Recept: Halloween pompoen-tijgerbroodjes
Het pompoenseizoen is weer van start. Dat betekent meestal dat ik weer originele manieren probeer te verzinnen om pompoen te verwerken. Met Halloween in aantocht liefst ook manieren met een beetje drama, want als je Halloween gaat vieren wil je niet alleen zelf een kostuum aantrekken. Er horen natuurlijk ook spookachtige hapjes en drankjes bij. Deze tijgerbroodjes hebben een opvallend uiterlijk maar zijn toch niet moeilijk te maken.
Tijgerbrood
Bij deze broodjes gebruik ik het principe van tijgerbroodjes. Of panter- of giraffenbroodjes of hoe je het patroon ook noemen wil. Het is eigenlijk een heel slim principe: de korst bestaat uit rijstmeel. Het broodje zet uit tijdens het bakken maar de korst niet. Die scheurt daarom en dat geeft dat typische tijgerbrood uiterlijk. Als je daar een kleurstofje bij gooit dan krijg je een heel opvallend soort korst.
Je kunt deze korst op elk broodje smeren. Zelf kies ik uiteraard voor pompoen, want daar is het de tijd van het jaar voor, maar het werkt ook met een basic brooddeeg. Het recept laat je vrij om er bijvoorbeeld ook groot brood van maken (verleng dan wel de baktijd!) of de specerijen weg te laten, als je denkt dat je gasten krijgt (of kinderen hebt) die dat niet zo lekker vinden. De broodjes zelf worden geel/oranje van de pompoen, de korst bevat kleurstof.
Kleurstof
Als je kleurstof koopt en je bent vegetariër. Let dan zeker bij de kleur rood op dat het vrij is van schildluis. Zelf gebruik ik het liefst gel, daar heb je veel minder van nodig. bijvoorbeeld van Silkomart (no spon), vooral de variant in een tubetje. Je kunt ze vinden in de betere kookwinkels en bij online bakwinkels. Voor dit recept heb ik een groene Pandanpasta van de toko gebruikt. Wil je geen kleurstof gebruiken? Geen probleem, het kan ook zonder, alleen zijn het dan meer standaard tijgerbroodjes.
Ingrediënten voor pompoenbroodjes (12 stuks)
- 1 kleine pompoen (± 600 gram)
- 600 gram tarwebloem
- 100 ml (plantaardige) melk
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 afgestreken theelepels zout
- 1 zakje droge gist (7 gram)
- 1/2 theelepel kruidenmengsel (kruidnagel, kaneel, gember, piment in gelijke delen)
en voor de tijgerkorst: (vrij naar het recept van Rutger bakt)
- 35 gram rijstmeel
- 25 gram paneermeel
- 100 ml lauwwarm water
- snuf zout
- ½ tl gedroogde gist
- 1 tl witte basterdsuiker
- 1 tl milde olijfolie
- kleurstof in een kleur naar keuze
Werkwijze
De basis van dit brood is een pompoenpuree. Schil hiervoor de pompoen, ontdoe ‘m van de pitten en snijd het in kleine blokjes (van ± 2 cm). Stoom de blokjes in 15 minuten gaar in een stoompan. Laat de blokjes even afkoelen en stamp met een pureestamper tot een gladde puree.
Doe de vloeibare ingrediënten in een deegkneedmachine (ik gebruik zelf graag deze van Ankarsrum) samen met de pompoenpuree. Schep de droge ingrediënten er bovenop en laat alles 10 minuten lang mengen en kneden door de machine (voor handmatig kneden zie het originele pompoenbrood recept). Laat het deeg een uur rijzen tot ongeveer in volume is verdubbeld. Meng alle ingrediënten voor de tijgerkorst en laat die ook een uur staan.
Verdeel het deeg in 12 porties. Als je echt precies wil zijn weegt elk broodje tussen de 90 en 100 gram. Draai er bolletjes van en laat nog eens 20 minuten rijzen op een bakplaat bekleed met bakpapier. Zet de oven aan op 200 graden. Als de rijstijd van de bolletjes bijna om is bestrijk ze dan met de tijgerkorst In Rutgers originele recept moet je het nog verdunnen om een mooie laag te maken, maar dat doen we niet bij deze broodjes. Hoe rustieker hoe beter in dit geval. Schep ongeveer een theelepel per broodje en verdeel met het puntje van de lepel over de bovenkant van het broodje.
Als alle broodjes bestreken zijn zet ze dan voor 20 minuten in de oven. De broodjes zijn klaar als ze een beetje bruin aan de randjes zijn en hol klinken als je er op klopt en terugveren als je er op duwt.
Je kunt de broodjes voor Halloween eventueel nog decoreren met ogen, op prikkers of gemaakt van suikergoed (ook te krijgen bij bakwinkels). Laat je fantasie maar de vrije loop gaan.
Laatste reacties