Edelgist
Edelgistvlokken, ook wel liefkozend nooch genoemd onder vegans in de VS, is hier niet zo heel bekend. Maar het gewoon in Nederland verkrijgbaar. In de loop van de tijd heb ik hier een aantal vragen over gekregen, deze heb ik verzameld, hieronder uitgewerkt en voorzien van een zo goed mogelijk antwoord.
Wat zijn edelgistvlokken eigenlijk?
Edelgist is een bijproduct van de suikerproductie. Het is rijk aan B-vitamines en foliumzuur. Het is een compleet eiwit, het bevat alle 9 aminozuren. Edelgist is plantaardig en geschikt voor veganisten, die het dan ook graag gebruiken in hun gerechten. Je kunt het natuurlijk ook gebruiken als je geen zuivel kunt of wilt eten, maar de hartige smaak van bijvoorbeeld kaas mist in je gerecht. Het is melkvrij en glutenvrij.
Hoe smaakt het?
Edelgist smaakt kazig. Nen beetje nootachtig, hartig en zoutig, alhoewel het geen zout bevat. Het valt ook zeker onder de voedingsmiddelen die umami zijn. Umami is de vijfde smaak, naast zoet, zout, bitter en zuur.
Hoe kan ik edelgistvlokken gebruiken?
Edelgist kun je in warme en koude gerechten gebruiken. Bijvoorbeeld in dressings, over de pasta in plaats van kaas, of over de tofuscramble. Over de popcorn vind ik ook een aanrader.
Welk merk kun je het beste kopen?
Ik koop het merk Natufood, maar alle andere merken zijn natuurlijk ook prima. Je kunt edelgist vinden bij natuurwinkels en bij online winkels. Een bus kost ongeveer 4 euro. Ik vind het relatief goedkoop met de 175 gram die in een bus zit doe je lang, is mijn ervaring.
Kun je edelgist ook vervangen door de gist die wordt gebruikt om brood te bakken en andersom?
Nee dat kan niet. Het zijn twee compleet verschillende producten. Ze hebben weliswaar allebei het woord gist in hun naam, maar daarmee houdt de vergelijking wel op. Edelgist zal brood niet laten rijzen. Andersom is gist waar je brood mee kan laten rijzen helemaal niet lekker om ‘zo’ te eten. Als je de twee dus omwisselt in een gerecht zal je niet eindigen met het resultaat waar je waarschijnlijk op gehoopt had.
Bevat edelgist vitamine B12?
Nee, dat is een misverstand. Het is wel zo dat edelgist onder bepaalde omstandigheden B12 zou kunnen maken, maar zodanig wordt gekweekt dat het niet aanwezig is in het eindproduct. In de VS en volgens mij ook in Engeland wordt B12 soms wel toegevoegd aan edelgist, maar dat gebeurt in Nederland niet. Alleen B12-supplementen en met B12 verrijkte voedingsmiddelen zijn bij mijn weten een betrouwbare bron van B12 voor veganisten. Raadpleeg bij vragen over je gezondheid en B12 vooral een arts.
Truus Fleuren
15 december, 2020Hoi, ik heb toevallig vandaag een reactie gekregen op mijn vraag of edelgistvlokken glutenvrij waren. Dat is dus niet altijd zo. Hierbij een ingrediëntenlijst.
https://mail.google.com/mail/u/0?ui=2&ik=c3e59af9b5&attid=0.1&permmsgid=msg-f:1686152085129469742&th=17666a63476d1f2e&view=att&disp=safe.
Ik hoop dat het lukt om hem te openen. In elk geval zat er gerstemeel in.
Laurie
16 december, 2020Toen ik deze blogpost schreef waren er misschien twee merken edelgistvlokken die beiden glutenvrij waren. Inmiddels is het aantal merken en winkels die ze verkopen enorm gegroeid. Ik hoop dat mensen die coeliakie hebben of een glutenovergevoeligheid altijd eerst de verpakking lezen voordat ze iets opeten. Op Lauriekoek blog ik over zoveel ingredienten en producten dat het niet te doen zou zijn om alles altijd actueel te houden.
Ik kan overigens niet in je mailbox komen. Die is prive en kan je niet zomaar met andere mensen delen. Dat is maar goed ook want de link staat nu open en bloot op het internet.
Glenn
23 juli, 2021https://nl.wikipedia.org/wiki/Edelgist
Volgens wat ik op wikipedia las kan edelgist zelf geen B12 aanmaken (onder gelijk welke omstandigheden) maar zou het wel samen geproduceerd kunnen worden met bacteriën die B12 aanmaken. Dit gebeurt echter niet. Dus het is volgens de wiki-pagina niet zo “dat edelgist onder bepaalde omstandigheden B12 zou kunnen maken”, zoals je schreef.
Laurie
23 juli, 2021Bedankt voor je reactie!