Boekrecensie: Bakgeluk

Boekrecensie: Bakgeluk @ Lauriekoek.nlBakgeluk is het eerste solo kookboek van Helen Goh. Je kunt haar kennen van haar kookboeken met Ottolenghi: het bakboek Sweet en het kookboek Comfort dat vorig jaar verscheen. Helen Goh bedenkt de zoetigheden die bij de Ottolenghi restaurants worden geserveerd.

Psychologie en Bakken

Helen Goh is naast gepassioneerd bakker ook psycholoog. Ze bestudeerde existentiële psychologie gebaseerd op een filosofisch begrip van de menselijke ervaring. Ze koppelt de kenmerken die mensen een zinvol leven geven zoals coherentie, doelgerichtheid, betekenis aan het bakken. Een van de belangrijke begrippen die ze noemt is creativiteit iets bouwen, iets nieuws ontwikkelen. Voor haar is bakken een van die zinvolle dingen. In Bakgeluk zijn de hoofdstukken ook ingedeeld naar deze begrippen, geven en ontvangen en delen. Voeden, vieren, herinneren en continuïteit, gemeenschap en erbij horen, ritueel en traditie, leren groei en presteren. Elk hoofdstuk begint met een essay over de titel van het hoofdstuk. Het is niet alleen maar psychologie Helen Goh vertelt er er ook bij over haar leven. De oorspronkelijke titel van dit boek is Baking & The meaning of life en ik vind dat dat beter past bij de inhoud.

Boekrecensie: Bakgeluk @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Bakgeluk @ Lauriekoek.nl

Originele recepten

De recepten zijn duidelijk geschreven door iemand die altijd met bakken bezig is en weet wat ze doet. Omdat ze bij Ottolenghi werkt is alles duidelijk afgemeten. De instructies lijken soms lang van stof, maar zijn wel zo dat je echt begrijpt wat je moet doen. De recepten zijn origineel. Enkele voorbeelden: brownies met beurre noisette doerian en amandelen, pistachemadeleines met granaatappel, passievruchtenkoekjes met paardebloem, Anzac cake geïnspireerd op de Australische koekjes, bara brith met in plaats van koekkruiden ras el hanout, perfecte vanillecupcakes en appeltaart of sinaasappelcake.

Boekrecensie: Bakgeluk @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Bakgeluk @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Bakgeluk @ Lauriekoek.nl

Andere volgorde

Omdat de hoofdstukken anders zijn dan anders, staan alle recepten door elkaar. Hartig en zoet, toetje of ontbijt, broodje of koekje. Zo kom je al bladerend overal langs. Bij ieder recept vind je een persoonlijke inleiding of een verhaal over de aanleiding. De meeste recepten zijn vegetarisch, alleen de hartige zijn soms met vlees of vis. In verhouding staan in het kookboek veel meer zoete dan hartige opties. Bij ieder recept staat een prachtige foto van het eindresultaat en vaak ook nog extra bereidings- en/of serveertips. Veganistische recepten worden aangegeven met een VG en glutenvrij met een GV naast de titel. Niet alle recepten zijn ingewikkeld, maar er staan zeker wat recepten in voor mensen die van een uitdaging houden.

Boekrecensie: Bakgeluk @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Bakgeluk @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Bakgeluk @ Lauriekoek.nl

Open zoek naar de ingrediënten

Misschien kun je het al uit de titels van recepten die ik met je hebt gedeeld opmaken, maar in sommige recepten gaan ingrediënten die ze bij iedere supermarkt verkopen, zoals pandanblad, cassavemeel, hoijcha-poeder, paardenbloem, kweeperen of een bepaalde type sterke drank of kaas. Over de paardenbloemen kan ik kort zijn, die kun je zelf plukken. De rest vind je in de toko, de Turkse buurtsuper, slijterij of speciaalzaak. Gelukkig is er ook tegenwoordig ook het internet waar je iets wat je in je buurt niet kunt kopen makkelijk kunt bestellen.

Boekrecensie: Bakgeluk @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Bakgeluk @ Lauriekoek.nl

Geen Ottolenghi

Bakgeluk is prima geschikt voor alle Ottolenghi fans en niet Ottolenghi fans die graag bakken en daarbij enthousiast worden van nieuwe combinaties. Hoewel er dit jaar geen Ottolenghi of Ottolenghi test kitchen kookboek is uitgekomen, noem ik hier de laatste tijd wel vaak zijn naam. Veel mensen die met hem werken of gewerkt hebben komen met hun eigen kookboek. Sami Tamimi met Boustany, Noor Murad met Lugma, Ixta Belfrage met Fusão en nu Helen Goh met Bakgeluk. Allemaal hele fijne kookboeken, hebben we Ottolenghi nog wel nodig?

Boekrecensie: Bakgeluk @ Lauriekoek.nl

Nieuwe samenwerking met Cook & Book

Ik werk sinds kort samen met Cook & Book zodat ik hier op Lauriekoek voor jullie kookboeken kan blijven recenseren. Aan de inhoud van de recensie verandert niets, dat is zoals altijd mijn eerlijke mening. Wel ga ik jullie wijzen op het feit dat je je kookboeken bij Cook & Book kan bestellen en een (geen affiliate link) link delen naar Cook & Book, zodat je als je deze recensie hebt gelezen het kookboek ook direct kunt bestellen. Klik hier om Bakgeluk te bestellen. Voor vragen over het bestelproces neem je contact op met Riejanne van Cook & Book.

Bakgeluk
Helen Goh 
Uitgeverij Fontaine
€34,99

Posted by on 7 november, 2025

LEAVE A COMMENT