Howdah snacks
Ik heb een zwak voor snacks als bombay mix en bakarwadi. Je kunt ze in Nederland niet zomaar overal kopen, maar in Engeland ligt het zelfs in de meeste supermarkten. India was ooit een kolonie van Engeland en niet van Nederland, dat zal er ongetwijfeld mee te maken hebben. Ik was dan ook blij toen ik bij Klein the Grocer het merk Howdah vond. Ze verkopen er vier varianten van mijn favoriete Indiase snacks. Ik vond ze allemaal erg lekker en besloot er een blogpost aan te wijden.
Schoollunches
Het bijzondere aan het merk Howdah is dat ze voor elk pakje dat ze verkopen 1 schoollunch doneren via de stichting Akshaya Patra. Eenderde van de ondervoede kinderen op de wereld woont in India er gaan daar elke dag 3000 kinderen dood aan aan ondervoeding gerelateerde ziektes. Ze hebben bij Howdah al 100.000 maaltijden gedoneerd. Net als bij Dishoom geven ze graag terug.
Palmolie
Alle snacks van Howdah zijn geschikt voor vegetariërs en veganisten. Er zit wel palmolie in de zoutjes, maar die komt volgens hen van een duurzame bron. Soortgelijke zoutjes en snacks die ik online en bij winkels als de Oriëntal Superstore vind bevatten eigenlijk ook altijd palmolie. Het is overal, daar kom je niet zo gauw onderuit.
Bombay mix
Het begon bij mij bij de bombay mix. Dat is een mengsel van pinda’s, cashewnoten, linzen, rijstvlokken, kikkererwtenmeel en nog veel meer. Het is gezoet met suiker en gekruid met allerlei kruiden zoals gedroogde mango, gember, chili, kwarwijzaad en asfoedita en daardoor dus zoet, pittig, kruidig en knapperig. Je kunt het zo eten maar het liefst strooi ik het als topping over salades. Zoals deze “samosavulling” salade. Dat is echt zo lekker dat op een gegeven moment de salade zonder bombay mix niet meer compleet voelt.
Bakarwadi
Dit zijn een soort zoutjes die traditioneel zijn gemaakt met kikkererwtenmeel. Howdah gebruikt ook tarwemeel. Ze hebben een licht zoetige ondertoon, maar ook nog best wat pit van de chili en zijn volgens Howdah ideaal voor bij een glas chai.
Masala dippers
Het zijn een soort chips die gemaakt zijn om dips mee op te eten. Ik betwijfel of ze dit in India kennen, maar het is wel lekker. Volgens Howdah kun je de dippers gebruiken om een muntpickle mee op te eten of iets koel en romigs. Ik denk dat je ze zelfs met hummus zou kunnen eten als je dat echt zou willen, maar laat de hummuspolitie het maar niet horen. Het is een soort chips maar ze zijn net iets minder knapperig en een stuk kruidiger.
Onion bhaji
Deze snacks zijn geïnspireerd op die lekkere luchtige gefrituurde snack. Die passen natuurlijk niet in een zak maar iets wat er op geïnspireerd is en naar ui en kruiden smaak kant natuurlijk altijd. Ze zien eruit als chips maar hebben een hardere structuur. Ze hebben een hoog dooreetgehalte.
Asfoedita
Alle vier de Howdah snacks hebben een snufje asfoedita als smaakmaker. Ik heb natuurlijk meerdere bombay mixen geprobeerd en alle kruidenmengsels zijn natuurlijk anders. Deze smaak kruidiger en ik meen ook echt de asfoedita te herkennen. Ben je veganist en heb je het nog niet geprobeerd dan raad ik je aan het zeker eens te gebruiken bij het koken. Je kunt er natuurlijk tofu scrable een soort ei smaak mee geven maar je kunt er ook een Indiaas kookboek bij pakken.
Goed je kunt Howdah echt alleen maar bij Klein the grocer in Amsterdam kopen. Ze hebben een winkel aan de Haarlemmerstraat vol met leuke en soms ook bijzondere producten. Vrijwel alles daar is geschikt voor veganisten. Ze hebben ook een webwinkel dus je kunt ook online bij hen bestellen. Voor meer informatie over Howdah kun je terecht op hun website.
Laatste reacties