Boekrecensie: Bakken Zonder Gluten
Bakken zonder gluten is een behoorlijke opgave. Zeker als je het nog nooit gedaan hebt en denkt “hoe moeilijk kan het zijn?” je laat gewoon wat gluten weg. Vervolgens stort alles in elkaar of het smaakt naar karton, in het ergste geval beide. Daarom is het fijn om kookboeken te hebben waar alles in staat. Bijvoorbeeld van het bekende blog Bakers and Fakers, Een blog vol mooie foto’s en… je raadt het al: glutenvrije recepten.
Een glutenvrij dieet
Emmelou Green van Bakers and Fakers heeft coeliakie, dat betekent niet dat ze niet van gluten houdt. Het betekent dat ze een auto -imuum ziekte heeft. De enige oplossing is een glutenvrij dieet, altijd en je leven lang. De mensen die dus eerst glutenvrij eten eisen om daarna volop aan de glutenrijke koekjes te gaan vind je niet onder deze groep. Het hele kookboek is dus helemaal glutenvrij, dus ook geen speltmeel, geen gerst en geen rogge.
Glutenvrij of glutenvrij?
Een van de ongewenste bij effecten van dat glutenvrij eten zo populair werd was dat mensen niet echt wisten wat glutenvrij nou eigenlijk inhield. Ik heb echt de gekste dingen voorbij zien komen. Recepten die helemaal niet lekker zijn, of niet glutenvrij terwijl ze wel zo genoemd worden. De eerste glutenvrije kookboeken die ik bestudeerde hadden lange ingrediëntenlijsten met veel onbekende ingrediënten lijsten. Glycerine, kleurstof. De opleving van de aandacht voor glutenvrij eten leverde verbeterde producten op, een betere verkrijgbaarheid maar de kookboeken?
Geen rawfood en paleo maar gewoon “glutenvrij”
Rawfood en paleo hebben veel glutenvrije kookboeken opgeleverd maar ik merkte terwijl ik met mensen sprak die glutenvrij moesten eten dat dit niet hun belangstelling had. Ze waren juist op zoek naar vervanging van de gerechten en baksels die zij lekker vonden. Geen complete omslag naar een dieet waar ze in essentie geen behoefte aan hadden. De overstap naar glutenvrij was al moeilijk genoeg. Boeken die over glutenvrij bakken en koken gaan zonder enorme achterliggende filosofie zijn nog steeds zeldzaam maar gelukkig : Bakken zonder gluten is er een.
Bakken zonder gluten
Goed bakken zonder gluten focust dus op het bakken. Logisch want het zijn de gebakken dingen die het moeilijkste zijn na te maken maar het belangrijke zijn in het leven. Wat is het leven zonder brood of taart? Leeg. Heel leeg. In heel veel dingen in de winkel zitten gluten, in spullen waarvan je het verwacht maar ook in heel veel producten waarvan je het niet verwacht. Zelfs in essentie glutenvrij producten zoals haver en amandelmeel kunnen besmet zijn met tarwe en daarom niet glutenvrij.
Veganistische opties
Daarmee houdt het feest nog niet op, want bij mensen met coeliakie kan de darm zo zijn aangetast dat ze ook (tijdelijk) geen lactose meer kunnen verdragen. Daarmee houdt dit boek ook rekening. Er staan vervangers in genoemd en er zijn ook veganistisch opties en rawfoodie opties voor diegene die daarmee willen experimenteren. Het boek bevat lekker veel broodrecepten. Hartige en zoete broodjes, pannenkoeken, muesli, croissants, kaneelbroodjes en ciabatta. Alles wat je bij een ontbijt of lunch maar wensen kan.
Taart, donuts en koekjes
Natuurlijk is ook de taart niet vergeten én cakes, donuts, muffins, cheesecakes en koekjes in alle soorten en maten. Alles voorzien van prachtige foto’s zodat je jezelf al kan verliezen in het nadenken over het eindresultaat. Voor glutenvrij bakken heb je altijd spullen nodig zoals xanthaangom, bijzondere melen zoals amandel of boekweitmeel, bakmixen, of glutenvrije haver. Je kunt tegenwoordig veel vinden in Natuurwinkels, of reformhuizen, maar als ik zou je met klem aanraden om online te gaan kijken en alles thuis te laten bezorgen. Gespecialiseerde webshops zijn wat dit betreft echt de bom.
Zelf bakken is zo de moeite waard
Het loont echt enorm om zelf te gaan bakken als je glutenvrij moet leven. Veel kant-en-klare producten uit de supermarkt zijn om treurig van te worden. Als je zelf bakt heb je veel meer in de hand en omdat het niet houdbaar hoeft te zijn vermijdt je in ieder geval een stuk minder conserveringsmiddelen nodig. Het kan even een drempel zijn die je over moet, maar het is zeker erg de moeite waard. Het is ook leuk, ook ik als gluteneter vind het leuk om bewust dingen zonder gluten te bereiden. Als experiment, om te kijken wat je weg kunt laten en toe kunt voegen. Ik heb de volgende twee gerechten uit dit boek, met succes gemaakt:
Quinoa-granola (p. 62):
Bosbessen pancakes (p. 68)
Bakken zonder gluten: een fijn boek!
Wat ik zeer prettig vind aan de keuken van Bakers and Fakers en dus ook aan het boek Bakken Zonder Gluten, is dat het niet suikervrij is. Juist glutenvrije producten hebben een beetje extra suiker of vet nodig voor de smaak, want het ontbreken van gluten moet toch gecompenseerd worden. Het is geen evil complot dat overal maar gluten in zitten. Alleen zo kom je tot een goed eind resultaat. Mocht je iemand zijn of kennen die glutenvrij eet. Ga dan opzoek naar dit boek.
Bakken zonder gluten
Emmelou Green
Uitgeverij Forte Culinair/Van Halewyck
€24,99
Laatste reacties