Boekrecensie: Ons foodsaver boek

Boekrecensie: Ons foodsaver boek @ Lauriekoek.nlOns foodsaver boek of zoals het boek in het Engels heet: The foodsavers A-Z, is een dik boek bomvol opties en advies, de kern van de zaak is bij dit boek het voorkomen van voedselverspilling. Als je met een overschot aan perziken zit of niet weet wat je met laurierblaadjes kunt doen, dan biedt dit boek hulp.

Cornersmith

Ons foodsaver boek is geschreven door Alex Elliott-Howery en Jaimee Edwards. Zij werken bij Cornersmith een café in Sydney Australië. Het café heeft een bijzonder functie, ze nemen groenten- en fruitoverschotten van de buurt in en verwerken die vervolgens in producten als jam, chutney en pickles. De mensen die de overschotten aanleverden krijgen daar dan een paar potten van. Ook geven ze workshops waarbij je ze mensen leren zelf in te maken.Boekrecensie: Ons foodsaver boek @ Lauriekoek.nl

Ferm

De doelstelling van Cornersmith is ook een doelstelling waar het Belgische Ferm zich achter schaart. Zij geven al 100 jaar kookworkshops en waren eerder bekend onder de boerinnenbond en van het kookboek Ons kookboek (vandaar ook Ons foodsaver boek). Ook voor hen is de strijd tegen voedselverspilling een bekend thema, vandaar dat zij als mede uitgevers functioneren. Voor zover ik weet is het boek niet door hen inhoudelijk veranderd.

Voedselverspilling is een actueel thema

Het eerste kookboek dat dezelfde naam draagt als het café, Cornersmith is vertaald en verscheen in 2015. De andere twee kookboeken Salads and pickles en Use it all zijn helaas niet vertaald. Als blogger weet ik nooit precies wat de overwegingen zijn om een boek wel of niet te vertalen, maar hun boodschap lijkt me behoorlijk actueel. Als voedselverspilling een land was zou het qua CO₂ uitstoot het derde land zijn na China en de VS. Een gedeelte van de verantwoordelijkheid zit natuurlijk ook bij bedrijven als supermarkten en distributeurs, maar thuis kun je ook wat doen.

Kookboek en naslagwerk

Ik zou Ons foodsaver boek wel een kookboek durven noemen Het bevat ook zeker recepten, alleen is het vertrekpunt dat je kijkt wat er in huis is en wat je daarmee kunt. In plaats van dat het recept dicteert wat je nodig hebt en je dat gaat kopen. Het boek functioneert als je naslagwerk, er staan een hele hoop ingrediënten in, gesorteerd op alfabet dus makkelijk te zoeken.Boekrecensie: Ons foodsaver boek @ Lauriekoek.nl

Informatie, ideeën en recepten

Ieder ingrediënt heeft een algemene inleiding, een kort omschrijving van waar het ingrediënt qua smaak bij past, hoe je het moet bewaren, waar je het door kunt vervangen en ook als dat van toepassing is hoe je het moet koken. Daarna volgen een paar ideeën om iets op te maken en recepten. Zo is een van de ideeën bij kiwi dat je hem door een salsa of een fruit salade kunt verwerken. De recepten bij de kiwi zijn voor kiwimarinade voor vlees, kiwi jam en een soort van kiwisorbet. Sommige ingrediënten zoals brood, aardappels of eieren hebben wat meer pagina’s.Boekrecensie: Ons foodsaver boek @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Ons foodsaver boek @ Lauriekoek.nl

Van groenten en fruit tot kimchi en pesto

Er staan geen plaatjes in het kookboek alleen eenvoudige illustraties van het ingrediënt in kwestie. Er staan groenten en fruit in, granen, maar ook olijven, kimchi, miso, wijn en yoghurt of pesto. Vis en vlees worden ook behandeld in het boek, maar in de recepten staan ook genoeg vegetarische opties. Er zullen ook ongetwijfeld ingrediënten missen, maar ik ben erg onder de indruk van alles wat wel behandeld wordt. Als je het even niet weet en je bladert dit boek door, krijg je weer allemaal nieuwe ideeën.
Boekrecensie: Ons foodsaver boek @ Lauriekoek.nl

Bewaren of juist meteen opeten

De opmaak tips zijn zowel hoe je iets kunt inpassen in iets wat je misschien toch al wilde maken, zoals een fruitsalade, maar soms ook een siroop, of jam. Soms is het iets wat je kunt bewaren en soms is het iets juist iets wat je direct op kunt eten, als lunch of avond eten. Je zou zelfs verschillende recepten kunnen combineren in een avondmaaltijd. Sommige ideeën kosten iets meer tijd, maar zeker niet alles moeilijk, ingewikkeld of tijdrovend.
Boekrecensie: Ons foodsaver boek @ Lauriekoek.nl

Mocht je zo iemand zijn die soms bewust ingrediënten mijdt, omdat je niet weet wat je met de rest aan moet als je iets overhoudt, dan is dit een goed boek, het biedt zowel ideeën om het ingrediënt in kwestie te vervangen als opties om iets op te maken. Hoe dan ook kom je tot een creatief resultaat.Boekrecensie: Ons foodsaver boek @ Lauriekoek.nl

Ons foodsaver boek
Alex Elliott-Howery en Jaimee Edwards
Uitgeverij Lannoo en Ferm
€34,99

Posted by on 25 oktober, 2023

LEAVE A COMMENT