Boekrecensie: Thai made easy
Thai made easy vind je bekende Thaise gerechten, maar dan makkelijk gemaakt. Eerder verscheen in deze serie ook al Quick & easy Vietnamees. Ik zag in de vooraankondiging dat dit kookboek een hoofdstuk bevat wat Plantaardig Thais heet, reden voor mij om dit kookboek eens van top tot teen te bekijken.
Yui Miles
Thai made easy is geschreven door Woraphan Yui Miles. Ik dacht dat ik haar kende van Masterchef UK en dat bleek inderdaad te kloppen. Ze zat in de kwart finale van 2019. Mag ik even van de gelegenheid gebruik maken om te zeggen hoe blij ik ben dat Greg Wallace eindelijk daar weg is? Bij deze. Yui werkt als privéchef, schrijft recepten en geeft kookdemonstraties. Alles centreert zich rond de Thaise keuken. Ze leerde koken van haar moeder en tante die in de keuken van de Thaise koning werkte. Natuurlijk is ze ook actief op sociale media waar ze haar volgers van recepten en tips voorziet.
De vorige keer dat ik een kookboek over de Thaise keuken besprak was dat het uitstekende en kleurrijke kookboek Kin Thai. Dat zijn de recepten zoals ze zouden moeten zijn, met lekker veel ingrediënten en ook ingrediënten waar naar je even op zoek zal moeten zelfs als je een toko in de buurt hebt. In dit kookboek zijn de ingrediëntenlijsten duidelijk terug gebracht naar de essentie, waardoor ze meer geschikt zijn voor een doordeweekse dag. Al zal je ook hiervoor af en toe naar de toko moeten voor ingrediënten als laos, rawits en vissaus.
Plantaardig Thais
De vissaus is ook een van de redenen waardoor sommige recepten net niet vegetarisch of zelfs veganistisch zijn. Al zijn er tegenwoordig wel vissaus (goede en minder goede) vissaus vervangers op de markt. Wat vinden we in het plantaardig Thais hoofdstuk? Roerbaktofu, Thaise groene curry, crispy bloemkool in tamarindesaus, tom yum met paddenstoelen, roerbaknoedels met groenten, roerbakpaddenstoelen met chilipeper en Thaise basilicum, gegrilde aubergine met chili-kokossaus en pittige kokosbouillon met paddenstoelen. In veel van deze recepten wordt ook vega(n) vis saus en oestersaus gebruikt. Dat is een belangrijk ingrediënt in de Thaise keuken en weglaten zou smaaktechnisch heel jammer zijn. Ik zou alle gerechten trouwens graag willen eten.
Vissaus is een van de ingrediënten in de Thaise keuken
Door het kookboek heen vind je trouwens ook nog recepten die vega of vegan zijn als ze simpelweg de vissaus voor een non-vissaus vervangt. Er zijn daarnaast ook nog toetjes die voor zover ik kan zien ook allemaal vega of vegan zijn. Ik denk dat de verhoudingen verhouding vlees/vega recepten in dit boek veel meer vlees, vis en garnalen is dan vega. Bij ieder gerecht staat een mooie foto van het eindresultaat. Ook staan er bij veel recepten alternatieven om het recept nog makkelijker te maken.
Koolraap en stevige pompoen
In Thai made easy wordt in de bekende papayasalade som tum Thai groene papaya gebruikt, maar hier wordt als tip gegeven dat je een koolraap of koolrabi kan gebruiken. Dat ga ik zeker een keer proberen. Er staan ook bereidingen in waar ik nog niet bekend mee was, zoals het weken van pompoen in loogwater zodat hij niet papperig wordt tijdens een bereiding. Loog op zich is mij geen onbekend ingrediënt, bij de Duitse baker heten pretzelbroodjes simpelweg loogbroodjes, maar zo had ik het nog niet eerder gebruikt zien worden.
Thai made easy
In Thai made easy vind je een hoop klassieke gerechten die je opnoemt als je naar de Thaise keuken word5 gevraagd. Soms zijn ze wat simpeler gemaakt, zodat ze sneller of eenvoudiger te bereiden zijn, het “made easy” gedeelte van de titel. Er worden echt Thaise ingrediënten gebruikt, maar wel de dingen die makkelijk te krijgen zijn bij de toko. Het is ook leuk dat er aandacht is voor plantaardig Thais koken.
Thai made easy
Yui Miles
Uitgeverij Good Cook
€24,95
Laatste reacties