepteerd, maar als  iemand van thee, chocolade of olijfolie zijn beroep heeft gemaakt is de ontvangst toch anders. Dit zegt ook wel iets over hoe alcohol wordt gezien en dat als we andere voedingsmiddelen net zo serieus nemen, mensen ineens weerstand voelen. Interessant!
Boekrecensie: Olijfolie @ Lauriekoek.nl

Erg beknopte geschiedenis

Terug naar de informatie in Olijfolie, die begint met een zeer korte introductie van de geschiedenis. Die wel erg beknopt is en eigenlijk geen aandacht heeft voor hoe olijfolie in Nederland en België beland is. Informatie die ik eigenlijk wel van belang vind voor een Nederlands boek over Olijfolie. Het wordt hier weliswaar niet geproduceerd, maar toch wordt er veel gebruik van gemaakt. Hoe is dat zo gekomen, dat lijkt me een interessant verhaal.

Olijfolie proeven

Er is wel uitgebreid aandacht voor het productieproces van olijfolie, wat heel leuk is om te zien. Daarna wordt er ingegaan op de verschillende soorten olijfolie, de verschillende landen en novello olijfolie. Zo diep ben ik nog nooit op dit onderwerp ingegaan. Uiterlijk is het boek niet compleet zonder een hoofdstuk waarin wordt uitgelegd hoe je olijfolie proeft, waarbij ook aandacht is voor de defecten die je kunt proeven. Plus uitleg over dat zuurstof de grootste vijand is van olijfolie en dat zuinig doen niet slim is, want hoe verser hoe beter de olie.
Boekrecensie: Olijfolie @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Olijfolie @ Lauriekoek.nl

Milde olijfolie is een treurig verhaal

Het deel over milde olijfolie en hoe het wordt gemaakt, is geen vrolijk hoofdstuk. Wie de aflevering van De Keuringsdienst van waarden heeft gezien weet het waarschijnlijk al. Volgens mij zit daar een fragment in waarin iemand verklaard dat olie waar vroeger alleen lampenolie van kon worden gemaakt nu ter consumptie verkocht kan worden. Het is zo laten maar voorzichtig concluderen geen olie waar je olijfolie-experts of -sommeliers blij mee maakt.

Olijfolie fraude en regelgeving

Na milde olijfolie is het tijd voor de wetgeving rond olijfolie en zo leren we dus dat extra vierge eigenlijk pas sinds 1960 bestaat. Je weet niet hoe oud de olie is die je koopt, want dat hoeft niet op het etiket. Je mag gebottelde olijfolie vanaf het bottelen een houdbaarheid van 24 maanden meegeven, terwijl Wilma van Grinsven-Padber aangeeft dat lang niet elk type olijfolie geschikt is om zo lang te worden bewaard. Er staat een interview in het boek met iemand die met laboratoriumtesten probeert te achterhalen of er met olie gesjoemeld is, want het blijft een kat en muis spel.
Boekrecensie: Olijfolie @ Lauriekoek.nl

Olijfolie is goed voor je maar de beste gezondste olie is ook de meest prijzige

Naast informatie over olijfolie staat er ook informatie in olijfolie over de gezondheid van de olie en de voordelen van het mediterraan dieet. Ik heb hier mijn bedenkingen bij, buiten dat heeft niet iedereen het budget om de allerbeste (en dat is vaak de meest prijzige) olie te kopen.Boekrecensie: Olijfolie @ Lauriekoek.nl

Olijfolie-experts

Ook lees je in dit boek hoe je olijfolie-expert wordt en uiteraard hoe je olijfolie zelf in de keuken gebruikt, inclusief recepten. Tussen de hoofdstukken door vind je nog meer recepten met producenten en olijfolie-experts. Bij het gedeelte over hoe je zelf een expert wordt begon ik wel een beetje af te haken.
Boekrecensie: Olijfolie @ Lauriekoek.nl

Waar is de aandacht voor klimaatverandering?

Wat ik denk ik het aller meeste mis in dit boek is de aandacht voor klimaatverandering. De hogere temperaturen en de verminderde hoeveelheid regen maken dat de bomen minder bloemen en minder vruchten krijgen, wat het moeilijker maakt om olijven te produceren in de hoeveelheden die boeren tot nu toe gewend waren. Plus nog daarbovenop de dreiging van bacterie Xylella fastidiosa. Hoe gaat de sector hier mee om? Wordt de smaak van de olie wereldwijd anders? Antwoord op dit soort vragen vind ik helaas niet in dit boek. En welke olijfolie ik nou moet kopen, daar twijfel ik nog steeds over.
Boekrecensie: Olijfolie @ Lauriekoek.nl

Olijfolie
Wilma van Grinsven-Padberg
Uitgeverij Lannoo
€24,99

Posted by on 14 november, 2024

LEAVE A COMMENT