Boekrecensie: Natuurlijk Oostenrijk
Natuurlijk Oostenrijk gaat over de keuken van ja ja je voelt hem al aankomen: Oostenrijk. Een land waar ik nog geen enkel ander kookboek van op de plank heb staan. Het enige waar ik aan dacht als ik aan Oostenrijk dacht voor ik er heen ging: kaas, sachertorte en viennoiserie. Dankzij een vakantie in Wenen en dit boek ben ik nu helemaal weer up-to-date.
Qua kookboeken vind ik het altijd interessant om te zien wat de nieuwe trends en keukens zijn die worden belicht. Op dit moment is het Midden-Oosten erg populair, hoewel ook daarin bepaalde gebieden meer aandacht krijgen dan anderen. Is er over de landen waar weinig van verschijnt dan minder te vertellen? Dat betwijfel ik, ik denk dat ieder land zijn eigen verhalen en recepten heeft, zo ook Oostenrijk.
Naar Oostenrijk!
Laura de Grave is naar Oostenrijk gegaan. Natuurlijk naar Wenen, maar ook de rest van het land en dat allemaal op de elektrische motor, heel cool! Ze is langs gegaan bij boeren en andere lokale producenten en bij chefs. Het boek biedt inspiratie, maar is geen reisgids met een overzicht van alle adressen. De chefs voorzagen Laura van recepten, die zijn soms iets aangepast omdat ze soms met alleen lokaal verkrijgbare ingrediënten zijn gemaakt.
Veel invloeden veel bio
Oostenrijk grenst aan allerlei andere landen: Duitsland, Italië, Slovenië, Hongarije, Tsjechië. Er zijn verschillende microklimaten binnen zijn grenzen en heeft, zo leerde ik uit dit boek, maar liefst ruim 25% biologische landbouw. In Nederland is dat percentage slechts 3,7%. Er zijn veel kleinschalige boeren die biodiversiteit hoog in het vaandel hebben, maar ook ambachten krijgen er de ruimte. Dit alles geeft de in het land aanwezige chefs uiteraard de nodige inspiratie en ingrediënten voor heerlijke maaltijden en met goede wijn natuurlijk.
Producenten en chefs
In het boek worden verschillende gebieden in Oostenrijk bezocht. Er komen allerlei gerechten en ingrediënten voorbij. De producten die ik eerder al in de inleiding noem, maar ook andere lijnzaadolie, pompoenpitolie, riebel en bonen. De producenten komen aan het woord en je krijgt zo een goed beeld wat het land allemaal te bieden heeft. Ik krijg er zin van om overal langs te gaan en op zoek te gaan naar de producten.
Vlees, vis maar ook vega
Oostenrijkse recepten zijn er voor bijvoorbeeld Wienerschnitzel, riebel, käferbohnen en wat ik als vegetariër leuk vind: De sellerierostbraten van Labstelle uit Wenen. Dit is een gerecht dat normaal met vlees wordt bereid, maar dan met knolselderij. Natuurlijk Oostenrijk is geen vegetarisch kookboek, maar er staan wel vegetarische opties in en de producenten die voorbij komen zijn lang niet allemaal gericht op vlees, vis of kaas.
Zware en lichte kost
De gerechten kan ik deels wel van mijn reizen naar Duitsland en mijn favoriete Duitse kookboek. Dat is ook helemaal niet raar want een van de grenzen ligt aan dit land. De schnitzel, spatzle en schnaps ken ik wel. Je moet niet opkijken van wat room, boter of kaas in de recepten, want een gedeelte van de recepten is toch gebaseerd op de kost die mensen die zware arbeid verrichten overeind moest houden.
Prachtige foto’s van Oostenrijk
De foto’s in het boek zijn ontzettend mooi. Ze geven een mooi beeld van de verschillende mensen die hun hele hebben en houden in hun producten of keuken stoppen en de producten zelf, maar vergeet ook het schitterende landschap niet. Fantastische bergtoppen met prachtige luchten erboven, bossen en meren en watervallen. Er staan ook nog mooie illustraties bij, het is echt een geslaagd geheel.
Handige adressen
Achterin vind je nog een lijst met geraadpleegde adressen en Laura de Grave tipt in de intro ook nog een handige website. Bijna alle boeren, producenten en chefs uit dit boek hebben namelijk een GHS certificering voor onder andere oorsprong en kwaliteit. Er is daarvan een lijst en die kun je online raadplegen. Heel handig als je zelf een keer naar Oostenrijk gaat kun je zulke bedrijven in je buurt dus makkelijk vinden. De website heeft ook nog eens een handige zoekmachine.
Zelf heb ik ondanks dat ik niet heel Oostenrijk door ben geweest veel aan dit boek gehad. Ik wilde uiteraard wat eetbare souvenirs meenemen en door dit boek wist ik wat ik moest hebben. Het was heel leuk om op zoek te gaan naar de die producten. Grote winkels met Mannerkoekjes vind je overal, maar pronkbonen (käferbohnen) en pompoenpitolie moet je even beter kijken. Dat brengt je dan weer op allerlei plekken.
Natuurlijk Oostenrijk
Laura de Grave
Uitgeverij Brandt
€30
Laatste reacties