Tramontina trento pan
Toen ik online een Tramontina Trento pan zag was ik meteen verliefd. Wat een mooie gietijzeren pan! Deze pan paste ook nog eens goed bij mijn voornemen om een gietijzeren pan te recenseren die gunstiger van prijs is dan dat ene bekende Franse merk.
Braziliaanse pan
Het merk Tramontina zegt je misschien niet zo heel veel, het is een Brazilaans merk opgezet in 1911 door Valentin Tramontina en is in allerlei landen te koop, waaronder Engeland, Amerika en Duitsland. Ze hebben verschillende pannenlijnen waaronder Trento, een gietijzeren lijn. Daarnaast heeft Tramontina ook veel keukenitems, zoals bestek en zelfs barbecues. De Trento lijn bestaat uit een wok, een stoofpan, een platte stoofpan en een gietijzeren koekenpan. Deze gietijzeren pannenlijn wordt gemaakt in China.
Alle pannen hebben het zelfde mooie basic uiterlijk, zwart mat emaille van binnen en buiten en een grote rvs handgreep bovenop de deksel; geen opsmuk. De deksel heeft dus geen uitstulpingen om de inhoud van de pan te bedruipen, de deksel is ook glad. De handvaten zijn rond. Als je heel goed kijkt in fel licht zie je een lichte ribbelstructuur zitten aan de binnenkant maar dit valt verder niet echt op.
Overal op te gebruiken
De meeste gietijzeren pannen mogen gebruikt worden op elke warmtebron en deze pan is daar geen uitzondering op. Inductie, gas, in de oven (tot 260 graden), op de AGA of elektrisch, dat kan allemaal met deze pan. Door het emaille is de pan zuurbestendig en hoef je hem niet in te branden, in tegenstelling tot gietijzeren pannen zonder emaille. Zwart mat emaille heeft altijd een beetje een korrelige ietwat ruwe structuur, die structuur helpt om items mooi bruin te bakken. Wit glad emaille heeft deze eigenschap niet. In pannen van emaille gebruik je het beste keuken items van siliconen, plastic of hout. Metaal maakt namelijk lelijke krassen.
Schoonmaken
Het is wel zo dat het iets moeilijker schoon te maken kan zijn maar met een blauw sponsje van de supermarkt krijg je het er als het een beetje aangebakken is prima af. De meningen verschillen trouwens over wat moeilijker schoon te maken is. Ik ken mensen die juist het witte gladde emaille moeilijker schoon te poetsen is. Zo zie je maar dat ervaringen per persoon enorm kunnen verschillen. Hoe dan ook met een sponsje en eventueel even laten weken in het sop krijg je alles er af. Niet in de vaatwasser stoppen, wat de verkoper ook zegt, handafwas maakt echt dat pannen langer mee gaan.
Hoe kookt de pan?
De pan kook prima! Ik heb het idee dat hij ietsje dunner is dan de meeste gietijzeren pannen. Hij is ook ietsje lichter, maar let op, dat is echt relatief. Alle gietijzeren pannen zijn zwaar, dat is nou eenmaal een eigenschap van het materiaal. Dat is wel de reden waarom de pan zo goed warmte vast houd en van alle kanten warmte de pan instraalt. Als je de deksel op de pan houd en de inhoud is warm dan kan blijft alles lekker lang warm. Het kan ook heel goed extra energie zuinig door hem te combineren met bijvoorbeeld een Ecostoof.
Het model dat ik heb is een lage 28 cm pan met een inhoud van 4 liter, de is hetzelfde als de hogere 24 cm Trento pan. Zelf heb ik gaandeweg ontdekt dat ik een lagere pan met meer oppervlakte heel handig vind. Het zit eigenlijk tussen een hoge soeppan en een koekenpan in. Meer oppervlakte betekent meer ruimte om aan te bakken, terwijl je nog steeds genoeg hoogte hebt. De rvs greep blijft iets langer koel, de handgrepen worden wel warm, persoonlijk gebruik ik altijd ovenwanten en pannenlappen.
Goede prijs-kwaliteitverhouding
Al met al vind ik de Tramontina pan een uitstekende gietijzeren pan. Zeker als je kijkt naar de prijs-kwaliteitverhouding. Momenteel kost deze pan op Amazon 60 Euro, dat is een enorm prijsverschil met de grote bekende keukenmerken. Natuurlijk kan je geen kleur kiezen, zijn er een beperkt aantal modellen en is de pan niet in Europa gemaakt, maar hij is wel voor mensen met een minder groot pannenbudget betaalbaar en daardoor bereikbaar.
Je kunt Tramontina pannen kopen bij Amazon, vooral de Duitse Amazon heeft ze allemaal in het assortiment. Voor meer informatie en een goed overzicht van de modellen kun je ook terecht op de website van de Duitse tak van het bedrijf
Laatste reacties