Boekrecensie: A very vegan christmas

Boekrecensie: A very vegan christmas @ Lauriekoek.nlA very vegan christmas, hoor je dat in de verte? Dat zijn kerstklokjes. Ze beginnen vanaf eind augustus in de verte al heel zachtjes te tingelen, want als er op culinair gebied een hoogtepunt is, dan is het wel kerstmis, daar wordt lang naartoe gewerkt. Waar mensen vroeger zich wanhopig afvroegen wat ze met dat ene vegetarische familielid aan moesten, is het tegenwoordig soms juist andersom. Mensen vinden het juist leuk om het hele kerstdiner veganistisch te maken. Dit kookboek komt daarbij goed van pas.

2 kerstdagen, 70 veganistische recepten

Natuurlijk bestaat kerst eigenlijk maar uit twee dagen, drie misschien als je kerstavond ook royaal meetelt. In andere landen om ons heen kennen ze nog een adventperiode. In Nederland hebben we die ook niet heel nadrukkelijk, deels ook misschien omdat Sinterklaas ook nog in de advent valt. Hoe je ook telt, met de 70 recepten in A very vegan christmas heb je wat te kiezen voor die twee kerstdagen en die feestelijke periode daar omheen.
Boekrecensie: A very vegan christmas @ Lauriekoek.nl

Veganistische hoofdgerechten om indruk mee te maken

De recepten zijn voor hoofdgerechten en bijgerechten, gebak en desserts maar ook voor eventuele leftovers en ook snacks. De dingen waarmee je op tafel echt indruk maakt, vind je vooral in het hoofdstuk hoofdgerechten, waar je showstoppers vindt als een spinazie-abrikozenkrans van bladerdeeg, een pithivier van zoete aardappel en rode biet, notengehaktbrood, gevulde pompoen, paddenstoelenwellington, een hele knolserlderij in zoutkorst.Boekrecensie: A very vegan christmas @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: A very vegan christmas @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: A very vegan christmas @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: A very vegan christmas @ Lauriekoek.nl

Alle traditionele bijgerechten

De bijgerechten in dit boek zijn jus op paddenstoelenbasis, geroosterde worteltjes, spruitjes en gebakken aardappels, cranberrysaus en stuffing. Stuffing vind ik iets geks omdat je het associeert met het vullen van bijvoorbeeld een kalkoen, maar je kunt het ook los eten. Alle opties die je zou bedenken bij een Brits of Amerikaans kerstdiner zijn in ieder geval present, maar dan dus volledig veganistisch en daarmee dus ook automatisch vegetarisch en koemelkvrij.

Verreweg de meeste ingrediënten kun je vinden in de supermarkt, al moet je om het echt veganistisch te laten zijn wel goed opletten dat je bijvoorbeeld het bladerdeeg met margarine koopt en niet die met roomboter. Soms heb je ook zijdentofu nodig, wat ze om onduidelijke redenen nog steeds niet verkopen in de supermarkt, maar wel altijd bij de toko en natuurwinkel. Ook zijn ingrediënten als kastanjes, minced meat en een diverse soorten (gedroogde)paddenstoelen niet altijd goed verkrijgbaar, al leggen veel supermarkten rond de kerst wel dingen in de schappen die ze de rest van het jaar niet verkopen. Online zijn ze trouwens prima te vinden.

Avontuurlijke snacks

Ik weet dat veel mensen waarde hechten aan het Engelse/Amerikaanse thema als het kerst is. Dat is toch het land dat ons beeld is van hoe het moet. In het hoofdstuk snacks vind je opties die wat minder Engels en wat avontuurlijker zijn, zoals gefrituurde bloemkool in chilisaus, gyoza’s en sushi met sriracha-mayonaise. De desserts vind ik ook erg leuk en het is misschien wel mijn favoriete hoofdstuk in A very vegan christmas, waarin recepten voor een kweeperenpudding, mincemeat-appelstrudel en mincemeat pannenkoekjes staan. Mincemeat is trouwens gewoon veganistisch, al doet de naam anders vermoeden, het is een mengsel van gedroogd fruit en specerijen.
Boekrecensie: A very vegan christmas @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: A very vegan christmas @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: A very vegan christmas @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: A very vegan christmas @ Lauriekoek.nl

A very vegan christmas: lekker kerstig

Er staat niet overal een foto bij ieder recept in A very vegan christmas, maar de foto’s die er bij staan zijn lekker kerstig, met kaarsjes en feestlichtjes op de achtergrond. Sam Dixon schreef eerder het boek Budget vegan, dus ze is duidelijk bekend met de veganistische keuken. Als je het kerstfeest zo traditioneel mogelijk wil houden, maar wel veganistisch is A very vegan christmas het kookboek wat je voor deze kerst in huis moet hebben.
Boekrecensie: A very vegan christmas @ Lauriekoek.nl

A very vegan christmas
Sam Dixon
Uitgeverij Good Cook
€17,50

 

 

Posted by on 22 oktober, 2024

2 Comments

  • Maaike

    22 oktober, 2024

    De ah had een tijdje silken tofu (mori nu, in kartonnen doosjes) het lag niet bij de vegetarische producten maar in het japanse/sushi schap, dus vegetariërs die nooit zelf vega sushi maken hebben het waarschijnlijk nooit gezien.
    Dit gaat best vaak mis volgens mij, soms lees ik bijvoorbeeld ergens iets over vega tonijn die dan in de supermarkt bij de visconserven ligt, dat is echt een deel van de supermarkt waar ik nooit kom, dus dat moet ik dan echt van iemand anders horen.
    Boek ziet er goed uit, maar ik heb toevallig de afgelopen jaren een aantal kookboeken gekocht specifiek met vegetarische/veganistische recepten voor de feestdagen en het is maar één keer per jaar kerst, dus misschien heb ik wel genoeg over dit onderwerp (ik vind die van Marie Laforêt de leukste trouwens)

    • Laurie

      23 oktober, 2024

      Over de onlogische indeling van de supermarkt moet ik nog eens een heel betoog schrijven. Met de rare segmenten per “soort van wereld keuken” die nergens op slaat. Het feit dat je soms op meerdere plekken in de supermarkt dingen als pijnboompitten kunt vinden voor verschillende prijzen. Of dat als dingen niet in de aanbieding zijn je het gevoel hebt dat je er veel te veel voor betaald. Vooral met drogisterij artikellen is dat echt heel erg. Plus dan moet je weer perse 2 artikelen kopen voor het voordeel. Wat met etenswaren volgens mij gewoon voedselverspilling in de hand werkt.
      Marie Laforet is volgens mij niet in het Nederlands vertaald dus dat maakt dat kans dat ik er hier aandacht aan besteed alweer kleiner. Persoolijk vond ik How to eat your christmas tree erg leuk, over koken met kerstbomen, in Nederland is dat idee schaamteloos gekopieerd. Vond ik een beetje flauw de Engelse veriant was er eerder.

LEAVE A COMMENT