Aan de slag met Zero Waste: dit neem ik mee

Zero waste @ Lauriekoek.nlToegegeven, ik ben nog steeds niet het toonbeeld van een zero waste levende persoon. Zo nu en dan prop ik maar weer wat plastic verpakkingen in de plasticcontainer in de hoop dat ze nog iets kunnen worden in een volgend leven. Toch doe ik ook mijn best om de dingen die ik echt kan vermijden niet hoef aan te nemen. Dat heeft soms wat voeten in de aarde maar het lukt steeds beter.

Eigen tasjes meenemen is even wennen

Vooral in het begin is het even wennen. Dan kom je toch thuis met een netje uien omdat je weer je eigen tasjes was vergeten. Vaak ook omdat ik honger heb en snel een ingrediënt wil kopen om in de slag te gaan in de keuken. Soms heb ik juist minder haast en drink ik mijn koffie toch maar ter plekke op uit een stenen beker op in plaats van dan ik iets to go meeneem. Het zijn meestal kleine dingetjes die het verschil maken tussen wel of geen plastic.

Veel opties in Amsterdam

Ik heb nu het geluk dat ik in Amsterdam woon in een stukje stad waar ik binnen een straal van een kilometer allerlei soorten supermarkten heb, van bio tot niet bio, van Jumbo tot Dirk en Lidl tot de markt. Meestal zie ik dat als geluk, als ze het bij de ene winkel niet hebben kan ik langs de andere winkel gaan, in de hoop dat het daar wel onverpakt ligt. Aan de andere kant: soms vraag ik me af of je het in een dorp waar je direct bij de boer dingen kunt kopen, of met een goede groenteman niet net zo no waste kunt zijn.

Wat neem ik mee om minder afval te veroorzaken?

Ik heb altijd boodschappen netjes bij me. Je kunt ze bij veel supermarkten ook kopen, maar dan zijn ze gemaakt van nylon, wat ook weer plastic is. Ik heb netjes gemaakt van biologisch katoen met een koortje dat kan worden aangetrokken. Er kan heel veel in. Ik heb ook mensen gezien met netjes gemaakt van oude vitrage of zelf gehaakte netjes. Zero waste @ Lauriekoek.nl

Verder neem ik mee:

 • de Broodzak. Ideaal voor grote broden, de zak kan ook in de vriezer en werkt net zo goed als een plastic zak.
 • Mijn herbruikbare koffiebeker. Ik heb een grote en een medium en als ik weg ga neem ik de medium koffiebeker mee. Als ik heb ben vergeten mag ik tegenwoordig geen koffie meer onderweg van mezelf. Tenminste niet meer uit een weggooi beker.
  .
 • Stasher of een Lunchkin. In ieder geval iets wat plat is en waar eventueel wat kleine broodjes, al dan niet belegd in passen. Ook zijn deze handig losse producten die onverpakt worden verkocht, zoals nootjes.
  .
 • Herbruikbaar bestek. Als ik dan toch iets wat kant-en-klaar is koop om direct te eten, dan hoef ik in ieder geval geen bestek van plastic aan te nemen. Het eet ook echt een stuk beter met bestek wat niet zo buigzaam is als plastic. Win-win dus. Ik weet dat er ook sets zijn van bamboe of hout maar ik twijfelde een beetje van de duurzaamheid daarvan.
 • Rietjes neem ik zelf eigenlijk nooit mee. Meestal kan ik gewoon uit mijn meegebrachte beker drinken en kan ik het rietje gewoon weigeren. Veel horeca gelegenheden hebben ook al rietjes van stro of rvs.
 • Bakjes of potjes. Bakjes die goed dicht kunnen voor dingen die nat zijn zoals feta en potjes met een dicht te duwen of schroefdeksel voor producten waarbij dat geen probleem is.
 • Natuurlijk neem ik ook zelf een waterfles mee. Zo snel ik hem niet meeneem krijg ik dorst, dat is een natuurwet. In veel gemeenten staan er op strategische plekken drinkwater kranen en ook op steeds meer stations zie ik ze verschijnen.
Zero waste ontdekkingen in Amsterdam

In Amsterdam heb ik natuurlijk ook al wat ontdekkingen gedaan. Zo ben ik al langs geweest bij Little Plant Pantry een veganistische bulkstore. Daar verkopen ze dingen als couscous en peulvruchten maar dan zonder verpakking. De mensen zijn ontzettend aardig. Ga er dus vooral eens langs als je in de buurt bent en boodschappen nodig hebt.Zero waste @ Lauriekoek.nl

Ik vond deze blogpost van de Zero Waste Chef trouwens ook wel goed. De blogpost stelt dat je om minder afval te veroorzaken je niet meer hoeft te kopen. Je kunt potjes die je zelf hebt leeg gemaakt meenemen naar de winkel, of bakjes die je al had. Je hoeft niet al je plastic items ineens weg te gooien en alles door glas te vervangen. Ze maakt een paar goede punten.

Dit is dus wat ik doe om wat minder afval te veroorzaken. Wat doen jullie? Hebben jullie nog tips? Op het gebied van producten of winkels in Amsterdam? Laat het weten!

Posted by on 14 januari, 2020

2 Comments

LEAVE A COMMENT