Boekrecensie: Soep bouillon brood
Een simpele kom soep met een goed stuk brood kan me heel gelukkig maken. Er gaat bijna geen week voorbij waarin ik niet minstens een keer soep eet, zeker als het kouder is. Een kookboek zoals Soep bouillon brood van Rachel Allen is dus van harte welkom in huize Lauriekoek.
Rachel Allen ken je misschien omdat ze zo nu en dan haar opwachting maakt op 24Kitchen met haar bakprogramma. Ze studeerde aan de befaamde Ballymaloe Cookery School ontmoete daar haar man Isaac, de zoon van Darina Allen.Darina is ook een bekende naam in de culinaire wereld. Sindsdien is ze min of meer altijd verbonden geweest aan Ballymaloe, een privé kookschool die gebouwd is bij een biologische boerderij.
Ingedeeld per seizoen
De soepen in dit boek zijn ingedeeld naar de seizoenen. Er is een stuk over garnituren en bijgerechten, over brood en over bouillon. Vegetarische en glutenvrije opties worden apart aangegeven met symbooltjes. Niet alle soep recepten in het boek zijn dus vegetarisch, er zijn trouwens wel opties bij waarbij alleen kippenbouillon omruilen voor groentebouillon de soep vegetarisch maakt of waarbij de topping vlees is. Bij ieder recept staan opmerkingen maar die geven vooral tips bij het recept en gaan niet over hoe je iets makkelijk vegetarisch maakt.
Er staan klassieke soepen in Soep bouillon brood, zoals linzensoep met citroen en peterselie, soup au pistou, romige paddenstoelensoep, uiensoep. Er staan ook recepten in die je fantasie prikkelen zoals bleekselderijsoep, met jawel, een hele struik bleekselderij en knoflooksoep met een hele bol knof. Sommige recepten rekken het begrip soep een beetje op, zoals tomaten-basilicumwater of shots van meloensoep met munt en gin. De verhouding vegetarisch-niet vegetarisch schat ik zo 50/50, er staan best wat vlees en vis in. Bij de meeste recepten staat een foto maar niet overal.
Brood
Erg in mijn sas ben ik met het hoofdstuk over brood. Met recepten van de befaamde bovengenoemde kookschool en recepten voor onder andere sodabrood focacciastijl, Guinnessbrood, kaasmuffins, maisbrood, shokupan en zelfs een paar glutenvrije broodjes voor naast de glutenvrije soeprecepten. Alles wat je naast een goede kom soep aan zou willen treffen. Ook het garnituren- en bijgerechtenhoofdstuk is geweldig met crackers, croutons, tapenade en pesto. De juiste topping voor over de soep kan je soep echt naar een hoger plan tillen.
Recepten
De meeste soep recepten zijn niet verschrikkelijk moeilijk en prima op een doordeweekse dag te maken. Mocht je ze willen invriezen dan geeft Rachel Allen daar ook nog tips over voorin het boek. Hoewel er soep recepten in staan geïnspireerd door allerlei landen, vind je meeste ingrediënten wel bij de supermarkt. Er staan hier en daar wat uitzonderingen in, zo denk ik dat zeebiet moeilijk te vinden is, net als daslook. In Duitsland ligt daslook vaak gewoon bij de supermarkt in het groentenschap, maar in Nederland is wildpluk denk ik je beste optie.
Voor soep-met-broodliefhebbers
Soep bouillon brood is geschikt voor soep-met-broodliefhebbers, houd je niet van soep? Dan is dit niet jouw boek. Zo simpel is het soms. Er staan vertrouwde soeprecepten in, niet te moeilijk voor elke dag. Het staat niet bol van de nieuwste ideeën maar dat hoeft ook niet altijd. Lang leve soep!
Soep bouillon brood
Rachel Allen
Uitgeverij GoodCook
€27,50
Laatste reacties