Boekrecensie: Veggie Aziatisch koken
Veggie Aziatisch koken geeft je 50 recepten uit heel Azië, van Japan tot Korea, van India naar Thailand. De Oosterse keuken met veel groente, aldus de voorkant van het boek. Ik vraag mij dan onmiddellijk af: Ontbrak het Oosterse keukens specifiek aan groenten? Volgens mij niet echt maar zoals altijd is het de inhoud van een boek die telt.
Het kookboek Veggie Aziatisch koken is geschreven door Rain Lundström. Ze woonde een tijdje in Japan en reisde door grote delen van Azië. Ze woont tegenwoordig in Stockholm, Zweden. Al vier jaar heeft een eigen tijdschrift dat Vegourmet heet en ze werkt als receptontwikkelaar en food stylist. Als hoofdredacteur van haar eigen magazine kon ze alle nieuw verschenen kookboeken lezen. Ze was van mening dat er iets ontbrak, namelijk een boek over de groene Aziatisch keuken. Dus schreef ze die zelf.
Tofu
Na het voorwoord richt Rain zich tot de lovers, maar vooral haters van tofu. Ze pleit ervoor dat als je eerste ervaringen met tofu niet positief waren. Het misschien tijd is om het opnieuw te proberen. Daarna legt Rain uit dat je in het kookboek ingrediënten staan die je misschien niet in iedere supermarkt kan vinden. Dat er koriander in de recepten zit, er staan intro’s bij de recepten (iets waar sommige mensen een hartgrondige hekel aan hebben) en oh ja er wordt ook rode peper gebruikt. Ook staat er dat niet aan ieder gerecht een eiwit bron is toegevoegd, soms is iets gewoon een groentegerecht.
Recepten per land
De recepten zijn ingedeeld naar land. Het eerste wat mij opvalt is dat alle recepten volgens mij niet alleen vegetarisch zijn maar ook veganistisch. Zo wordt er vaak gebruik gemaakt van aqua faba, bonenvocht dat je kunt gebruiken om een ei te vervangen. Gerechten waarvan ik zou verwachten dat er een gekookt ei aan te pas kom ter garnering hebben die niet. Ik zou dit kookboek dus als vegan proof bestempelen. Het gebeurt tegenwoordig wel vaker dat kookboeken het niet expliciet vermelden, maar helemaal of bijna 100% vegan zijn.
De recepten bevatten bewerkelijkere recepten zoals zelf gyoza’s maken of dumplings, of ramen waarvoor de bouillon 4 uur moet koken. Er staan ook gerechten in die je prima op een doordeweekse avond kunt maken zoals chana masala, dal, japchae, of nasi goreng. Recepten bij die het goed doen op feestjes zijn er ook bij zoals een yuzu cocktail met aquafabaschuim. Er staan een paar zoete gerechten in, zoals macarons en de momenteel dankzij social media enorm populaire mango sticky rice. Alles is voorzien van prachtige foto’s van het eindresultaat.
Naar de toko?
Natuurlijk moet je naar de toko voor wat ingrediënten, daarom staat achter in het boek ook nog een verklarende woordenlijst. Plus de aanbeveling om gewoon online te bestellen als je geen toko in de buurt hebt. Iets wat ik van harte onderschrijf. Veel webwinkels bieden zelfs gekoelde en diepvries transport aan. Dus je kan echt alles thuis laten bezorgen. Supermarkten hebben ook steeds meer.
Alle waarschuwingen voorin Veggie Aziatisch koken kloppen. Ja er staat tofu in en er wordt koriander en peper in gebruikt. Dat geeft veel smaak. Het is een vogelvlucht langs allerlei landen die alleen al per land een wereld vol smaken te bieden hebben. Het is de reis naar de toko voor lekkere tofu meer dan waard.
Veggie Aziatisch Koken
Rain Lundström
Uitgeverij Forte Culinair
€21,99
Laatste reacties