Boekrecensie: Cookies & crumbs
 Een ding is zeker met een blog als Lauriekoek, als er een kookboek over koekjes verschijnt dan moet je dat bijna wel recenseren. Niet dat ik daar problemen mee heb trouwens. Dit vrolijke felblauwe kookboek, of eigenlijk bakboek draait helemaal om koekjes. Niet zomaar koekjes van de ronde perfecte koekjes die je in de vitrine van een hippe koekjes zaak kunt vinden. Denk in de richting van chocolate chip cookies,maar dan met een zachtere structuur met allerlei smaken.
Een ding is zeker met een blog als Lauriekoek, als er een kookboek over koekjes verschijnt dan moet je dat bijna wel recenseren. Niet dat ik daar problemen mee heb trouwens. Dit vrolijke felblauwe kookboek, of eigenlijk bakboek draait helemaal om koekjes. Niet zomaar koekjes van de ronde perfecte koekjes die je in de vitrine van een hippe koekjes zaak kunt vinden. Denk in de richting van chocolate chip cookies,maar dan met een zachtere structuur met allerlei smaken.
Krümel Cookies & Crumbs
Dit kookboek is geschreven door Kaja Hengstenberg. Zij heeft een bakkerij: Krümel Cookies & Crumbs, gevestigd in Kopenhagen. In haar voorwoord vertelt ze over hoe ze op zoek ging naar inspiratie voor de lekkerste koeken en uiteindelijk toewerkte naar het openen van haar eigen zaak. Van eigen zaak kwam ze tot een eigen koekjesbakboek. Als je koeken bakt wil je natuurlijk dat ze lukken en daarom heeft Kaja uitgebreid beschreven wat je nodig hebt en wat je moet doen. Het deeg een nacht in de koelkast laten rusten bijvoorbeeld, zodat de smaken zich ontwikkelen. Een staande mixer vind ze handig daar zijn de recepten in dit kookboek voor geschreven. Je kunt eventueel een handmixer gebruiken.

Gooey, chewy en soft
De recepten in Cookies & crumbs zijn ingedeeld op textuur: gooey & chunky, gooey & soft, chewy en soft. Gelukkig is het niet vertaald, want welke woorden je ook kiest, zie maar eens het woord gooey te evenaren, smeuïg, vloeibaar? Daarnaast is er ook een hoofdstuk met vegan- en glutenvrije cookies. Hoewel het woord hoofdstuk misschien wel heel veel keuze impliceert, want er staan 4 recepten in dat gedeelte, twee glutenvrij (een recept met haver en een met boekweit) en twee vegan. Aan het eind van het boek vind je ook nog wat recepten waarin je overgebleven koekjes kunt verwerken.


Heel veel avontuurlijke smaakcombinaties
De koekjes zijn dus allemaal ronde koekjes, de variatie hem zit in de structuur: chewy of wat zachter, met grotere stukjes erin of juist niet. Hoe veel verder dan chocolade en noten kan je dan komen? Nou best ver blijkt. Een havermoutcookie met abrikoos en pistache-dukkah, garam masala cookies met rozijnen die geweekt zijn in de chai, felrode aardbei-hibiscuscookies, havermoutcookies met pruimen en 5 spice, ube (paarse yam)-brulée cookies met chocolade en droppoeder. Mocht je dit allemaal te avontuurlijk vinden dan zijn er natuurlijk ook cookies met pindakaas en kaneel of banaan en walnoot. Bij ieder koekjes staat een foto van het eindresultaat.

Ingrediënten
In vrijwel alle koekjes in het bak boek Cookies & Crumbs gaat meel, geen bloem. Er gaat ook in bijna ieder recept twee soorten suiker, kristalsuiker en muscavado suiker, of overzoet. Je kunt oerzoet krijgen bij de natuurwinkel, het wordt daar ook wel sucanat genoemd. Muscavado suiker verkrijgbaar bij bijvoorbeeld deze expatshop. Het is overigens géén basterdsuiker zoals sommige mensen ook wel ten onrechte aangeven. Kortom ga voor je bloem en suiker en havermeel even naar de natuurwinkel, want de supermarkt heeft ze irritant genoeg vaak niet. Five spice, chai mix en ube vind je dan weer bij de toko. De overige ingrediënten zoals boter en eieren vind je gewoon bij elke supermarkt.

Cookies & Crumbs
Ik moet zeggen dat ik vrij sceptisch was toen ik over dit kookboek las. Een type cookie in allerlei vormen, hoe dan? Alle leuke smaakcombinaties me over de streep hebben getrokken. Allemaal combinaties waar ik heel benieuwd naar ben en waarvan ik me kan voorstellen dat ik niet de enige ben die ze wil proberen. Ze zijn alles behalve saai. De blauwe voorkant en het gekke lettertype trekken ook zeker aandacht.
Cookies & Crumbs
Kaja Hengstenberg
Uitgeverij Becht
€18,99

 
																










Laatste reacties