Hoe Maak je een Maaltijdsalade?
In veel landen wordt er tussen de middag helemaal geen brood gegeten, dat is (zou je haast zeggen) iets typisch Nederlands. Veel gebruikelijker is om tussen de middag de tijd te menen voor een warme maaltijd. alleen in Nederland is dit gebruik niet zo ingeburgerd, want meestal is daar domweg de tijd niet voor. Om toch niet iedere middag tegen je geplette boterhammetjes aan te hoeven kijken, kun je natuurlijk ook een maaltijdsalade eten.
Misschien kun je ter plekke een salade te maken, dan heb je geluk. Mocht die optie er niet zijn, dan kun je het altijd thuis voorbereiden en meenemen naar school of werk. Gebruik een geschikte bak om je eten in te vervoeren. Eentje die stevig is en niet lekt. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een grote glazen mason jar of een bak van glas met een siliconen deksel. Makkelijk schoon te maken en geen BPA. Neem een bak of pot waar echt een substantiële hoeveelheid in kan, want een maaltijdsalade heeft volume.
Wat betreft de salade zelf is het het belangrijkste is dat je deze zo samenstelt dat je niet na een uur of twee alweer een hongerklop hebt. Een paar blaadjes sla met wat dressing is geen maaltijdsalade. Om een goede voedzame en smaakvolle salade te creëren. Er zijn een aantal componenten die je nodig hebt: groen, groente, peulvruchten, granen, gezonde vetten, dressing en toppings. Hieronder volgen wat voorbeelden van deze componenten.
Groen
Met groen bedoel ik met name de slasoorten. Kies een lekkere sla. Als je een krap budget hebt kan het lonen om zelf je sla te snijden en te wassen. Als je geen budget hebt en weinig tijd, dan kan het handig zijn om kant-en-klaar gesneden en gewassen sla te gebruiken. Sla, waterkers, spinazie, rucola, opties genoeg. In de zomer kun je het ook zelf planten, in een bak op het balkon of in de tuin. Dan heb je altijd verse ingrediënten voor handen.
.
Groente
Dit kan rauwe groente zijn, gebakken of geroosterde groente, bijvoorbeeld geroosterde zoete aardappel, pompoen of aubergine. Geraspte wortel is een goede optie, ook als je een budget hebt. Gewone rauwe wortel is saai maar als je hem raspt geeft hij crunch en textuur. Vergeet ook niet iets van een ui in de mix te gooien, bijvoorbeeld lente ui of een sjalotje.
.
Peulvruchten/eiwitten
Peulvruchten zijn de bom. Linzen, zwarte bonen, tuinbonen, kidneybonen, azuki bonen, kikkererwten, allemaal zeer goed bruikbaar in een salade. Oh, en pinda’s, want dat is officieel ook een peulvrucht, zoals de tomaat officieel fruit is. Een budgetoptie is om gedroogde bonen te gebruiken. Deze moet van te voren nog wel weken en koken, dus houd daar wel rekening mee. Maar de peulvruchten uit blik of pot zijn hier ook prima voor te gebruiken. Salades worden vaak lekkerder van een flinke klodder hummus. Mocht je tofu of tempeh over hebben van bijvoorbeeld het avondeten van de vorige dag, geen probleem. Kieper het gewoon lekker door de salade.
.
(Pseudo)granen
Quinoa, amaranth en boekweit zijn goede opties als je glutenvrij eet. Eet je wel gluten? Denk dan aan gerst, freekeh, bulghur of volkoren couscous. Probeer altijd een of meer porties bonen of linzen in je salade te doen, ze bevatten belangrijke bouwstoffen en zorgen er echt voor dat je minder snel honger hebt dan wanneer je alleen een salade eet die uit sla en andere groente bestaat.
.
Vetten
Vetten zijn ook belangrijk. Niet alleen voor de smaak, maar ook voor een voldaan gevoel na het eten. Zelf probeer ik altijd een bron van gezond vet in mijn salade te verwerken, zoals avocado of een hand noten of olijven. Uiteraard kun je ook je dressing een bron van gezonde vetten maken. Als je avocado gebruikt moet je hem ter plaatse op je salade doen, of rijkelijk besprenkelen met limoen of citroensap en hopen dat hij niet bruin kleurt.
.
Dressing
Vergeet vooral de dressing niet. Dit maakt je salade tot een samenhangend geheel. Je hebt dressings op basis van noten, zoals cashewnootjes, op basis van olie en azijn ofop basis van bonen. Een dressing is lang niet altijd een hoop vet, het kan ook heel goed vetvrij. Experimenteer ermee. Houd er ook rekening mee dat je een bron van umami gebruikt zoals: shoyu, edelgist, azijn, balsamico, zeewier of gebakken paddenstoelen, anders kan het geheel nogal flauw uitvallen. Gebruik als je dat voor handen hebt ook verse kruiden om de boel op smaak te brengen en peper en zout zijn er voor de laatste smaakcorrecties. Proef je dressing net zo lang tot het goed is. Wees voorzichtig met zout. Zout onttrekt vocht uit de groente in je salade. Het beste is om ter plaatse, vlak voordat je het gaat eten, de dressing aan je salade toe te voegen. Je kunt dressing ook van te voren maken en bewaren in een pot in de koelkast.
.
Toppings
Een salade is natuurlijk niet compleet zonder toppings. De extra’s die je salade van saai naar bijzonder kunnen tillen. Er zijn vele mogelijkheden. Olijven natuurlijk, maar ook pitten en zaden zoals, pompoenpitten, pijnboompitten, sesamzaden en zonnebloempitten. Je kunt noten gebruiken, bijvoorbeeld: macadamia’s, pistachenoten, walnoten. Gedroogd fruit of vers fruit, zongedroogde tomaten of zelfgedroogde tomaten, kappertjes, palmharten, artisjokkenharten, geroosterde paprika uit een pot. Sprenkel er ook wat herbamare over, edelgist of kelpvlokken. En vergeet de kiemen niet zoals, broccolikiemen, purpercress en tuinkers, of misschien wel de crazy pea.
Het is eigenlijk niet zo moeilijk om een goede salade in elkaar te draaien. Er zijn weinig regels, je eigen smaak is allesbepalend. En het is weer eens wat anders dan die boterhammetjes.
Laatste reacties