Boekrecensie: Het groene kookboek

Boekrecensie: Het groene kookboek @ Lauriekoek.nlHet groene kookboek is het nieuwe kookboek van Rukmini Iyer en is volgens de sticker op de voorkant van het boek de opvolger van De groene bakplaat. Met 75 groente recepten die de formule van de succesvolle bakplaat serie volgen: minimale inspanning, maximaal resultaat.

Snel en makkelijk

Van Rukmini zijn tot nu toe zes bakplaat kookboeken verschenen, een barbecue kookboek en India Express. Haar laatste kookboek liet al zien welke richting het uitging qua kookboeken. Nog steeds makkelijk, nog steeds hier en daar een bakplaat maar ook andere manieren van koken. Daarbij het snel en makkelijk niet uit het oog verliezend. In Het groene kookboek ligt ook meer de nadruk op gezinsmaaltijden. Rukmini heeft inmiddels 2 kinderen en het is altijd handig als die ook lusten wat je kookt.
Boekrecensie: Het groene kookboek @ Lauriekoek.nl

Hoofdstukken

Er staan verschillende hoofdstukken met verschillende thema’s in Het groene kookboek. Het begint met pasta’s en noedels die binnen 15 minuten op tafel staan, daarna komen recepten voor als je iets meer tijd hebt en die je in 30 minuten op tafel hebt staan. Het hoofdstuk Vanavond avondeten, morgen lunch heet, behoeft geen uitleg en het hoofdstuk met gezinsmaaltijden bevat opties die kinderen waarschijnlijk lekker vinden. Ook is er een hoofdstuk met lichte sharing gerechten, voor als je gasten hebt en die je ruim van te voren klaar kunt maken en in Volle borden volle smaken met comfort food voor koude dagen. Tot slot Grote pannen, grote porties voor als je veel mensen over de vloer hebt of wil mealpreppen.
Boekrecensie: Het groene kookboek @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Het groene kookboek @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Het groene kookboek @ Lauriekoek.nl

Veel plantaardig

De helft van de recepten in Het groene kookboek is plantaardig en een gedeelte van de vegetarische recepten is vegan te maken, door bijvoorbeeld vegan kaas te gebruiken in plaats van vegetarische kaas. Ruim de helft van de recepten is ook glutenvrij. De ingrediënten zijn over het algemeen allemaal wel in de supermarkt verkrijgbaar op een kleine uitzondering hier en daar zoals, silken tofu, gerst of rozenharissa. Rukmini gebruikt graag Maldon zout, dat zijn zeezout flokken. Als je daar een theelepel van gebruikt is dan anders dan wanneer je een theelepel gewoon zout gebruikt, want dat is fijner en dan word je gerecht te zout.

De verscheidenheid in hoofdstukken, ingedeeld naar aangelegenheid, zorgt voor een diversiteit aan gerechten. Van tofu sticks met pinda-limoendip tot miso-parelgort met paddenstoelen en korianderpesto. Ik zou zeggen dat veruit de meeste recepten nog steeds vooral voor de doordeweekse avondmaaltijd zijn, met hier en daar een snack voor kinderen en/of volwassenen. Zo heb je recepten voor behoorlijk wat gelegenheden.
Boekrecensie: Het groene kookboek @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Het groene kookboek @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Het groene kookboek @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Het groene kookboek @ Lauriekoek.nl

Creatief met ravioli

Er staan twee hele leuke recepten in Het groene kookboek voor ravioli. maar dan anders. Een keer als raviolilasagne waar ze als het ware de rol van de lasagnebladen vervullen, maar dan beter. Een ander recept roostert ze krokant als borrelhapje met dip, beide heel goed bedacht. Dat soort dingen zijn waarom je een kookboek koopt, omdat je dingen wil ontdekken waar ze zelf niet op komt.
Boekrecensie: Het groene kookboek @ Lauriekoek.nl

Het groene kookboek is inderdaad een opvolger voor De groene bakplaat. Als je avondmaaltijden zoekt die je kunt klaarmaken op een doordeweekse dag dan is dit kookboek zeker een kookboek dat je kunt kiezen. Het heeft nog steeds de eenvoud van het bakplaatboek, maar dan met meer verschillende kookopties naast de oven. Handig als je je oven niet wilt aanzetten op een warme dag bijvoorbeeld.
Boekrecensie: Het groene kookboek @ Lauriekoek.nl

Het groene kookboek
Rukmini Iyer
Uitgeverij Becht
€25,99

Posted by on 3 juli, 2024

LEAVE A COMMENT