Wat kun je doen met je desemstarter tijdens de opkweekfase?
Zijn jullie aan de slag gegaan met zuurdesem deze periode? En heb je zelf je desemstarter opgekweekt of ben je dat van plan? Dolle pret! Ik heb wat tips en recepten voor je om de desemvreugde wat te verheugen, tijdens deze periode. Want ja je kunt al aan de slag nog voordat je een brood ermee hebt hebt kunnen bakken.
Zelf starten
Iedereen kan een eigen desemstarter maken. Er zijn methodes met gerst, met druiven, met rozijnen en appelklokhuizen. Die werken allemaal prima. Je kunt ook gewoon beginnen met tarwemeel, dat hoeft niet per se biologisch te zijn en je hoeft ook geen gefilterd water te gebruiken. Het is mij meerdere malen gelukt om gewoon met meel, water en geduld te starten. Starters zijn wat moeilijk om te starten soms maar als je ze eenmaal levend hebt, moet je veel moeite doen om ze echt dood te krijgen. Geef dus niet te snel op in het begin.
Het kan zeker lonen om te investeren in een goed bakboek. Ik maakte een overzicht van desembakboeken voor je. Of als je helemaal de smaak te pakken hebt een boek over fermenteren.
Desemstarter kopen
Je kunt natuurlijk ook even rondvragen in je omgeving, als er nu echt zoveel mensen zijn met een starter in huis geven ze waarschijnlijk graag een portie. Je kunt ook vragen bij een echte desembakker of je een beetje starter mag kopen. Je kunt ook via internet starters bestellen, ik heb gehoord dat mensen desem uit Egypte lieten komen. Of San Fransisco, het Mekka der desem. Nu is het misschien iets lastiger om iets uit het buitenland te bestellen maar Meneer Wateetsons verkoopt desemstarter via starterculturen.nl en diverse natuurwinkels verkopen ook Duits zuurdesempoeder. Sommige mensen vinden het valsspelen, ik heb geen ervaring met poeder maar ik zie niet in waarom het niet zo werken. Hiermee kun je vrij snel aan de slag, maar dan mis je wel alle potentiële fun uit de opstartfase.
Bakken in de opkweekfase van je desemstarter
Zo snel je begint met je starter begin je met het weggooien van een deel van je starter waarna je weer vers meel toevoegt als voedsel. De desem moet zich namelijk ontwikkelen. In het begin is je starter nog niet zo actief en smaakt het niet zo naar desem (en is nog niet geschikt voor brood!), naar mate je desem ouder wordt begint het steeds meer op desem lijken, tot het desem is. Je gooit tijdens dit proces doorgaans dus een hoop potentieel eten weg en dat is zonde, want dit weggooisel is waardevoller dan je misschien zou denken. Je kunt hiermee al die typische desemsmaak aan flink aantal baksels geven. Ik heb een aantal favorieten die ik hier kan delen en dat ga ik ook doen.
Mijn desem favorieten
Ik maakte recent dit bananenbrood met desem van Top with cinnamon en ik vond het een aanrader. Ze heeft ook recepten voor desem wafels, brownie’s en crumpets. Hier is nog recepten voor chocolate chip cookies, granola en hier eentje voor crackers. Allemaal met de restanten van je desemstarter als ingrediënt.
Pannenkoeken zijn ook altijd een goed idee, dit recept geeft een recept voor twee pannenkoekjes.
Voeg ook eens een keer wat van de desemstarter restanten aan een eigen recept. Bekijk wat je aan je desem toevoegt en wat je doorgaans weggooit en vervang een vergelijkbare hoeveelheid water en meel uit je recept voor de desem restanten. Bak ermee, kijk wat het doet en pas het eventueel aan voor de volgende keer.
Je kunt je desemstarter in de koelkast zetten en pas weer voeren als je er mee gaat bakken, dan heb je minder weg te gooien. Maar dat doe je pas als je desem tot volle wasdom is gekomen. Het in een eerder stadium in de koelkast zetten lijkt me geen aanrader. Tot die tijd kun je je desem blijven voeren, maar restanten die hoef je niet meer weg te gooien, maar voeg het toe aan je baksels voor meer desem in je leven!
Laatste reacties