Le Creuset broodpan en braadslee
Mag ik jullie voorstellen aan mijn meest recente keukenaanwinsten van misschien wel mijn favoriete pannenmerk Le Creuset? De broodpan en de grote braadslede. Beide in de befaamde oranjerode kleur. In deze blogpost vertel ik je er alles over.
Ik kreeg van de kookwinkel Cookinglife de vraag of ik met ze samen wilde werken. De producten die je in deze blogpost ziet heb ik dus gekregen.
Gietijzer
Gietijzer is een van mijn favoriete materialen om in te koken. Het houdt de warmte heel goed vast. De warme in een gietijzeren pan of braadslee komt echt van alle kanten en het werkt uitstekend op inductie. Als je er goed voor zorgt kan een gietijzeren item zo een leven lang, zo niet langer mee. Door de emaillen laag van Le Creuset, hoef je de pannen niet in te branden. Emaille is ook een soort van anti-aanbaklaag, geen pfoa-, of pfte-achtige toestanden, maar door het gladde oppervlakte is de kans op aanbakken minder groot dan je denkt. Aan het eind van zijn pannen leven kan het gietijzer worden hergebruikt. Le Creuset gebruikt nu trouwens voor iedere pan zo’n 30% hergebruikt ijzer.
Le Creuset broodpan
Allereerst de broodpan. Dit is een speciale pan voor het bakken van je brood, hij ziet er daarom ook andere uit dan een gewone pan. Deze pan kan zoals iedere Le Creuset pan op het fornuis, maar is vooral bedoeld voor in de oven.
De binnenkant van de pan is zwart emaille, de bodem van de pan is niet glad, er zitten ribbels inclusief merknaam. Als je er een brood in bakt staat dus op de onderkant de naam van het merk van de pan. Het idee is dat door de cloche het brood beter gaart, omdat de warmte lucht om de korst heen wordt gestuurd door de vorm. De bodem is laag zodat je goed bij het brood kunt als de cloche er af is.
Je hoeft de pan helemaal niet in te vetten voordat je het brood er in legt. Dat gaat alleen maar gigantisch walmen en stinken. Gewoon je brood zo op het emaille leggen en eventueel een ijsklontje voor wat extra stoom in de pan doen. De rvs knop wordt iets minder heet dan het gietijzer. Toch raad ik je aan om goede ovenwanten te dragen als je met gietijzer en ovens werkt. Als je ze nog niet in huis had, koop ze dan tegelijk met je pan, verbranden is niet leuk. Er zijn recepten in omloop de claimen dat je je gietijzeren (brood)pan niet hoeft voor te verwarmen, doe dit wel, dit geeft echt een veel betere korst. Als je brood wil gaan bakken bedenk dan dat de pan tot 260 graden kan worden gebruikt. Hoger is voor brood trouwens ook niet nodig.
Le Creuset braadslee
De Le Creuset braadslee wordt verkocht in twee maten. De grootste heeft een inhoud van maar liefst 6,6 liter. Mijn ervaring met braadsledes is dat je ze beter iets te groot kunt hebben dan de klein. Als je braadslee de juiste maat heeft blijft er ruimte over en als je er dan groenten in doet bakt alles. Als alles te dicht op elkaar ligt stoomt alles en krijg je niet de lekkere bruine randjes. Deze braadslede van Le Creuset pas echt net aan in mijn oven, dus als ik je iets zou willen meegeven voor je iets koopt wat in de oven moet: meet je oven op. Kijk goed naar de afmetingen van wat je wil kopen.
Temperatuur bijstellen
De braadslede kan, omdat er geen rvs knop op zit in de oven tot 350 graden. Als je hem net hebt zou ik wel oppassen met oven temperatuur. Juist omdat gietijzer zo goed vasthoud kan het soms lager dan je gewend bent. Je kunt de braadslede in de oven gebruiken, maar ook op het fornuis. Heel handig als je een inductieplaat hebt met een grote zone. Je hebt dan als het ware een grote vierkante pan.
Ik heb de braadslee onder andere uitgetest door er lekker veel groente in te roosteren. Zie hier het resultaat in 3 stappen, na in totaal ruim een uur roosteren.
Le Creuset schoonmaken
Qua schoonmaken is Le Creuset niet moeilijk. Op het witte emaille kunnen vlekken er soms heel intimiderend uitzien. maar meestal krijg je ze er met een gewoon sopje met afwasmiddel zo af. Als het heel vies is kan je er een sopje even in laten staan om het vuil los te weken. Het zwarte emaille is hetzelfde verhaal, het is zo schoon. Als er iets van brood aanbakt dan is het door de baktemperatuur waarschijnlijk knapperig geworden en wrijf je het er zo af. Belangrijk om te weten: geen warme pannen in koud water dompelen, dat kan je pan beschadigen. Zelf doe ik emaille pannen nooit in de vaatwasser. Het mag wel van Le Creuset. maar ik vind dat de pannen er dof en minder mooi door worden.
Ik ben heel blij met mijn Le Creuset aanwinsten. Ze geven me nu al veel kookplezier en ik weet zeker dat ze dat nog jaren gaan doen. Ik kook vrijwel dagelijks in gietijzer en deze items geven mij er weer heel veel extra kookopties bij.
Beide artikelen uit deze blogpost kun je kopen bij Cooking life. Bekijk vooral hun uitgebreide selectie Le Creuset artikelen.
Laatste reacties