Verpakkingsloos Winkelen bij Bag & Buy
Afgelopen weekend was ik in Utrecht. Sinds niet al te lange tijd is daar namelijk een winkel waar je verpakkingsloos kan winkelen: Bag & Buy. Sinds ik het boek Leven Zonder Afval besprak, was ik heel benieuwd hoe dat zou zijn, winkelen in zo’n winkel. Het was een gesleep met een tas vol bakjes en zakjes naar Utrecht voor boodschappen, dat wel, maar gelukkig was de buit de moeite waard.
Bulkbak
Natuurlijk ken ik de bulkbakken al wel, die hingen altijd al in menig natuurwinkel. Alleen had ik vaak het gevoel dat ik de enige was die daar gebruik van maakte. Het viel mij op dat de producten die erin lagen soms zelfs gingen schimmelen. Ik denk dat alleen al wat dat betreft een winkel die zich enkel op bulkbakken richt meer kans van slagen heeft. Er zijn nu ook al meerdere initiatieven op dit gebied in Nederland, dus volgens mij groeit de behoefte ook.
Allereerst is de vraag natuurlijk hoe werkt het winkelen in zo’n winkel eigenlijk? Het is eigenlijk vrij eenvoudig, je weegt je bakje op een weegschaal. Je zoekt een product voor in het bakje uit. Je schept of giet het bakje zo vol als jij wil en je weegt het bakje nog een keer. Als je klaar bent met winkelen worden alle stickers die je hebt verzameld met de gewichten gescand bij de kassa en betaal je. Je eigen bakjes meenemen is het handigste maar er zijn ter plaatse ook potjes en zakjes te koop, voor die mensen die niet of niet genoeg bakjes en flessen mee hebben genomen.
Geen supermarkt
Bag & Buy is eigenlijk een soort van kruidenier en geen supermarkt. Er is geen vers afdeling met vers groente en fruit er is geen kaas afdeling, broodafdeling of vleesafdeling. Wel is er, naast alle droogwaren, zuivel om in potten te gieten vanuit een koelapparaat en er zijn eieren. De inrichting is vrij sober, veel hout, geen lelijke verpakkingen, heel basic, daar houd ik wel van. Omdat iedereen even de tijd moet nemen om te wegen en te scheppen is de sfeer heel gemoedelijk. Veel leuker dan een normale supermarkt. Persoonlijker en minder haastig.
Niet alles wat ik nodig heb
Er worden veel producten los verkocht die je elders niet snel los zal vinden, zoals bakpoeder, likeur en wijn, verschillende soorten meel en muesli. Er zijn ook producten te krijgen die je ergens anders met een beetje moeite wel los zou kunnen kopen, zoals noten, snoepjes en kruiden. Ik kocht linzen en koffiebonen, limoncello-roomlikeur, gedroogde blauwe bessen en gedroogde aardbeien in chocola. Daarnaast had ik nog wel kerriepoeder en speculaaskruiden nodig, maar die waren helaas niet verkrijgbaar , dus die heb ik op een briefje geschreven en in de ideeënbus gedaan.
Geen verzoringsproducten
Ik had verder wel een beetje gerekend op persoonlijke verzorgingsproducten zoals douchegel en zeep. Die producten waren er niet, ook schoonmaakmiddel kun je er bijvoorbeeld niet vinden, terwijl ik weet dat er daarvan merken bestaan die grote bulk verpakkingen leveren waarvanuit je kunt navullen. Gelukkig is er elders is in de stad Utrecht een Lush en kon ik daar alsnog (proefdiervrije) verpakkingsvrije zeep krijgen en zijn er bij mij in de buurt winkels die schoonmaakmiddel navullen vanuit bulk. Scheelt stiekem ook weer wat gesleep.
Al met al vind ik verpakkingsvrij winkelen leuk, al betekent het dat je niet alles bij een winkel kunt krijgen. Ook is het niet perse goedkoper en als je randvoorwaarden stelt zoals proefdiervrij, vegetarisch of veganistisch dan kan het langer zoeken zijn. Al maakt Bag & Buy het verpakkingsloos winkelen al met al wel laagdrempeliger en dat is mooi. Ze hebben zeker een leuke selectie aan producten, maar er nog zeker wel wat mogelijk om verpakkingsloos aan te kunnen bieden. Je vindt Bag & Buy aan de Twijnstraat 38 in Utrecht. Voor openingstijden en informatie kun je terecht op de website van Bag & Buy.
De verpakkingsloze winkels zijn langzaam groeiende in aantal. Er zijn op dit moment volgens mij 2 verpakkingsvrije winkels in Nederlan, Bay & Buy in Utrecht en Opgeweckt Noord in Groningen. In Belgie vind je in Antwerpen Robuust. En in Duitsland zit Original Unverpackt in Berlijn.
.
Mijn recensie van het boek Leven Zonder Afval kun je hier lezen. Een andere aanrader op het gebied van Zero Waste is Bea Johnson, zij schreef een boek wat The Zero Waste Home heette en houdt net als Emily-Jane Lowe een blog bij.
Goes
31 oktober, 2015In België heb je ook OHNE (http://ohne.be/gent/) in Gent.
Laurie
31 oktober, 2015Bedankt voor je aanvulling!