Boekrecensie: De kroniek van de kip

Boekrecensie: Kroniek van de kip @ Lauriekoek.nlDe kroniek van de kip is het verhaal over een plompe, maar pientere vogel. Het is een dier dat bijna in ieder kinderboekje over boerderijdieren staat en een dier dat veel wordt gegeten. Afhankelijk van waar je woont zie je ze misschien zelfs vaker dood en verpakt in de supermarkt dan in levende lijve. Hoog tijd dus om meer te leren over dit wonderlijke dier. Sally Coulthard vertelt je in dit boek allerlei dingen over de kip die je nog niet wist.

Wie is Sally Coulthard

Sally Coulthard schrijft boeken over de natuur, historie en dieren. Eerder verschenen van haar hand titels als Een kleine geschiedenis van de wereld aan de hand van schapen, Floriografie en handboek vuurtje stoken. Titels die alleen in het Engels verschenen zijn, zoals The little book of snow, The bee bible en The book of the earthworm. Ze studeerde archeologie en antropologie in Oxford. Ze woont in Yorkshire en houd ook zelf kippen, waar ze in de inleiding van Kroniek van de kip over vertelt.

Geen kippenhandboek

Dit boek is geen handboek voor als je kippen wil gaan houden. Hoewel ik het eigenlijk wel zou lezen als je kippen overweegt te nemen. Bijvoorbeeld om te lezen over hoe de kip waarschijnlijk in het leven van de mens kwam. Niet per se om gegeten te worden, maar waarschijnlijk om de gevechten die je met de vogels kon houden en over hoe ze zich over de wereld verspreid hebben door mee te reizen met de mens.
Boekrecensie: Kroniek van de kip @ Lauriekoek.nl

Taal en bijgeloof

De kip en het ei spelen ook een rol in onze taal in allerlei geloven en bijgeloven. Door het pikgedrag van de haan te bestuderen werd in het oude Rome de toekomst voorspeld. Speelt het ei met Pasen een hoofdrol en metselde sommige mensen 400 jaar geleden dode, maar ook levende kippen in hun schoorsteen in om onheil af te weren. Ook in onze taal komt de kip terug, als een kip zonder kop bijvoorbeeld. Waar komt die uitdrukking eigenlijk vandaan? In de kroniek van de kip vind je het antwoord.

Vlees en eieren

Als het over de kip gaat ontkom je niet aan legkippen en vleeskippen en de levens die ze lijden, over het treurige leven dat de dieren hebben in de vee-industrie. In veel landen wordt nog steeds de gevoelige snavel van de kip er afgeknipt en ze worden gehouden op veel te weinig ruimte, wat agressie veroorzaakt en om gezondheidsproblemen te voorkomen wordt er ook nog eens veel antibiotica gebruikt, waardoor resistentie een serieus probleem aan het worden is. Er overlijden per dag 3500 mensen aan, meer dan hiv/aids en malaria samen, leerde ik van dit boek. Ook worden mannelijke kippen vergast of nog erger: levend versnipperd. Voor eieren zijn alleen de vrouwelijke kippen nodig.Boekrecensie: Kroniek van de kip @ Lauriekoek.nl

De toekomst van de kip

In het boek gaat het ook over de toekomst van de kip. Onder andere over het in mijn ogen treurige idee om bijvoorbeeld een naakte kip te ontwikkelen. Dit omdat er momenteel na de slacht van duizelingwekkende aantallen kippen te veel veren over blijven. Ook de vogelgriep blijft niet onbesproken, het is iets wat je maar sporadisch op het journaal hoort vaak ook nog met bedekte termijn als “ruimen” in plaats van doden. Wetenschappers zijn nu bezig met een griepvaccin voor kippen, als je bedenkt dat voor veel vaccins eieren worden gebruikt om ze produceren is de cirkel op een hele rare manier weer rond.

Niet altijd vrolijk wel leerzaam

De kroniek van de kip is misschien niet het meest vrolijk makende boek maar het is wel heel leerzaam. Het doet je stilstaan bij de relatie tussen mensen en dieren en hoe vreemd en wreed deze relatie soms is. We staan als mensheid op een kruispunt. De vraag naar vlees zal toenemen en de ethiek van de kippenhouderij staat ter discussie. Wat zal er gaan gebeuren? Het boek geeft daar niet per se antwoord op, maar met wat je leest kun je allicht voor jezelf wel een antwoord formuleren voor jou persoonlijk.Boekrecensie: Kroniek van de kip @ Lauriekoek.nl

De Kroniek van de kip
Sally Coulthard
Uitgeverij Terra
€24,99

Posted by on 18 januari, 2023

LEAVE A COMMENT