Soilmates macadamia olie

Soilmates macadamia olie @ Lauriekoek.nl foodbloggerIk kreeg een kek wijnkistje toegestuurd door Soilmates met daarin een fles macadamia olie en een hele berg macadamianoten in de schil. Vroeger had ik vaker noten in de schil in huis. Voor mijn gevoel zijn ze tegenwoordig steeds minder verkrijgbaar in de schil, terwijl noten in de schil zo mooi zijn. Macadamia’s staan bekend om hun moeilijk te breken schil, daarom is het maar goed dat Soilmates er olie van geperst heeft.

Soilmates macadamia olie @ Lauriekoek.nl foodblogger
Gemaakt van geredde macadamia’s

Je kent Soilmates misschien wel van de avocado olie, geperst van geredde avocado’s. Ik vind dat nog steeds een hele prettige olie om in te bakken. Inmiddels is de lijn uitgebreid met een koudgeperste avocado olie, die in tegenstelling tot de geraffineerde olie wel naar avocado smaakt en deze macadamia olie bijgekomen. Je raadt het misschien al, ook in macadamialand bestaan exemplaren die te lelijk worden bevonden voor directe verkoop en die worden nu dus ook gered door Soilmates en tot olie verwerkt.Soilmates macadamia olie @ Lauriekoek.nl foodblogger

Macadamia olie, weer eens wat anders

Door de loop der jaren heb ik allerlei soorten olie geproefd en gebruikt. Walnoot-, sesam-, hazelnoot-, pompoenpit- en natuurlijk zonnebloem- en olijfolie. Geraffineerd én ongeraffineerd. Macadamia olie is echter nieuw voor mij, terwijl het een van mijn favoriete noten is. In deze macadamia olie van Soilmates kun je bakken en braden en je kunt hem ook koud gebruiken in dressings of ergens overheen. Volgens Soilmates overleven de nutriënten in de olie zelfs bakken op 235 graden. Om je een idee te geven, dat is ongeveer de temperatuur van het hard aanbraden van vlees en voldoende om de vlam spontaan in de pan te laten slaan. De meeste producten worden ook niet heter dan 230 graden gefrituurd. Qua hittebestendigheid zit het met deze olie wel goed.Soilmates macadamia olie @ Lauriekoek.nl foodblogger

Heel licht nootachtig van smaak

De smaak van de Soilmates macadamia olie is heel erg neutraal. Het is in de verte licht nootachtig, maar als je dat door een dressing gebruikt, of er in bakt valt dat weg. Als een recept dus een notenolie voorschrijft kun je beter een koudgeperste notenolie bakken. Aan de andere kant, als je dus een neutrale olie zoekt voor een dressing dan is dit juist weer een goede optie. Er in bakken kan dus ook. Macadamia’s bevatten veel goede vetten en het is weer eens wat anders dan olijf- of zonnebloemolie. Plus de minder begeerlijke exemplaren krijgen hiermee evengoed nog een goede bestemming in onze keukens.

Je kunt olie van Soilmates vinden in de (online)winkels als Crisp en Picnic. Voor meer informatie kun je terecht op website van Soilmates.

Posted by on 18 september, 2024

LEAVE A COMMENT