Uit eten bij Instock Utrecht
Wat was het mooi weer afgelopen weekend hè? Ik werd er een tijdje geleden door Instock op geattendeerd dat ze hun menu’s zo hebben aangepast dat ze veganisten nog beter van dienst kunnen zijn. Natuurlijk mocht ik komen proeven. Zo kon het dus dat ik afgelopen maandagavond op het Instock terras zat, in een prachtig groene omgeving, om van een veganistisch 4-gangen diner te genieten.
Instock, wat was dat ookalweer?
Doet de naam Instock een belletje rinkelen? Dat kan heel goed zijn, een tijdje geleden besprak ik namelijk hun Instock cooking kookboek. Dat kookboek was trouwens populair onder Lauriekoek lezers, want het belandde in de top 16 van 2016. Instock kookt met producten die weg gegooid zouden worden, als Instock ze niet zou redden. Het zijn producten waar niets mis mee is maar die als het ware verloren raken in de keten. Ze maken gebruik van kooktechnieken zoals drogen, fermenteren, roken en inleggen om ze zo langer houdbaar te maken. Naast het redden van deze levensmiddelen, gebruikt men bij Instock ook graag zo veel mogelijk van een product en dat geldt niet alleen voor de vleeswaren. Verder heeft het restaurant ook eigen bier, gemaakt van gered brood (bammetjes bier) en geredde aardappels (pieperbier).
Voor het diner is keuken is vanaf 18 uur geopend. Ik was er ruim op tijd, dus bestelde we alvast wat te drinken met een grote veggie borrelplank. Op de plank stonden broodstaafjes, komkommer, groente uit het zuur en twee dips: een met zoete aardappel en kokos en een harissadip en gepaneerde stukjes aubergine. Een prima voorafje. De plank ging er bij mij echt in als koek. Ik ben dol op aubergine, de groenten uit het zuur waren precies goed, niet te zuur. De dips waren lekker romig.
Het menu
Op het menu staan in totaal 8 verschillende gerechtjes. Je kunt hieruit zelf een 4-gangen diner samenstellen en ook zelf de volgorde bepalen. Alle gerechten zijn iets kleiner dan een hoofdgerecht, maar aan 4 gerechtjes, want als diner voor €29,50 wordt aangeboden, zou je normaal gesproken voldoende moeten hebben. Van de 8 opties zijn er maar liefst 6 veganistisch of met enkele aanpassingen veganistisch te maken. Kortom, genoeg keus dus voor de veganisten onder ons. Samen met mijn tafelgenoot, besloot ik om in ieder geval alle beschikbare veganistische gerechten uit te proberen.
Wat mij verder opviel aan de kaart was eigen gemaakte kombucha. Die kon je niet alleen als drank bestellen, ook hadden ze dit verwerkt in een dessert.
De voorafjes
Het diner begon met een bordje waar wat bekende dingetjes op lagen. Een kleine versie van het borrelplankje bleek ook een voorafje te zijn voor het diner en daar wisten we we natuurlijk wel raad mee.
Al vrij snel daarna werd de amuse gepresenteerd. Een tomatenconsommé, gemaakt van de sappige binnenkant en pitjes van de tomaat met een rijstvel krokantje en een bolletje tomatenkaviaar er bovenop. Dit is op smaak gebracht met kruiden uit de Instock tuin. Tomaat is een goede bron van umami en het was dan ook een heel smaakvolle consommé, heel hartig en eetlust opwekkend. Precies wat een amuse moet doen.
Wortel jerky, zou het wat zijn?
Daarna volgende het eerste echte gerecht: wortel jerky. Dat klinkt heel gek en dat is het ook wel een beetje. De wortel is sous vide gegaard en gedroogd in oven en wat al niet meer, om zo tot een hele bijzonder smaak en textuur te komen. Dit werd geserveerd met een crème van pastinaak, citrusdressing, en een soort pesto gemaakt met het loof van de wortel en oud brood. Alles paste zo goed bij elkaar dat ik met vier van deze borden zo ongeveer ook tevreden was geweest. Dat terwijl ik vooraf over dit het gerecht het meest sceptisch was. Ik heb namelijk al meerdere malen vegan jerky’s gezien die er goed uitzagen, maar qua smaak “meh” waren”. Maar dit is een goed uitgevoerde variant.
Escabeche zonder vis
Dit is normaal een visgerecht, maar niet bij Instock. Zij maken het juist met groente, om deze zo goed mogelijk te kunnen verwerken. De groente op het bord zijn gegaard in een sap met bleekselderij, gember en citroen met daaronder een kokoscrème en sriracha-olie.
Cassoulet, maar dan dus veganistisch
Vervolgens kwam er veganistische versie van de cassoulet op tafel. Dit is normaal gesproken een stoofpot met vlees van de minder populaire, mannelijke dieren. Dat wordt doorgaans waardeloos gevonden door de de vleesindustrie. Goed in de mijne trof ik gelukkig geen mannen aan, wel aubergine in een smaakvolle geroosterde paprikasaus, met witte-bonencrème geserveerde in een ingelegde halve uienbuitenkant.
Patat met een kroket, maar dan net iets sjieker
Zie hier een groentekroket, met de vulling van gefermenteerde groente (in dit geval bloemkool en paprika, maar dat zou kunnen verschillen, afhankelijk van het aanbod aan groente-overschot). De krokante buitenlaag is gemaakt van oud brood. Hierbij zat een witlof schuim, een picalilly, gedecoreerd met een poeder van gedroogde appelklokhuizen. Er wordt niets weggegooid bij Instock, dat moge duidelijk zijn. Erbij bestelde ik friet. De picalilly was lekker fris, het schuim had inderdaad een lichte witlof smaak maar de stuctuur van een wolkje en ik vond de kroket heel erg lekker. Ik vind het moeilijk om te zeggen dat je echt iets gefermenteerds proeft, als het in de vulling wordt verwerkt maar ik denk dat het een extra hartige sensatie geeft.
De nagerechten
Tijd voor de nagerechten. Op de kaart stond een kobucha pavlova. Aangezien ik de veganistische versie had besteld, was het wel interessant om te zien hoe ze dit op zouden lossen. Helaas, geen schuim gemaakt met aqua faba of iets dergelijks, maar kombucha-mangosorbet ijs met gegrilde stukjes mango, in kombucha gemarineerd fruit en een citrus curd. Dit was een soort fluoriserend groene saus met een hele aangename tropische smaak. Het ijs was heel luchtig en fruitig. Hoewel het in de veganistische versie een ander recept werd dan op de kaart was er zeker minstens zoveel moeite in gestoken, zo zie ik het graag.
Het andere dessert was een langzaam gedroogd appeltje wat maar liefst 5 dagen in een droogoven heeft gelegen en ze daarna in suikerwater hebben gelegd, geserveerd met citrus schuim en blauwe bes. Het appeltje smaakte heel bijzonder, bijna naar karamel en kaneel, zonder dat er volgens mij echt aan de pas was gekomen. Erbij dronk ik een cappuccino, met sojamelk van Moyee koffie.
Het is goed toeven voor veganisten bij Instock Utrecht
Al met al ben ik blij dat ik nu een keer bij Instock gegeten heb. Het was erg lekker en de sfeer was erg prettig. Nu weten jullie dus dat je ook als veganist ruim voldoende te kiezen hebt en dat er serieus rekening wordt gehouden met eetwensen. Er zijn verschillende Instock vestigingen en bij elke vestiging is het menu weer anders. Dat hangt af van wat er gered wordt en hoe het vervolgens wordt verdeeld onder de verschillende locaties.
Laatste reacties