Boekrecensie: Ma petite pâtisserie
In de Amsterdamse Pijp vind je My Little Patisserie. Een klein stukje Frankrijk in Amsterdam met zoetigheden als vanille-éclairs, madeleines en versgebrande crème-brûlée. In het kookboek of eigenlijk bakboek Ma petite pâtisserie deelt eigenaresse Audrey Krief haar recepten met jou.
Audrey Krief
Audrey Krief is van origine Parisienne. Ze volgde een opleiding bij l’Ecole de Boulangerie et de Pâtisserie en werkte bij verschillende Parijse patissiers voordat ze voor de liefde naar Nederland verhuisde en daar haar eigen zaak – My Little Patisserie – opende. Voorin het boek Ma petite pâtisserie vind je geen traditioneel voorwoord maar een interview met Audrey door haar beste vriendin. Zo kom je erachter waarom de zaak al 10 jaar een succes is.
Recepten
Een belangrijk onderdeel van dat succes zijn natuurlijk de heerlijke recepten, allemaal Franse patisserie. Na wat tips, voordat je begint, een lijstje bakbenodigdheden en wat how to’s, zoals hoe haal je merg uit een vanille stokje, hoe bekleed je een taartvorm, beginnen de recepten. Daarop volgen de basisrecepten voor zanddeeg, soezendeeg, brioche, crèmes, zoals vanillecrème, bankertbakkersroom en diplomatencrème en recepten voor ontbijt en lunch, recepten om te bakken met kinderen, recepten die je bij de patisserie vindt, recepten voor als je vrienden op bezoek hebt en recepten voor bijzondere gelegenheden.
Heimwee naar Franse Patisserie?
Als je om wat voor reden dan ook heimwee hebt naar Franse Patisserie dan kan je met dit boek in de hand die zeker stillen. Het begint al bij het ontbijt met crêpes, pain perdu, abrikozenjam met lavendel en warme chocolademelk. Bij het bakken met kinderen tref je recepten voor zoetigheden als madeleines, financiers, chocoladeflan. Daarna in det Patisseriehoofdstuk kom je toe aan de recepten die meestal iets meer tijd kosten, maar die ook zeer de moeite waard zijn: eclairs, gevulde soesjes, millefeuilles en tarte citron met yuzu. Vrijwel overal vind je een foto van het eindresultaat.
Vegan opties!
Ik zou het eigenlijk niet verwachten in een Frans kookboek zoals Ma petite pâtisserie vol boter, room en ei, maar er staan ook een paar veganistische recepten in. Als je een patisseriezaak in de Pijp hebt, ontkom je waarschijnlijk niet aan vragen over veganistische waren. Er staan dus een aantal veganistische recepten in. Als iets veganistisch is of glutenvrij dan staat dat aangegeven met een symbooltje. Net als wanneer je een dag van te voren met een recept moet beginnen De meeste recepten zijn trouwens vegetarisch als je een Frans veganistisch bakboek zoekt is Ma petite pâtisserie niet echt je boek.
Bijzonder ingrediënten en benodigdheden
Voor patisserie heb je wel een aantal items echt nodig zoals goede bakvormen, misschien een spuitzak, een goede mixer of een prettige rasp voor citrus. Soms is er ook een bijzonder ingrediënt, zoals yuzu of agar agar wat je kunt vinden in Aziatische winkels of online speciaalzaken, of een stukje acetaat een stevig plastic waar je een taart mee kunt maken met scherpe randen. Dat koop je bij kookwinkels of online bakwinkels. Het meeste kun je bij de supermarkt vinden, denk aan bloem, suiker, boter, room en volle melk.
Het is altijd fijn als je favoriete bakwinkel een kookboek uitgeeft. Zo kun je je favorieten thuis maken. Hoewel ik me ook kan voorstellen dat mensen juist naar een goede winkel gaan voor het gemak. Toch is het altijd cool om te weten hoe iets gemaakt wordt en wat er precies allemaal in gaat. Als je zelf een stuk gebak maakt en je bent er best even mee bezig dan begrijp je ook extra goed wat voor werk en liefde er in gaat.
Ma petite pâtisserie
Audrey Krief
Uitgeverij Becht
€29,99
Laatste reacties