El Sauco Chocolade
Wie houdt er niet van chocolade? Ik zou het eigenlijk niet weten. Bij El Sauco verkopen ze erg veel chocolade, maar niet zomaar de gemiddelde chocolade, oh nee! Single estate chocolade. Dat klinkt heel chic en dat is het misschien ook wel. Het betekent dat de meeste chocolade die je op de foto ziet van één en dezelfde chocoladeplantage komt en daar soms ook verwerkt is. De werkomstandigheden ter plaatse kunnen goed in de gaten worden gehouden en de chocolade kan daarom ook zeker Fairtrade kan worden genoemd.
Single estate?
Single estate heeft invloed op de smaak. Bij gewone chocolade worden bonen vanuit heel de wereld samen gevoegd tot een massa en een reep die min of meer altijd dezelfde smaak heeft. Single estate lijkt in die zin op wijn, whiskey en ook op sommige koffie. Je kunt echt proeven dat er verschillen zijn tussen de verschillende soorten chocolade uit verschillende landen en regio’s.
Dit is geen chocolade om zomaar naar binnen te gooien, zonder er bij na te denken. De beste manier om chocolade te proeven, zo heb ik geleerd, is het randje van de chocolade warm te maken met je vinger. Ruik aan de chocolade, hoe ruikt het? Steek een klein stukje in je mond, niet kauwen! Laat de chocolade smelten op je tong en proef hoe het proeft. Zuur? Fruitig? Naar noten? Laat het op je inwerken. Ik prijs mezelf zeer gelukkig dat ik een aantal van deze chocolades mocht proeven.
Amma
Ik begon bij de Braziliaanse Amma chocolade, geplukt in het regenwoud, biologisch en glutenvrij. Er zit een beetje rietsuiker in. De smaak is heel diep en fruitig. Amma is van 100% cacao. Het is overigens niet het cacaopercentage wat de kwaliteit van de chocolade aangeeft, het geeft aan hoeveel cacao er in een reep zit, het zegt niets over of het al dan niet kwaliteit heeft. 100% cacao wil zeggen alleen chocolade, geen suiker (of melk), dat is een heel aparte gewaarwording. Het is eerder een whiskeydrinkervaring dan een snoepeetervaring. Je moet het misschien wel leren waarderen. Bij mij was dat zeker het geval.
The Grenada Chocolate Company
De chocolade is onder andere verkrijgbaar is een 71%- en een 100% uitvoering. De reep met 100% cacao is biologisch, glutenvrij, melkvrij en ook notenvrij. Voor zover ik kan zien bevat deze reep ook geen suiker. Het is interessant om te ervaren hoe deze reep weer heel anders smaakt dan die uit Brazilië. Tasting notes: puur, sterk, pittig, meloen, lychee.
De reep met 71% cacao is eveneens Biologisch, glutenvrij, melkvrij en notenvrij, maar bevat wel zeezout . Zout is een wonderlijk goedje het brengt de zoetheid naar boven in zo ongeveer alles, terwijl dat het laatste is wat je van zout verwacht. Deze chocolade vind ik verrukkelijk. Tasting notes van deze reep: zoet, zout, diep chocolade smaak, kruiden, gedroogd fruit.
Picardi
Picardi maakt chocolade van zowel rauwe (70%, biologisch , gluten- en sojavrij) als niet-rauwe cacao (72% en eveneens biologisch, gluten- en sojavrij) afkomstig uit Ecuador. Het grappige hiervan is dat ik nu kan vergelijken hoe de raw zich verhoud tegenover de niet-raw versie van dezelfde chocolade. De rauwe heeft in dit geval mijn voorkeur en ook al is het maar een kleine nuance, de rauwe lijkt meer bitter te hebben, maar ook een meer fruitige smaak.
Original Beans
Van Original Beans kreeg ik een 4-pack om te proeven, met 4 kleine reepjes uit verschillende windstreken. Leuk om je eigen mini chocoladeproeverij mee te houden!
- Pacific Rainforest Cru Virunga, 70% uit Oost-Congo (beschermt op die manier berggorilla’s). Tasting notes: kersen, diep chocolade, rokerige tabak.
- Beni Wild Harvest, 66% uit de Amazone. Tasting notes: bloemenhoning, cranberries, meloen en een hint van jasmijn thee.
- Piura Porcelana, 75% zeldzame witte cacao uit de Andes. Tasting notes: limoen, abrikoos, framboos en geroosterde pecannoten.
- Esmeraldas Milk, 42%. Tasting notes: karamel met zeezout en rood fruit.
Booja Booja Truffels
Van de Booja-Booja Truffels kreeg ik een aantal smaken toegestuurd om te proeven. Booja-Booja truffels zijn zuivel-, gluten- en sojavrij, biologisch en voorzien van van het vegan society logo, wat garandeert dat ze absoluut veganistisch zijn.
Ik probeerde onder andere:
- Hazelnoot Crunch. Hier zit 20% hazelnoot in, lekker veel dus. Noten en chocolade zijn een gouden duo, zo blijkt nu ook maar weer.
- Banoffee, gebaseerd op het befaamde taartje, maar dan veganistisch en verwerkt in een truffel. Lekker met een hele milde bananen smaak en karamel.
- Fine de Champagne. Hierin proefde ik echt een alcoholsmaak en een vleugje champagne.
- Rum Sozzled Sultana. Je proeft hierin goed de rum en de rozijnen zijn een goede toevoeging, ze geven een aangename zoetheid.
Meer informatie over onder andere al deze chocolade en verkoopadressen vind je op de website van El Sauco. Neem overigens ook even de tijd om het verhaal van Eric Sauer, de oprichter van El Sauco te lezen. Hij legt daar ook uit dat Fairtrade en biologisch niet zomaar begrippen zijn voor hem.
Laatste reacties