Recept: Rodebieten-pindasoep
Toen ik het kookboek Kook het seizoen van Leentje Speybroeck recenseerde had ik al snel een favoriet recept. Namelijk de rodebieten-pindasoep, die bleef ik maar maken. Hij makkelijk en lekker en een echte aanrader. Wat kan ik er nog meer van zeggen? Vandaar dat ik aan Leentje vroeg of ik haar recept mocht delen en tot mijn grote vreugde mocht dat.
Hij valt officieel onder het hoofdstuk herfst, maar dat zie ik voor het gemak maar even over het hoofd. Buiten dat wordt het vanzelf weer een keer herfst.
Rodebieten-pindasoep
Voor 4 personen:
- 150 gram ui
- 1 teen knoflook
- 500 gram rode biet
- scheut arachideolie
- 1 el geraspte gember of gemberpoeder
- 1 tl chilipoeder
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl korianderpoeder
- 1 el balsamicoazijn
- 1,5 liter groente bouillon
- 4 el pindakaas
- bosje verse koriander
- peper en zout
Werkwijze
Versnipper de ui en pers de knoflook. Schil de rode biet en snijd hem in blokjes. Fruit de ui in een scheut arachideolie tot hij glazig is. Voeg de rode biet, gember, knoflook en specerijen toe. Bak 3 minuten. Blus dit vervolgens met balsamicoazijn. Voeg de bouillon toe en laat koken tot de bieten boterzacht zijn. Voeg de pindakaas toe en mix de soep glad met een staafmixer en breng het op smaak met peper en zout.
Serveer de soep met gehakte koriander en getoast sesambrood.
Tips van mij
Er is gewoon kerriepoeder en er is een kerriepoeder wat kerrie madras heet. Dit is iets pittiger en dat vind ik zelf ontzettend lekker. Je vindt het bij de toko en bij de Albert Heijn het valt onder de kruidenmixen van Jonnie Boer. Verder gebruik ik zelf maar een liter bouillon en ik gebruik altijd verse gember. Dat maakt de soep wat dikker, voller van smaak en frisser.
De soep gaat ook prima met wat gebakken uitjes of een goed stuk zuurdesembrood, eventueel met wat boter op roomkaas.
Hermien - KouweKleren
11 februari, 2019Deze kwam als geroepen, meteen gemaakt vandaag en wat een succes! Zo leuk als een onverwachte combinatie zo goed uitpakt.
Laurie
12 februari, 2019Jeuj! Welkom bij de fanclub! Pindakaas werkt erg goed in soep, in een van de boeken van Anna Jones https://lauriekoek.nl/boekrecensie-een-nieuwe-manier-van-koken/ staat een recept met zoete aardappel en pindakaas en limoen. Ook een uitstekende combinatie. Het recept staat online https://recipes.oregonlive.com/recipes/sweet-potato-lime-and-peanut-soup
Maarten
28 juni, 2019Afgelopen weekend de eerste verse bietjes uit de moestuin gehaald. Pan staat nu op het vuur, ben erg benieuwd! Ben al groot fan van pindamaïssoep, dus de verwachtingen zijn hoog 🙂
Laurie
29 juni, 2019Verse bietjes! Wat een traktatie. Laat je me weten of het gesmaakt heeft?