Recept: Chinese Tomatensoep
Dit recept is alles behalve authentiek Chinees, maar wel heel lekker en budget verantwoord. De tomatenbasis voor deze soep is tomato frito (tomatensaus van enkel tomaten) Als je dit niet wil gebruiken, kun je ook een vergelijkbare hoeveelheid passata toevoegen. De Chinese tomatensoep zoals we die van de Chinees kennen is dik en zoetzuur. Om dit zelfde effect te verkrijgen, gebruik ik in dit recept het nu niet meer geheime ingrediënt: appelmoes.
De ingrediënten
- 6 tomaten in stukjes
- 1 ui, gesnipperd
- pakje tomato frito (350 gram)
- 1 teen knoflook, kleingesneden
- stukje verse gember van ongeveer 2 cm, kleingesneden
- 3/4 liter groentebouillon
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 theelepel sambal oelek
- 3 a 4 eetlepels appelmoes
Werkwijze
Fruit de ui voor ongeveer 5 minuten zodat hij glazig wordt. Doe dan de fijngesneden gember, knoflook en sambal erbij en laat nog een minuut meebakken en ‘blus het af’ met een eetlepel sojasaus. Doe vervolgens het pakje tomato frito, de tomaten in stukjes en de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Koken hoeft niet al te lang, een minuut of 5, totdat de tomatenstukjes een beetje zacht zijn. Dan kan de appelmoes door de soep worden geroerd en daarmee zul je zien dat het geheel iets dikker wordt.
Nu is het tijd om te proeven, Belangrijk is de verhouding zoetzuur en zout in dit gerecht, je kunt dit nog corrigeren en meer naar je eigen smaak brengen, door er eventueel nog wat extra appelmoes en/of sojasaus aan toe te voegen. Als de soep goed is, kan deze van het vuur, want dan is je Chinese tomatensoep klaar.
Je kunt natuurlijk, altijd nog wat noedels meekoken (3 a 4 minuten meestal) of wat taugé toevoegen (vlak voordat de pan van het vuur gaat) voor een extra gevulde soep.
Martine
9 september, 2014Wat een goed idee om er appelmoes door te doen!
Laurie
9 september, 2014Dank je!
Mirne van Megen
9 september, 2014Appelmoes! Wat origineel, dat heb ik nog nooit gehoord. Ben benieuwd, mijn vriend is gek op chinese tomatensoep, dus misschien probeer ik het ook eens.
Daniëlle
9 september, 2014Klinkt goed! Mijn Chinese tomatensoep mislukte eens zo, dat ik het nooit meer durfde te proberen, haha.