Bakpapier

Bakpapier @ Lauriekoek.nlAls kookliefhebber kook ik een hoop en ik gebruik dus ook best wat bakpapier. Ik koop eigenlijk vrijwel altijd de goedkoopste van de supermarkt. Bij verschillende winkels kun je tegenwoordig zelfs ecologisch verantwoord bakpapier kopen. Van meerdere merken zelfs. Dus ik dook er in het onderwerp bakpapier. Welke soorten zijn er? hoe wordt het gemaakt en is het giftig? Er zijn heel veel vragen en ik ging op zoek naar de antwoorden. Deze post is op 03/08/2023 geüpdatet.

Er zijn verschillende merken bakpapier, elke supermarkt heeft weer andere merken liggen. Sommigen zijn gebleekt, anderen bruin en weer anderen hebben een ruitjespatroon. Ik heb verschillende merken met verschillende prijzen geprobeerd en ik kan kan geen enorme kwaliteitsverschillen ontdekken. Het ene papier voelt misschien een beetje dunner aan dan het andere. Sommig papier kleurt wat sneller bruin dan het andere, al hangt dat ook af van hoe je bakpapier gebruikt tijdens het koken. Als de temperatuur te hoog wordt, wordt het papier bruin en broos.

Wat is bakpapier eigenlijk?

Bakpapier is papier dat is behandeld om het niet aan je eten te laten kleven. Het papier wordt middels een chemische stof een beetje “opgelost” hierdoor krijgt het papier anti-aanbakeigenschappen. Een andere manier om bakpapier te maken is een coating aanbrengen op het papier. Siliconen wordt daar meestal voor gebruikt. Het schijnt dat er ook papier in de handel is dat behandeld met teflon, maar dat heb ik nog niet kunnen vinden.Groente met miso @ Lauriekoek.nl

Geen pfas maar siliconen

Omdat ik maar verontruste berichten van mensen bleef ontvangen die er van overtuigd waren dat er PFAS in hun bakpapier zat, heb ik een lijst gemaakt en ben ik alle merken van mijn lijst gaan mailen. Er zijn heel veel plekken waar bakpapier wordt verkocht, laat ik je dat vertellen. Het was een hele saaie klus maar ik heb het gedaan. Ik durf met zekerheid te stellen dat vrijwel al het gewone bakpapier op rol gecoat is met siliconen en vrij is van PFAS. Bij Albert Heijn staat zelfs op de verpakking dat het met siliconen gecoat is. Het zou mooi zijn als andere merken het ook op de verpakking zouden zetten.

Er zijn wel merken bakpapier die van teflon zijn, die zijn vooral te koop bij webwinkels zoals bol.com en Amazon. Er staat ook vaak bij dat het gemaakt is van teflon en soms staat er zelfs eerlijk bij dat er PFAS in zit. Het wordt vaak merkloos verkocht. Dit is zeker niet zomaar bij elke winkel verkrijgbaar.

Vraag het zelf na!

Als je wil weten of jou favoriete merk gecoat is met siliconen of PFAS bevat heeft het weinig zin om mij persoonlijk te mailen. Je kunt contact op nemen met de fabrikant, die moet jou dan antwoord geven. Binnen 45 dagen en kosteloos. Zo zijn te regels.

PFAS is overal

Er zit dus vaak helemaal geen PFAS (meer) in bakpapier. Ik blijf er wel bij dat PFAS op allerlei manieren in ons leven is. Wellicht in (oude) anti-aanbakpannen, of in de coating van pizzadozen, regenjassen,  meubulair, tapijt, de smeer van je fietsketting. Als ik die nuance probeer te maken, worden mensen vaak boos op mij persoonlijk. Die denken dan dat ik een PFAS-liefhebber ben en dat ik het expres overal in wil hebben. Dat ik mensen een slechte gezondheid toewens en andere dingen die ik werkelijk nooit ergens gezegd heb. Dat vind ik oprecht jammer.

Gewaxt papier

Er bestaat ook gewaxt papier, dat is niet hetzelfde als bakpapier, dit gaat roken in de oven. Reageert met je baksels en geeft zelfs een rare smaak af. Dit kun je dus alleen gebruiken om voedsel in te bewaren. Natuurlijk kun je hier ook bakpapier voor gebruiken maar andersom gaat dus absoluut niet.

Gifvrij?

Mij valt op dat veel mensen zeggen voor ecologisch bakpapier te kiezen, omdat het gifvrij is. Wat er giftig is aan gewoon bakpapier kan ik niet vinden. Het is mijns inziens vooral een gevoel. Bakpapierfabrikanten moeten aan de regels van de EU voldoen, wat er in Nederland wordt verkocht voldoet daar sowieso al aan. Tenzij je je bakpapier via Aliexpress bestelt (China valt niet onder Europese veiligheidsregels), zijn er geen veiligheidsrisico’s aan bakpapier. Appeltaart @ Lauriekoek.nl

Ecologisch bakpapier

Er zijn momenteel twee merken eco verantwoord bakpapier te koop in Nederland: If You Care en Compostella. Het eerste wat me opvalt aan If You Care is dat ook op dit bakpapier siliconen zit. Net als het bakpapier wat je bij elke supermarkt kunt kopen. Wel is het ongebleekt en chloorvrij en de verpakking is van hergebruikt papier. Het is 4 keer zo duur als normaal bakpapier.

Compostella, is geheel siliconenvrij, dus wel composteerbaar. Nadeel? Dit product kost 5 keer duurder en je moet het ook zelf nog invetten. Je kunt het ook gebruiken als vervanger voor plasticfolie. Zowel If You Care als Compostella zijn FSC papier.

Ook siliconenvrij is het merk Ah!Table! Het is van ongebleekt papier, wat dit product anti-aanbak maakt weet ik niet, er staat bij dat het indien nodig kan worden ingevet.

If You Care kan op de composthoop, maar in mijn onderzoek bleek ook dat Toppits een van de merken die je bij de supermarkt kunt kopen, ook op de composthoop kan. Ze hebben een onafhankelijk partij onderzoek laten doen en die heeft bevestigd dat dit merk 100% biologisch afbreekbaar is. Volgens Topits zijn ze een van de enigen in Europa die dat zo heeft laat onderzoeken. Goed om te weten.

Een ander merk wat ik nog tegenkwam is La Droguerie Ecologique. Dit bakpapier heeft voor zover ik kan zien echter mij geen keurmerken. Wel zegt het bedrijf dat ze lokale mensen van werk voorzien en alles eco te willen doen met minimaal gebruik van energie. Het klinkt niet meer eco dan andere merken.

Siliconen bakmatten

Misschien vraag je je nu af en siliconen bakmatten dan? (update: ik heb inmiddels een bakmat gekocht bij de kookwinkel mijn bevindingen lees je in deze blogpost)

Nu mij duidelijk is dat echt de meerderheid van het bakpapier is gecoat met siliconen. Is en siliconen herbruikbare bakmat in plaats van bakpapier misschien geen gek idee.

Als je overweegt om een siliconen bakmat te kopen dan raad ik je aan om naar een goede kookwinkel te gaan en bereid te zijn om te investeren. Ik heb goede dingen gehoord over het merk Silikomart. Bedenk je wel dat je deze matten die best vies kunnen worden ook moet gaan schoonmaken. Dat siliconen bakmatten een bron van bacteriën zijn zoals je op sommige websites leest is onzin, want het is juist hygiënisch. Het is geen poreus materiaal dus er kunnen geen bacteriën in achterblijven. Je kunt siliconen gewoon schoonmaken met afwasmiddel, veel matten kunnen ook in de vaatwasser. Het is niet viezer of schoner dan andere items in je keuken.

Is er dan geen nadeel aan siliconen? Nou er zijn studies die zeggen dat als siliconen met vet langere tijd hoog verhit wordt, boven de 200 graden ook siliconen schadelijke stoffen kunnen gaan lekken. Daar worden momenteel onderzoeken naar gedaan. Als je siliconen niet (te hoog) verhit is er sowieso niets aan de hand. Sommge mensen zeggen ook dat ze kunnen proeven of iets op siliconen gebakken is en zijn om die reden geen fan van herbruikbare bakmatten.

Welk bakpapier gebruik ik zelf?

Er zijn heel veel verschillende manieren om te zorgen dat je koekjes niet aanbakken. Dat is wel duidelijk! Ik ben heel benieuwd naar het bakpapier van Compostella. Als ik het zie ga ik het zeker proberen. Voor mijn dagelijks gebruik blijf ik bij gewoon bakpapier op rol van de supermarkt. Ik heb geen composthoop om het op weg te laten rotten en ik gebruik er ook teveel van om elke keer 6 Euro neer te tellen.

Van siliconen bij het bakken ben ik geen fan (op het laagje op bakpapier na dan). Het is niet dat ik een hekel heb aan het materiaal, ik heb ook siliconen keukengerei in huis, maar ik vind dat siliconen bakvormen bijvoorbeeld een soort smaak afgeven aan het baksel en dat het toch minder knapperig wordt. Misschien dat dit met een (goede) siliconen bakmat minder het geval is, maar voorlopig heb ik genoeg aan een simpel velletje bakpapier.Bakpapier @ Lauriekoek.nl

Posted by on 7 april, 2020

36 Comments

  • Janne

    15 april, 2020

    Goed en informatief artikel! Ik vroeg me al af hoe het zat met bakpapier, want mijn moeder was laatst panisch over giftig bakpapier en ik had geen idee waar ze dat had opgepikt.
    Ik gebruik eigenlijk amper bakpapier, omdat er een bakplaat met een anti-aanbakcoating met mijn oven meekwam. Dat is misschien ook niet zo gezond, maar om nou bakpapier op die anti-aanbaklaag te gaan leggen vind ik zonde.
    Bij mijn vriend hebben we gewoon stalen bakplaten in de oven, dus daar moet je wel iets overheen doen. Siliconen matten vinden we wel fijn voor het roosteren van groente in de oven. Voor dingen als koekjes vind ik ze niet fijn werken, inderdaad worden de koekjes dan niet zo mooi bruin en smakelijk, maar voor groente merk ik geen verschil en het scheelt wel in afval. We hebben een mat van Dr Oetker en een merkloze, en de merkloze wordt veel sneller vuil en aangebakken. Dus ik ben het met je eens dat het loont om een goede bakmat te zoeken. Ze zijn niet allemaal hetzelfde, ook al zijn ze allemaal van siliconen.

    • Laurie

      15 april, 2020

      Ja dat dingen zomaar giftig worden verklaard begrijp ik ook niet helemaal. Pfas is overal, dus om dan bakpapier de schuld te geven.. Meestal is anti-aanbak genoeg om aanbakken te voorkomen. Met bakken is het vaak het zekere voor het onzekere nemen. Niet is zo erg als een taart die niet loskomt van de bakvorm of koekjes die vastplakken aan de bakplaat. Ik spreek uit ervaring.
      Qua siliconen heb ik het idee dat er inderdaad verschillende soorten en kwaliteiten zijn. Ooit zal het mij nog wel duidelijk worden en dan kan ik het delen in een blogpost. Het valt mij op dat veel van de fabrikanten waar ik goede siliconen spullen van heb vaak de term “platinum” siliconen gebruiken.

      • Janne

        16 april, 2020

        Ik kan me voorstellen dat de kwaliteit siliconen deels afhangt van hoe het gevormd is, want de goedkope bakmat die we hebben heeft een soort korrelig/bobbelig oppervlak terwijl de duurdere gladder is. Hoe gladder, hoe minder eraan aanbakt. Misschien worden de duurdere matten op een manier gefabriceerd dat ze gladder zijn. 🙂

  • Martha

    24 januari, 2021

    Mijn bakplaten hebben een emaillelaag die ik heel makkelijk kan schoonhouden. Wel invetten natuurlijk. Ik gebruik NOOIT bakpapier. Dat is echt de meest ecologische oplossing. En gegarandeerd zonder gezondheidrisico’s.

    • Laurie

      26 januari, 2021

      Ik heb deze blogpost juist geschreven om aan te geven dat er geen gezondheids risico’s zijn. Ik ben dol op emaille maar er zitten echt wel grenzen aan hoe anti-aanbak dit materiaal is. Als ik geen bakpapier gebruik heb ik juist weer veel heet water en afwasmiddel nodig om alles schoon te krijgen. Ik zou zelfs kunnen beargumenteren dat dat ook niet ecologisch is.
      Als ik breekbare koekjes maak of een ingewikkelde taart dan wil ik niet dat die vastbakt aan de vorm. Ik gebruik dan altijd bakpapier. Sterker nog ik ben er recent achter gekomen dat het heel veel boenen scheelt als ik groenten op een bakpapiertje rooster. Dat kan na gebruik zo in de prullenbak en de bakplaat is nog compleet schoon.

  • Rutger

    14 maart, 2021

    “Papier dat behandeld is met teflon heb ik nog niet kunnen vinden”
    PFAS = Teflon

    • Laurie

      14 maart, 2021

      Ik bedoel met teflon bakpapier dikke vellen bakpapier zoals bake-o-glide. Vellen bakpapier die herbruikbaar zijn en zich gedragen als de binnenkant van een anti-aanbakpan. Waar ook de merknaam teflon op gebruikt word. Die zie je in Nederland zelden.
      Teflon is altijd met pfas maar pfas is volgens mij niet altijd teflon, ik heb bijvoorbeeld nog nooit een regenjas gezien waar op stond dat het een teflon regenjas was. Terwijl in de coating wel pfas kan zitten. Bij piercings is het vaak duidelijker, daar skippen ze de merknaam teflon en noemen ze het pfte.
      De kern van het bakpapier verhaal blijft overeind. Je kunt bakpapier hebben, vaak is de coating siliconen, waar iedereen nu op allerlei forums en facebookgroepen bang voor word gemaakt. Of je hebt bakpapier met pfte. Op de verpakking kun je dat niet vinden maar je kan altijd het telefoonnummer op de verpakking bellen. De fabrikant zal dan zeggen welke van de twee je hebt gekocht of wil kopen. Tot nu toe had ik alleen bakpapier met siliconen coating.

  • Nelly

    9 april, 2021

    If you care, zegt dat de siliconen op het bakpapier 100% natuurlijk zijn en dat het papier composteerbaar is.
    https://www.conscious.be/if-you-care-bakpapier.html

    Ik heb zojuist bakpapier van DM gekocht, die ook volgens de verpakking composteerbaar is, en aan beide zijden bedekt is met siliconen. Ik vond het verrassend. Wat ik me afvroeg, betekent siliconen laag automatisch dat het hergebruikt kan worden? Dat zou me wel uitkomen namelijk.
    Met die andere soort bakpapier durf ik dat niet.

    • Laurie

      9 april, 2021

      Ik denk dat natuurlijk een container begrip is geworden dat vrij weinig meer betekend. Siliconen zijn natuurlijk maar plastic is dat eigenlijk ook, want aardolie komt uit de aarde. Persoonlijk zou ik graag een studie willen zien waaruit blijkt dat siliconen composteerbaar zijn. Mijn definitie van composteerbaar zijn trouwens zijn wegrotten in de natuur zonder ingrijpen van de mens. Want ook composteerbaar is net zo’n breed begrip als natuurlijk. Dat If you care dat zegt zegt eigenlijk alsnog niets. Mijn vragen erover hebben ze nooit beantwoord.
      Ik vind het vrij raar dat merken claimen dat het composteerbaar is, ik ben benieuwd of ze die claim wel zo mogen maken maar misschien is er geen wetgeving die dat verbied.
      Bakpapier is echt ontwikkeld om te gebruiken om weg te gooien. Ik gebruik het wel eens nog een keer maar uiteindelijk valt het een keer uit elkaar. Ik zou als je echt iets wil hebben wat duurzaam herbruikbaar is een siliconen bakmat kopen bij een goede kookwinkel. Ik weet niet precies wat je met “andere soorten” bakpapier bedoeld, want echt heel veel bakpapier heeft een siliconen laagje.

      • Nelly

        9 april, 2021

        O ik dacht dat er ook ander soort bakpapier bestond die op een andere manier behandeld wordt. Door smelten ofzo.

        • Laurie

          9 april, 2021

          Ik weet niet precies wat je bedoeld?

  • Cor Nouws

    21 april, 2021

    Het nadeel van PFAS/Teflon e.d. is dat er bij hogere temperaturen (>200) en beschadigingen dus wel schadelijke stoffen vrijkomen.
    Bij siliconen is dat niet.

    • Laurie

      21 april, 2021

      Ik denk dat ik daar in mijn stukje over zowel bakpapier als anti-aanbakpannen vrij duidelijk in ben. Lees trouwens vooral mijn nuance dat pfas overal is, je bakpapier weggoooien heeft maar een beperkt effect. Ook over siliconen op hoge temperaturen vind ik waarschuwingen. Waarom zou je trouwens uberhaupt bakpapier boven de 200 graden willen gebruiken? De kans dat het donkerbruin word en verbrokkeld is groot.

  • Ernestien

    10 juni, 2021

    Hoi Laurie, geloof me Pfas breekt NAUWELIJKS af en wordt in verband gebracht met een verminderde werking van ONS immuunsysteem. Inmiddels is RIVM ook zover en pleiten ze voor een verbod. Natuurlijk kan je zorgeloos doorgaan, met het gebruik ervan. Bijvoorbeeld om muffins voor een traktatie op school te bakken. Maar bedenk even wat je dan veroorzaakt. Voor de toekomst van deze kinderen, en die van hun kleinkinderen. Zie ook RIVM: http://www.rivm.nl/pfas/verbod-gebruik-pfas

    • Laurie

      10 juni, 2021

      Ik herhaal mezelf maar ik zeg het nogmaals: pfas is een verzamelnaam voor 1000 stoffen, die lang niet alleen in bakpapier zitten. Kraanwater bijvoorbeeld, grond, blusschuim, pannen, de coating van wegwerpbekers, regenjassen, meubels, schoenen, sportkleding. Er is bakpapier met en zonder pfas en je kan de fabrikant bellen om te vragen of het er in zit. Je zou voor de volledigheid dan ook alle fabrikanten van de spullen die je in huis hebt moeten bellen. Je zou dan ook iedere horeca gelegenheid moeten vragen wat voor pannen, bakpapier en opbergdoosjes ze gebruiken.
      Stellen dat een muffin het verschil maakt mag maar ik denk dat het nogal kort door de bocht is. Het is hier echt aan de overheid en fabrikanten om er wat aan te doen.

    • Macedos

      8 mei, 2022

      Hellemaal mee eens

    • Macedos

      8 mei, 2022

      Erg giftig is het en iedereen dient het te vermijden zoveel mogelijk en dat het overal in zit is geen reden zo zit suiker ook overal en al het eten is bewerkt maar als je het wilt vermijden lukt het wel

      • Laurie

        9 mei, 2022

        Omdat ik wel zin heb in een verzetje ga ik nu al je argumenten af, om te kijken of ik het goede argumenten vind.
        “erg giftig” Ik haal paracelsus en maar weer bij. De dosis maakt het gif. Mensen willen graag dat alles of niet giftig of giftig is maar het zit dus iets anders in elkaar. Gelukkig ook maar want als we zo zouden denken zouden medicijnen bijvoorbeeld niet bestaan. Zoals ik eerder ook al aangaf zeggen fabrikanten dat er helemaal geen pfas inzit. Erg giftig? Nee.
        “suiker is overal” in de jaren dat ik blog heb ik ze allemaal voorbij zien komen. De vergelijking van suiker met drugs, het ophemelen van dadels en agave siroop en zoetstoffen zoals stevia. Die laatste heeft gewoon een e-nummer en sindsdien zijn mensen daar ook bang voor. Is suiker overal? Ik denk dat als je alle etiketten gaat lezen je er inderdaad achterkomt dat veel producten suikers bevatten. Bijvoorbeeld van nature al inzitten. Is dat erg? Nee.
        “al het eten is bewerkt” eten bewerken voordat je het gaat eten is meestal handig en smakelijk. Zo kan ik maar een paar ongekookte wortels op maar als ik ze kook lukt het mij om wel aan mijn groenten hoeveelheid voor de dag te komen. Fijn! Er zijn zelfs theorieen dat de menselijke soort zo ver is gekomen omdat ze voedsel zijn gaan koken. Ook met ingeblikt en diepvries eten is niets mis. Allemaal bewerkingen inderdaad.
        Moet je alles vermijden? Als jij dat wil mag het natuurlijk. Ik snap ook heel goed dat mensen bang worden van wat ze in de media horen. Die zijn vaak op zoek naar een leuke snelle leuke kop bij een snel artikel. Mensen horen van alles en weten niet hoe ze het moeten plaatsen.
        Ik denk ook dat het makkelijk is om voor de naturalistische drogreden te vallen. “De natuur weet het het beste alles zo van de struik eten” bedenk dan wel dat ook in de natuur giftige stoffen voorkomen.

  • Vickx

    23 juni, 2021

    Hoi toch best eens updaten nu na schandaal in Zwijndrecht bij Antwerpen.

    • Laurie

      24 juni, 2021

      Als je in Zwijndrecht of Dordrecht woont raad ik je aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen.

  • Joas

    12 juli, 2021

    Goed stukje, dankjewel! Ik las ergens anders dat ze wel eens plastic gebruiken in ‘siliconen’ bakmatten. Dat lijkt me met het oog op ftalaten ook weer niet zo’n goed idee (sterker nog: een erg slecht idee). Ik ga maar gewoon bakpapier bij de AH halen.

    • Laurie

      12 juli, 2021

      Dat idee dat plastic word gebruikt in siliconen bakmatjes hoor ik regelmatig. Ik ben het in de bijna 8 jaar dat ik blog nog nooit tegengekomen. Ik heb geen teletijdmachine dus ik kan het niet met terugwerkende kracht onderzoeken. Toch denk ik dat de meeste bakmatjes tegenwoordig 100% siliconen zijn. Siliconen zijn geen plastic dus de kans op flataten in een bakmat lijkt mij echt niet groot. Dat de verhalen over flataten is matten maar de ronde blijven doen, wil niet zeggen dat het ook waar is. Het is eigenlijk net als met bakpapier waar ik overal lees dat er pfas in zit, terwijl als ik dit navraag is dit dus niet zo

  • Marcel

    1 oktober, 2021

    Het AD was afgelopen april toch een heel stuk minder zeker over pfas op bakpapier. (Ik weet niet of ik hier een link mag plaatsen, maar even zoeken op ad+pfas+bakpapier levert vast wel wat op.)

    Met dat in het achterhoofd, kan het slim zijn om op zeker te spelen. Het enige bewijs in het onderzoek in deze blog, is dat de fabrikanten zeggen dat ze iets anders gebruiken. Het was me niet eens duidelijk of ze daarnaast ook nog pfas gebruiken. Bovendien geloof ik fabrikanten niet op hun blauwe ogen. In het laatste onderzoek van het rivm (dus geen bewering, maar degelijk wetenschappelijk onderzoek) kwam naar voren dat er op de meeste soorten bakpapier in de Nederlandse handel (dus niet Amazon) wel degelijk pfas bevatten.

    Met stoffen uit de pfas groep heb je eigenlijk een dubbel probleem. In je lijf en in de rest van de wereld. In je lijf kan het je immuunsysteem aantasten, kanker veroorzaken en nog tot meer akelige aandoeningen leiden. In de rest van de wereld gaan ze nagenoeg nooit meer weg. Daar veroorzaken die stoffen bij alle andere levende wezens (plant, dier en mens) dezelfde aandoeningen. Ze komen in het drinkwater en zijn daar heel erg moeilijk uit te halen.

    Beter om er altijd, op alle vlakken, bij al je producten mee op te passen. Dit is geen groep stoffen, waar we op welke manier dan ook, onvoorzichtig mee om moeten gaan.

    • Laurie

      1 oktober, 2021

      Ik heb het artikel gelezen. Ik heb zelfs dezelfde toxicoloog benaderd en nog een andere maar die beantwoorden helaas hun e-mails niet.

      Ik heb bakpapier fabrikanten gemaild, alle supermarkten met een huismerk, winkels, winkels als de HEMA en Xenos met een label waarvoor bakpapier word gemaakt. Ik heb sommige klantenservicen maanden lang achtervolgd voor een antwoord. Ik heb ook allerlei webwinkels die bakpapier verkopen benaderd. Ze geven allemaal aan siliconen laagjes te gebruiken. Alleen HEMA gaf aan dat er sprake zou kunnen zijn van sporen van, ze voegen het niet toe aan het product. Dat mag je niet willen geloven. Dat heet de conformation bias. Ik merk sowieso steeds meer hier ook op Lauriekoek.nl dat mensen feiten stom vinden, dat is jammer. In sommige gevallen zelfs gevaarlijk.

      De veiligheids expert Mevrouw van der Vossen geeft zelfs zelf in het AD aan dat er ook geen pfas in bakpapier hoeft te zitten, alleen dat dat voor de consument niet te zien is. Dat klopt inderdaad. Ik zal voor de mensen die het willen lezen hier de link plaatsen https://www.ad.nl/koken-en-eten/dit-is-waarom-je-moet-oppassen-met-het-gebruik-van-bakpapier~a0ddd4f5/ De AD houd ook erg van titels die flink stemming maken, want dan klikken mensen er op.

      Ik merk dat bij veel mensen die me hierover benaderen het beeld bestaat dat ik word ingehuurd door fabrikanten. Dat een “chemische stof” blijf verdedigen. Ik heb het in deze blogpost al geschreven: pfas is overal, in heel veel bakpapier zit geen pfas want er zijn ook andere manieren om bakpapier glad te maken.

      p.s Dat RIVM onderzoek dat in Nederlands bakpapier wel pfas zit kan ik niet vinden. Ik zie wel dat de toxicoloog in het AD artikel zegt dat het onderzocht zou moeten worden. Dat is iets anders. Hij refereert naar een studie uit 2010, dat is dus een studie van straks 12 jaar oud.

      • Marcel

        2 oktober, 2021

        Dank voor je uitgebreide antwoord.

        Ik geloof zeker eerder feiten, die uit echt onderzoek komen. Fabrikanten en wederverkopers die zeggen dat hun product schoon, oké, verantwoord, ecologisch of wat dan ook is, is geen wetenschappelijk onderzoek. Dat is een fabrikant of verkoper die iets over het eigen product beweerd. Beweringen van fabrikanten of verkopers zijn geen wetenschappelijke feiten, dat beschouw ik als een verkooppraatje. Geen reden dus om mij te betichten van het negeren of ontkennen van feiten. Dit zijn namelijk dezelfde fabrikanten die hun bakpapier bleven coaten met dezelfde troep, lang nadat bekend was dat stoffen uit de pfas groep zeer schadelijk voor mens, dier en plant zijn.

        Het onderzoek waar ik naar verwees, wad het onderzoek waar in dat artikel naar werd verwezen. (Ik dacht dat ik had gelezen dat het rivm dat had uitgevoerd, maar wellicht was dat een ander wetenschappelijk instituut.) Dat is het laatste wetenschappelijke onderzoek naar bakpapier in Nederland. Daar kwam uit dat er op veel bakpapier stoffen uit de pfas groep worden gebruikt. Misschien is er sinds 11 jaar iets aangepast, misschien niet. Dat weten we pas als het opnieuw is onderzocht.

        Ik wilde je niet aanvallen of suggereren dat je jezelf voor het karretje van een industrie laat spannen. Ik was enkel bezorgd om de schadelijke effecten, mocht blijken dat de fabrikanten en verkopers jou iets op de mouw hebben gespeld.

        • Laurie

          3 oktober, 2021

          Ik zou het toch opmerkelijk vinden als fabrikanten massaal liegen. Vooral omdat er ook fabrikanten zijn die pfas vrij claimen te zijn die de prijzen van hun bakpapier flink hoger hebben liggen. Als consument zou ik mij dan dubbel bekocht voelen als het allemaal een leugen zou blijken te zijn. Mocht dit allemaal zo zijn als je hier stelt en ik kom er achter dan zal ik alle fabrikanten opnieuw langs gaan om een reactie te vragen. Ook wil ik hier nog even zeggen dat als mensen hier meer informatie over hebben ze altijd contact met mij op mogen nemen.
          Steeds meer consumenten weten wat pfas is en ik merk hier dat steeds meer mensen op zoek zijn naar pfas alternatieven. Die bestaan gewoon. Ik zou het echt raar vinden als fabrikanten van bakpapier denken dat massaal liegen de oplossing is. Als dat uitkomt is de pr ramp toch niet te overzien? Anyway de studie van dus bijna 12 jaar oud zegt ook dat er al veel minder pfas in bakpapier zat dan daarvoor. Afgelopen tijd kan er veel veranderd zijn. Helaas heb ik geen TNO achtig onderzoekt instituut in de achtertuin om zelf dingen te onderzoeken. Of de fondsen om het als bloggende particulier te laten onderzoeken. Anders zou ik dat zeker doen. Ik ben heel nieuwsgierig.
          Ik benadruk graag dat ik niets met de industrie van doen heb. Of dat ik nergens voor betaald word, zeker nu het mij vaker word verweten. Ik begrijp dat je bezorgd bent. Over zowel de waarheid van dingen als de effecten van pfas.

  • Marcel

    4 oktober, 2021

    Ik ‘stel’ niet dat de fabrikanten en verkopers van het bakpapier liegen.

    Ik zeg alleen dat een fabrikant, die iets over het eigen product beweert, geen onafhankelijke bron is en daarmee geen enkel bewijs dat de bewering klopt. (Het bekende wc-eend effect. ‘Wij van wc-eend…’) Fabrikanten en verkopers beweren zo vaak halve waarheden en onwaarheden over hun producten. Allerlei claims blijken vaak niet waar.

    De enige manier om wel een objectief beeld te krijgen is een wetenschappelijke meting doen. Dat is gedaan (11 jaar geleden) en daaruit is gebleken dat er op het meeste bakpapier stoffen uit de pfas groep zitten. Dat er nog geen nieuw onderzoek is gedaan, betekent niet dat het bakpapier nu vrij is van schadelijke stoffen. Dat zegt meer over de capaciteit van de onderzoeksinstituten en het belang dat de bestuurders van dit land hechten aan de volksgezondheid.

    De fabrikanten en verkopers wisten lang voor die tijd al dat stoffen uit de pfas groep zeer schadelijk voor mens, dier en plant zijn, maar bleven het bakpapier met die stoffen produceren en verkopen. Inmiddels is er meer aandacht voor die stoffen en de schade die ze aanrichten. De fabrikanten en verkopers die nu beweren dat het bakpapier geen schadelijke stoffen meer bevat, hebben er alle zakelijke belang bij om hun product zo aan te prijzen. En zo lang er geen onderzoek wordt gedaan, kunnen ze beweren wat ze willen, zonder dat er enig bewijs wordt geleverd.

    Misschien mag je van die fabrikanten komen kijken in de fabrieken, waar het bakpapier wordt geproduceerd. En dan in de fabrieken waar de coating wordt gemaakt, die op het papier wordt gespoten. Dat zou al meer duidelijkheid geven, dan een mailtje met een bewering dat alles met hun product okidoki is.

    • Laurie

      4 oktober, 2021

      Als iemand zegt dat iets er niet in zit en het zit er wel in dan is dat toch liegen? Volgens jou zeggen fabrikanten vaak iets anders dan ze doen. Als je dat bewust doet dan is dat een leugen. Ik heb gezegd dat ik geen objectief onderzoek kan doen omdat ik geen onderzoeks instituut heb. Voor politieke discussies verwijs ik je graag door naar daarvoor bestemde forums. Nieuw onderzoek is nieuw onderzoek, dan kan er toch ook een nieuwe uitkomst zijn? Daarom doe je nieuw onderzoek lijkt mij. Om tot nieuwe resultaten en nieuwe feiten te komen, op basis waarvan je nieuwe conclusies kunt trekken.
      Ik zou graag willen kijken bij een bakpapier fabrikant. Ik moet wel zeggen dat ik op het oog geen conclusies kan verbinden aan de stoffen die er in zitten. Mocht dat zo zijn dan zou dat super cool zijn maar dat is niet zo, aan de andere kant weet ik niet of bionische mensen wel eten en lauriekoek gaat over voeding. Ook heb ik momenteel niet zomaar geld om bijvoorbeeld een vliegreis en verblijf in een vreemde stad te bekostigen. Mocht je mijn verblijf en ticket willen betalen laat het dan vooral weten. Ik houd me aanbevolen.
      Sowieso zijn er enorm pfas gerelateerde onderwerpen die enorm intressant zijn:
      Welke stoffen vallen er allemaal onder pfas? Het lijkt er nu op dat sommige gevaarlijk kunnen zijn en andere totaal niet.
      Gebruik in ziekenhuizen
      Pfas in cosmetica.
      Zijn alternatieven veilig? Of zijn die net zoals bij weekmakers (flataten) in plastic soms onveiliger dan de stof die ze moeten vervangen?
      Ook zou ik graag willen afsluiten met dat alles een gif is, het is de dosis die het gif maakt. Paracelsus was echt een geweldig wijze man. Ik ga even ophouden met reageren in deze discussie omdat ik nogal achterloop met schrijven.

  • Marcel

    4 oktober, 2021

    Tof dat je er zo diep op ingaat.

    Ik probeer geen politieke discussie hier te voeren. Het gaat over stoffen uit de pfas groep, die op bakpapier zitten. Daar gaat je blog ook over.

    Van sommige stoffen uit de pfas groep is nog niet precies bekend wat ze doen. Dat moet verder onderzocht worden. Er zijn echter nog geen veilige pfas stoffen bekend, van de stoffen die wel zijn onderzocht.

    Wat wel bekend is: pfas bestaat zonder uitzondering uit allemaal stoffen die niet in de natuur voorkomen, en die niet of amper afbreken. Van de stoffen uit die groep die wel bekend zijn, zijn dit weer zonder uitzondering stoffen, die zeer schadelijk zijn.

    Elk jaar zijn er diverse ‘prijzen’ voor fabrikanten, die iets beweren over hun product, dat niet waar blijkt te zijn. Elke week maakt foodwatch er ook een aantal bekend. Je kunt je abonneren op food- en non food-meldingen van het nvwa, waarin ondeugdelijke producten bekend worden gemaakt.

    Ik bedoel maar te zeggen dat er voortdurend fabrikanten worden betrapt op liegen over hun producten. Dat is echt niet zo vreemd als je lijkt te denken. Soms onschuldige dingen, maar ook best vaak wordt er gelogen over veel teveel gif in eten of iets dergelijks.

    Zoals ik ook al schreef, kan nieuw onderzoek naar stoffen uit de pfas groep op bakpapier duidelijkheid geven. Er is echter zoveel bezuinigd op het nvwa, dat die met ernstige tekorten zitten, voor zowel controle, als onderzoek. Dat nieuwe onderzoek kan dus nog wel even duren.

    Het enige dat we zeker weten, is dat er 11 jaar geleden (het laatste onderzoek was in 2010, wat voor wetenschappelijk onderzoek nog niet echt lang geleden is, trouwens) nog wel van die schadelijke stoffen op het meeste bakpapier zat.

    Alle andere dingen zijn veronderstellingen van mensen, beweringen van belanghebbenden (zoals fabrikanten en verkopers), etc. Dat is allemaal geen enkel bewijs.

    Maar goed, ik geloof die fabrikanten niet op hun blauwe ogen. Vooral omdat ze die stoffen uit de pfas groep jaren op hun producten hebben gespoten, terwijl ze al wisten dat die schadelijk zijn.

    Ik krijg de indruk dat jij de fabrikanten en verkopers wel graag wilt geloven. Dat mag natuurlijk. Het zou mooi zijn als je gelijk hebt.

    • Laurie

      4 oktober, 2021

      Ik laat het hier even bij. Ik wil alleen nogmaals zeggen dat ik onafhankelijk ben en van niemand geld aanneem. Of me van alles wijs laat maken, daarvoor lijkt een enkele blogpost niet voldoende bewijs. Oh en Paracelsus is een coole gast, dat wil ik ook gewoon nog eens zeggen omdat die nuance zo belangrijk is. Oh en als je me wil sponsoren in mijn onderzoek laat het weten.

  • Marcel

    4 oktober, 2021

    Uit mijn tweede post:
    “Ik wilde je niet aanvallen of suggereren dat je jezelf voor het karretje van een industrie laat spannen.”
    Ik weet niet waarom je steeds denkt dat ik je daarvan beschildig, maar dat doe ik niet. Dat denk ik ook niet.

    En dat alles gif kan zijn, zoals in de theorie van Paracelsus, gaat op voor water, snoepjes, brood en zelfs zuurstof. Maar dat gaat nadrukkelijk niet op voor stoffen uit de pfas groep.

    Stoffen uit de pfas groep zijn ALTIJD giftig, ALTIJD schadelijk en blijven ALTIJD in de natuur en in ons lijf.

    Je vergelijking met Paraselcus gaat daar dus helemaal scheef. Die had het over stoffen, die niet giftig leken, maar giftig kunnen zijn. Dat geldt nadrukkelijk niet voor de stoffen uit de pfas groep. Er bestaan geen beetje giftige pfas stoffen. Die zijn altijd zeer giftig. En zeer gevaarlijk voor mens, dier en plant. Ook in kleine hoeveelheden.

    De fabrikanten die dat maken, zijn bijzonder ondoorzichtig bezig. Als de ene stof verboden wordt, nemen ze een andere, nog niet onderzochte stof, die nog niet verboden is. Gaandeweg blijkt dan dat die andere stof net zo giftig en gevaarlijk is, dan de eerdere stof. (Zoals bij chemour, waar ze nu de stof genx produceren, die net zo verwoestend is als eerdere stoffen die ze produceerden en overal om zich heen loosten.)

    Dit is geen onderwerp, waar je eventjes luchtig over de giftigheid en schadelijkheid van de stoffen kunt heen stappen. Dit komt in je eten, in je kraanwater, in je lijf. Het blijft in je lijf tot je er ziek van wordt. Nagenoeg alle onafhankelijke deskundigen zijn het er over eens dat stoffen uit die pfas groep zo snel mogelijk uitgebannen moeten worden.

    Maar goed, we hebben beide onze mening uitgebreid toegelicht.

    Ik wens je succes met je blog.

  • Maaike-Louise Bakker

    26 oktober, 2021

    Hi Laurie, dank voor al het uitzoekwerk! Bedoelde je deze 4 in 1 van Compostella? Ik heb er al een paar keer naar zitten kijken dat papier. Het idee van siliconen op mijn bakpapier bevalt me toch ook niet echt. Kan ik verder niet onderbouwen hoor, maar het zou mij niet verbazen als later dan toch weer blijkt dat dat ook niet zo gezond is. Dus gewoon papier invetten spreekt mij wel aan. En kennelijk kan je het papier natmaken en dan werkt het als aluminiumfolie. Wel bijzonder. Overigens bak ik helemaal niet vaak dus ik kan me heel goed voorstellen dat duur papier niet te doen is als je wel vaak bakt. De tip van een emaille plaat vindt ik ook heel goed. Wel boenen maar ik denk dat als je dat uitrekent qua uitstoot dat wel op kan tegen papier weggooien. Ik denk dus dat ik zo’n plaat ga zoeken en dan heel af en toe een papiertje er op als het echt niet anders kan. Zie hier de link waar je Compostella kan bestellen. https://levenzonderafval.com/collections/koken-bakken/products/4_in_1_huishoudpapier_compostella

  • Jos

    25 juli, 2022

    Beste Lauri, Respect!!! Je hebt elke vraag steeds weer beantwoord. Je stukje is overduidelijk en is genuanceerder dan alle andere stukjes die ik hierover heb gevonden. Ongelooflijk dat je elke keer wijst naar de nuances. Je geeft steeds de mogelijkheid voor iedereen aan om zelf ook onderzoek te doen. Je geduld is lovenswaardig.

  • Jos

    30 september, 2023

    Hi,
    Wat een uitzoek werk zeg. En zo uitgebreid.
    Maar ik wil nog iets verduidelijken mbt het merk If You Care. Ik gebruik dat zelf na het uitpluizen hoe dat nou ziot met dat merk. Er wordt geen Siliconen voor gebruikt maar zoals dat in het Engels heet, “Silicon” . Dat staat ook op de verpakking. Silicon in het Nederlands Silicium. Dat is 100% safe en bevat dus helemaal geen siliconen. Siliconen binnen krijgen is niet echt gezond maar daar heb je dus in geval van If You Care geen last van. Wel verwarrend die twee termen.

    • Laurie

      30 september, 2023

      Cilicium is onderdeel van siliconen. Samen met koolstof, waterstof en zuurstof. Zoals ik het begrijp kan je van alleen cilicium geen coating maken omdat het bakpapier dan keihard en onbuigzaam zou worden. Er zit dus gewoon een siliconen coating op het bakpapier. Ik heb dit destijds ook bevestigd gekregen van If you care dus tenzij ze van formulering veranderd zijn is dat nog steeds zo.
      Als je bewijs hebt dat siliconen slecht zouden zijn dan ontvang ik graag je bron. Zelf gebruik diverse siliconen items van foodhuggers tot Stashers tot siliconen deksels. Dat zou ik uiteraard niet doen als ik niet zou denken dat ze veilig zouden zijn.

LEAVE A COMMENT