Recept: Geroosterde spicy wortels & hazelnoten met zijdezachte limabonenpuree uit Het groene kookboek
Van de week recenseerde ik Het groene kookboek van Rukmini Iyer. De komende dagen ga en mag ik drie recepten uit dit kookboek delen. Vandaag een gerecht om te delen.
Geroosterde spicy wortels & hazelnoten met zijdezachte limabonenpuree
Dit is een bijgerecht voor 4 personen
Voorbereiding 15 minuten bereiding 55 minuten
Ik zou hier al netflixend een hele kom van kunnen leegeten, maar het is echt té lekker om niet te delen met vrienden. De wortels roosteren mooi met korianderzaadjes onder folie, en de rijke, zijdezachte limabonenpuree is in slechts 10 minuten klaar. Kortom: een voedzaam gerecht boordevol smaak.
Ingrediënten
- 1 theelepel korianderzaad
- ½ theelepel zwarte peperkorrels
- 12 kleine wortels, gehalveerd
- 45 ml olijfolie
- 45 ml water
- 2 theelepels agave- of ahornsiroop
- 50 gram geblancheerde hazelnoten, gehalveerd
- zeezoutvlokken, naar smaak
- fijngehakte bladpeterselie, voor eroverheen
Voor de limabonenpuree:
- 90 ml olijfolie
- geraspte schil van 1 biologische citroen, plus een kneepje sap
- 1 eetlepel korianderzaad
- 3 lente-uien, in dunne ringen
- 2 dikke tenen knoflook, fijn geraspt
- 700-800 gram limabonen, afgespoeld en uitgelekt
Rooster de wortels in de oven
Verwarm de oven voor tot 180 °C hetelucht of 200 °C elektrisch. Maal het korianderzaad en de zwarte peperkorrels lichtjes fijn in een vijzel en verdeel ze over een middelgrote braadslede, samen met de wortels, olijfolie, het water en ½ theelepel zeezoutvlokken. Dek af met aluminiumfolie en rooster 40 minuten in de oven.
Rooster de hazelnoten
Verwijder na 40 minuten de folie en besprenkel de wortels met de agave- of ahornsiroop. Zet ze dan nog 15 minuten terug in de oven om het vocht te laten inkoken en wat ‘kleur’ op de wortels te krijgen. Leg de hazelnoten op een kleine bakplaat en rooster ze de laatste 15 minuten mee.
Verwarm de olie met smaakmakers
Doe intussen de olijfolie, citroenschil, het korianderzaad, de lente-uien en knoflook in een kleine koekenpan en warm alles 5 minuten door op laag vuur – het is niet de bedoeling dat de knoflook verkleurt, dus zet het vuur laag.
Maak de limabonenpuree
Doe de limabonen samen met het lente-uiknoflookmengsel in een blender of keukenmachine en pureer alles tot een gladde massa. Voeg een kneepje citroensap toe; proef en breng naar wens op smaak met wat zeezout. Warm de puree op en verdeel deze dan over vier ondiepe kommen, leg de geroosterde wortels erop en bestrooi met wat zeezout, de geroosterde hazelnoten en fijngehakte bladpeterselie. Dien warm op en enjoy!
Laatste reacties