Boekrecensie: Emma’s amazing Asia tofu
Emma’s amazing Asia tofu gaat over denk ik een van mijn favoriete “vleesvervangers” tofu. Tegelijk is het denk ik ook het product dat mensen het vaakst laten liggen. Omdat ze het nog niet kennen, of niet weten wat ze er mee moeten. Hulp in de vorm van dit kookboek is dus heel welkom een kookboek waarin tofu de hoofdrol heeft, want nee tofu is niet saai.
Vegetarisch?
In Emma’s amazing Asia vega weet Emma de Thouars al raad met tofu, maar nu dus helemaal. Al is in tegenstelling tot wat mensen misschien denken het tofu kookboek niet compleet vegetarisch. Hier in het Westen zien we tofu als vervanger voor vlees, in Azië zien ze het anders. Leg Emma in het voorwoord uit in sommige recepten gaat dus tofu maar ook vlees of vis.
Niet naar de supermarkt
Na de introductie volgt een overzicht van de verschillende soorten tofu en wat je er mee kan. Hiervoor moet je waarschijnlijk naar een Aziatische supermarkt of toko. Je moet nadrukkelijk niet bij de supermarkt zijn. Emma noemt Choi Kee tofu aka de tofumeisjes in haar verhaal en ik maak van de gelegenheid gebruik om die hier ook nog eens te noemen. Ga er naar op zoek, want het is de moeite waard. Of maak zelf tofu want een complete omschrijving van hoe je dat doet vind je ook in Emma’s amazing Asia tofu. Inclusief foto’s van elke stap.
De veertig tofurecepten zijn ingedeeld in broodjes en ontbijt, tofu en ei, snacks, gevulde tofu, sauzig, tofu als center piece, niet zo sauzig, zoet en bijgerechten. Tot slot zijn er nog bouillon en de zeer belangrijke crispies. Bij sommige hoofdstukken kun je je nu misschien niet echt iets voorstellen, maar geloof me als je het in je handen hebt en je ziet de recepten is het volkomen logisch.
Niet alle recepten in het kookboek zijn dus vegetarisch (of veganistisch), maar veel wel of er staat bij hoe je het vega kunt maken door iets te vervangen of weg te laten. Voor veel recepten heb je niet alleen tofu nodig van de toko, maar ook andere ingrediënten. Voorin het boek vind je uitleg over die ingrediënten en ook spullen die je in huis zou moeten hebben. Veel daarvan vind je dus bij een winkel, handig! Als je de spullen eenmaal in huis hebt maak je alles zo klaar.
Er staan in het boek bewerkelijke recepten, zelf dumplings maken bijvoorbeeld en natuurlijk het zelf maken van tofu. Er staan echter ook recepten in die zo klaar zijn. Kwestie van iets bakken, iets erbij en iets erop. Met een groente erbij en rijst is dat een complete maaltijd. Bij ieder recept staat een foto van de tofu in kwestie. Ook goed nieuws voor mensen die hun tofu vaak vergeten uit te persen voor gebruik: dat hoeft bij veel recepten helemaal niet.
Nieuwe tofurecepten
Ik ben ben als vegetariër veel tofurecepten tegengekomen in mijn leven en in dit boek staan toch een hoop recepten die ik niet ken. Dingen die ik graag wil proberen en die niet aanvoelen alsof tofu geforceerd een vleesvormig gat moet opvullen. De recepten in Emma’s amazing Asia vega zijn een uitstekende uitnodiging om tofu op alle manieren te bekijken, van ontbijt tot toetje. Als je het hierna nog op geen enkele manier lust kun je definitief concluderen dat je echt niet van het witte soja blok houdt.
Emma’s amazing Asia tofu
Emma de Thouars
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar
€23,99
Laatste reacties