Boekrecensie: Bold beans
Bold beans is wederom een kookboek vol recepten met bonen. Grappig hoe dat gaat, dit is het al derde bonen kookboek dat ik op Lauriekoek recenseer in een paar maanden tijd. Eindelijk krijgt de nederig peulvrucht weer de aandacht die het verdient.
Bold bean Co.
Amelia Christie-Miller is oprichter van het merk Bold beans, een merk dat bonen in pot verkoopt. Ze zijn helaas niet te koop in Nederland en dat is jammer, want de nadruk bij Bold beans Co. ligt op het lekkere soort bonen. Ze werkt bijvoorbeeld samen met Hodmedods, waar ik al eerder over schreef, die ze goed op smaak maakt met zout en langzaam op lagere temperatuur mooi gaar kookt. Bonen, water zout, dat is alles wat er in een potje gaat. De bonen zitten bewust in glas omdat volgens Amelia Christie-Miller de smaak en textuur zo beter behouden blijven. Het merk kreeg extra bekendheid door Dragons Den. Zelf zag ik ze in Londen op de plank staan bij de supermarkt, maar aangezien ik ze dan de hele weg naar huis mee moest slepen heb ik ze laten staan. Ik kan jullie dus niet vertellen hoe ze smaken.
Beans is how en gast chefs
Dd missie van Bold beans is simepl: mensen meer bonen laten eten. Niet gek voor een merk dat bonen verkoopt natuurlijk, dat dat hun missie is. Een soort van wij van WC-Eend adviseren WC-Eend. Het voorwoord is geschreven door Paul Newnham van de campagne Beans is How, de campagne waar ik het eerder in de recensie van Heilig boontje. Die campagne wil de wereldwijde peulvruchten consumptie verdubbeld hebben in 2028. Er zijn nog meer medestanders in het Bold beans kookboek, want hebben vele chefs aan dit boek meegewerkt. Er staan recepten in van Anna Jones, Gill Meller, Thomasina Miers, MOB, Hugh Fearnley-Whittingstall, Tom Hunt, om er maar een paar te roepen.
Bonen zijn voor iedereen
De andere bonenkookboeken die ik hier op Lauriekoek eerder besprak waren toevallig allebei veganistisch. Dit kookboek is dat niet, het is ook niet vegetarisch. Er komen recepten met vlees in voor. Zoals in het voorwoord ook al zegt, bonen zijn er voor iedereen en dit boek wil niemand uitsluiten. Al moet ik zeggen dat er een hoop vegetarische opties in staan en dat er vaak ook opties gegeven worden om iets vega of vegan te maken. Er staan voor het gemak ook symbooltjes bij die dat aangeven. Net als wat glutenvrij is, of kan worden gemaakt, of zuivelvrij. Bij bijna ieder recept staat een foto.
Van soep met bonen tot snack met bonen
De 80 bonenrecepten in dit kookboek zijn ingedeeld in 6 hoofdstukken. Snelle bonen, Bonensnacks en bordjes om te delen, Soepige bonen, Bonen in een kom, Stevige salades en Feestelijke bonen. Ik vind het recepten die je prima doordeweeks kunt maken. Recepten als gouden kikkererwten-citroensoep met sticky sjalotten, knapperige bonen met romige mais-jalapenosalsa en krokante gochujang-kikkererwten. Klassiekers als hummus en falafel ontbreken niet, al is de falafel oor de variatie wel met zwarte bonen. Toch is het niet alleen bonenklassiekers wat de klok slaat, of recepten waar gewoon een portie bonen doorheen geknald is. Het is een goede mix van van alles en nog wat met bonen.
Maak van bonen je goede voornemen
Bonen passen uitstekend bij veel goede voornemens. Ze zijn budgetvriendelijk, vleesloos, bevatten veel vezels, zijn goed voor de aarde. Ik stel voor dat we de bonentrend die nu is ingezet meenemen naar 2025 en verder laten bloeien. Bold beans heeft de hashtag #beanspo, maar The Guardian had het laatst over the leguminati! Ik stel voor dat iemand t-shirts laat drukken. Welk woord je ook voor bonen gebruikt, maak ze klaar, maak het lekker en eet ze op. Bold beans kan je daar zeker bij helpen.
Bold beans
Amelia Christie-Miller
Uitgeverij Carrera culinair
€29,99
P.S Ik mag van Carrera drie recepten uit dit kookboek met jullie delen. Houd Lauriekoek dus komende dagen in de gaten.
Laatste reacties