Heb je een Airfryer nodig? Ik denk het niet!
De airfryer gaat al een tijdje mee in kookland. Recent is de hype weer helemaal opgeleefd, geen idee waarom precies. Omdat mensen mij wel eens vragen of het zin heeft om er een te kopen heb ik mij er eens helemaal in verdiept. Ik ben tot de conclusie gekomen dat je die niet hoeft te kopen. In deze blogpost leg ik uit waarom.
Te mooi om waar te zijn
Als iets te mooi lijkt om waar te zijn dan is het waarschijnlijk ook zo. Dat je kunt frituren in een airfryer zoals je normaal in de frituur zou doen, maar dan zonder vet is natuurlijk baarlijke nonsens. Het is natuurlijk niet dat airfryers niet werken ze doen wel iets, maar als ik een airfryer ergens mee zou moeten vergelijken is het met een oventje. Een oventje wat snel lucht circuleert met een ventilator. Dat principe is niet nieuw dat bestaat al 100 jaar.
Convectieoven versus airfryer
Grote kans dus ook dat je al iets wat enorm op een airfryer lijkt in huis hebt maar dan zonder de pr en tamtam, namelijk een convectieoven. Die oven heeft een aantal enorme voordelen in mijn ogen.
Er kan veel meer in een oventje dan in een airfryer. Ik vind zelfs de lade van het grootste apparaat klein, heel klein. Dat is toch helemaal niet handig als je meerdere mensen tegelijk te eten wil geven? Zeker als je ook nog in overweging neemt dat er extra lucht moet worden vrijgelaten in de lade van de aifryer om de lucht te laten circuleren. Veel dingen die in de airfryer gaan komen er niet gelijkmatig gebakken uit, het rondschudden verhelpt dat probleem niet. Het zorgt er wel voor dat gepaneerde dingen kapot gaan. Veel producten lijken er behoorlijk uitgedroogd uit te komen.
Een oven verhit gelijkmatiger
Een oven bereidt gerechten gelijkmatiger, omdat de lucht beter kan circuleren omdat de ruimte groter is. De handleidingen van airfryers stellen soms een lagere temperatuur voor, omdat producten anders uitdrogen maar ook omdat de warmtebron zo dicht bij zit dat dingen gewoonweg verbrand worden. Op internet vond ik diverse reviews waarin mensen in paniek vertelden dat hun airfryer rookwolken uitstoot, terwijl ze geen vet gebruiken. Dat komt dus omdat een airfryer dingen sneller (plaatselijk) verbrandt. In de oven heb je dat probleem niet. Dankzij de ruimte die je hebt. Producten hebben dus ook ruimte om bijvoorbeeld te rijzen.
Ovenfriet wordt airfryerfriet
Bij ieder nieuw keukenappartaat hoort natuurlijk een reeks kookboeken, een reeks accessoires en een reeks speciale producten. Bij airfryers moet je van alles los kopen om bepaalde dingen te kunnen bereiden. Wil je een inimini cakeje bakken? Dan moet je het bakvormpje speciaal voor de fryer los kopen. Wil je recepten speciaal voor de hoeveelheden van de airfryer, dan moet je of je eigen recepten om gaan zitten rekenen of een airfryer kookboek kopen. Ook zijn er natuurlijk producten te koop zoals speciale airfryerfriet en -snacks. Kassa!
Moeilijk schoon te maken
Een oventje is veel makkelijker schoon te maken dan een airfryer, die vaak van anti-aanbakmateriaal is gemaakt en daarom helemaal met de hand moet worden schoongemaakt. Ja zelfs als er in de handleiding staat dat alles in de vaatwasser kan, want anders verkort je de levensduur van de anti-aanbak aanzienlijk.
Voorverwarm tijd versus kwaliteit
Ja maar zeggen airfryer adepten dan mijn airfryer is in een wip voorverwarmd. Nou dacht ik ook dat dat een voordeel was. Tot ik mij bedacht dat sinds ik een andere oven heb de voorverwarmingstijd ook maar kort is. Korter in ieder geval dan de tijd waarin ik bijvoorbeeld beslag maak, eten bereid of even sta de praten met iemand. Buiten dat wacht ik liever een paar minuten langer op zowel het opwarmen als het bakken dan dat ik iets moet eten waar ik treurig van word.
Op kamers met een airfryer
Ik vind het dan ook best opvallend dat mensen een kind dat op kamers gaat wonen een airfryer meegeven. Ik denk dat je met een kookplaatje of dus een convectieoventje veel verder komt. Qua prijs kun je zelfs oventjes vinden die goedkoper zijn dan een airfryer dus zelfs dat is geen argument. Als student zou ik trouwens ook veel blijer zijn met bijvoorbeeld een Le Creuset pan, daarin zou je zelfs gewoon met vet kunnen frituren als je een huisfeest hebt. Ik denk ook dat de levensduur van een gietijzeren pan stukken langer is.
Conclusie. De airfryer frituurt niet, dat kan alleen in vet, alleen dat levert dat lekkere resultaat op. Ik eet liever 1 keer lekkere patat dan 18 keer ovenfriet uit de airfryer. Je kunt als je op het punt staat een airfryer te kopen beter een convectieoven kopen, daarin kun je doen wat je in de airfryer kunt doen maar dan beter. Ook hoef je dan niet in extra accessoires te investeren en heb je extra ruimte om desgewenst grotere porties te bereiden dan in een klein mandje. Als bonus smaakt het ook nog beter.
Mensen die hier al een tijdje meelezen weten dat ik geen voorstander ben van het zomaar kopen van keukenmachines en broodbakmachines. Aan dat rijtje kan ik nu de airfryer dus toevoegen.
Rina
5 augustus, 2022Ha wat fijn om te lezen dat jij geen voorstander bent van de airfryer. Ik dus ook niet. Ik frituur mijn frieten in een Fritel friteuse. Altijd goede friet. Ik heb ook de indruk dat er aan airfryer producten meer vet/andere stoffen is toegevoegd om toch een krokant korstje te kunnen krijgen. Is gewoon een goed marketing verhaal die airfryer waarbij mensen de illusie kopen dat het gezonder is.
Laurie
7 augustus, 2022Het klopt dat er in airfryer producten meestal vet is toegevoegd. Het moet toch ergens vandaan komen. Ik zie nu veel mensen een airfryer kopen omdat hij zuiniger zou zijn qua stroom. Ik vraag me alleen af de vrij hoge aanschafkosten dat effect niet teniet doen.
Freya
4 april, 2023Ik heb zelf nog geen airfryer, al ben ik wel van plan om er in de toekomst een aantal te schaffen, maar wat ik over airfryers lees is dat sommige dingen beter gaan in een airfryer en dat je andere dingen beter in de frituur, oven of pan klaargemaakt worden. Zo kun je een cake beter in een gewone oven bereiden. Dat werkt beter en dan heb je ook vrije keuzen in vorm en formaat. Maar specifieke ovensnsnacks zoals bitterballen, kroketten en nuggets krijgen een beter resultaat in de airfryer dan in de oven. In de airfryer krijg je ze namelijk lekker knapperig terwijl ze in de oven redelijk zacht blijven. Wil je graag vettere patat en snacks eten, dan is een frituur een beter idee. Vooral voor het bereiden van dingen die je een knapperig korstje wil geven is de airfryer ideaal. Ook schijn je er heerlijke dingen mee te kunnen maken met tofu die je met geen andere methode voor elkaar krijgt. Ook moet je niet te grote porties per keer klaar willen maken in een airfryer, want ze zijn vaak niet zo groot. Hele maaltijden in een airfryer klaar maken lijkt mij daardoor wat lastiger, vooral voor meerdere personen. Maar voor het maken van een specifiek onderdeel van een maaltijd lijkt het mij erg handig. En ook voor het maken van een snack. Ik eet zelf voornamelijk plantaardig en maak veel gebruik van onze oven maar niet alles krijgt daar de textuur die de bedoeling is. Er zijn redelijk wat producten die ik wel het juiste resultaat zou kunnen geven met een airfryer. Er zijn trouwen ook redelijk wat mensen die wel complete en heerlijke maaltijden kunnen bereiden met een airfryer of met een toaster oven. Als je weet wat je doet kunnen dergelijke apparaten heel handig zijn. Helemaal als je beperkte ruimte hebt op bijv. een kamer of in een caravan. Heb op Facebook in een vegan groep ook regelmatig recepten gezien van een vrachtwagen chauffeur die in zijn cabine de meest heerlijke en zelfs ook nog gezonde gerechten kan maken met wat simpel apparaten zoals een waterkoker een airfryer en een toaster oven. Die apparaten zijn klein, handig en werken op stroom waardoor je geen gas nodig hebt.
Apparaten zoals een airfryer, een toaster oven, een broodbakmachine, etc. zijn geen apparaten die iedereen persé nodig heeft, maar die afhankelijk van je situatie wel heel handig kunnen zijn en zelfs het verschil kunnen maken.
Een broodbakmachine is bijvoorbeeld ideaal voor mensen die wegens een fysieke beperking niet zelf deeg kunnen kneden.
En al deze apparaten kunnen heel handig zijn on situaties waar je beperkte ruimte hebt, je onderweg bent of je geen gasaansluiting hebt.
Guy
11 juni, 2023Ben aan m’n tweede airfryer bezig, de eerste was een Philips XL en die heeft zo veel overuren gemaakt dat ie na 3 jaar verrot was. Toen een Philips XXL gekocht. Die heb ik nu 2 jaar vind ik minder dan de XL. Binnenruimte is groter maar de capaciteit hetzelfde. Al met al heb ik nu 5 jaar zo’n ding en het is gewoon praktischer en goedkoper bij kleine porties de airfryer aan te slingeren dan de oven aan te zetten. Overigens is alles in de supermarkt waar geschikt voor airfryer op staat pure marketing. De goedkoopste friet, en snacks ( behalve kroketten) doen het ook prima in de airfryer. Zeker met de dure frituur olie prijzen van nu is het een uitkomst al gebruik ik ‘m momenteel voor afbakbroodjes. Een airfryer is een middel in je toolbox, net als een oven. Een pizza gaat er heel niet in, daar heb je de oven voor. Maar gebruik m als het zo uitkomt. Heerlijk ding dat je ook op vakantie mee kunt nemen als je bv een huisje huurt. Dat doe je met een oven minder makkelijk 😉