Slowjuiceliefde deel 7: Grapefruit-sinaasappelsap & Chiazaad
Eergister zat ik met een meisje in de trein wat aan een nieuwe dieet was begonnen. Dat vond ik gek want het meisje was helemaal niet dik. Het ontbijt van haar nieuwe dieet bestond uit twee sinaasappels of een enkele grapefruit. Ze nam de grapefruit in de veronderstelling dat die zoet zou zijn en, om een lang verhaal kort te maken, de grapefruit was niet zoet hij was zuur. Het dieet zal niet lang standhouden denk ik zo 🙂
Toch is grapefruit niet iets om te vermijden: hij kan heel erg lekker zijn als je hem met suiker bestrooid en karamelliseert onder de gril. Of je kunt hem mengen met ander fruit. Ik perste een grapefruit uit en twee sinaasappels en creëerde zo een lekker sapje. Niet te zoet maar zeker ook niet te zuur.
Ik roer wel eens een schep chia zaad door mijn sap. Chia zaad heeft geen uitgesproken smaak: sterker nog het smaakt bijna nergens naar. In 28 gram chia zaad zit gemiddeld:
- 9% van je dagelijkse behoefte aan proteïne;
- 13% van de dagelijkse vet behoefte, waarvan meer dan de helft alfalinoleenzuur (gezond vet met omega 3: iets wat je zelf niet kunt aanmaken en dus via de voeding moet binnenkrijgen);
- 42% van je dagelijkse vezel behoefte;
- 18% van de calcium behoefte;
- 27% van je fosfor behoefte;
- 30% van je mangaan behoefte.
Als je chia lang in de sap laat staan word het chia fresca: een beetje puddingachtig. Als je dit niet lekker vind is het handiger om de chia direct voor consumptie door je sap te roeren. Je kunt chia ook gewoon in de blender doen en door je sap malen. Of het door de sap centrifuge kan weet ik niet, vandaar dat ik ze er gewoon in hun geheel door roerde. Chia kun je niet voor hele warme gerechten gebruiken, de goede vetten in het zaad worden dan aangetast. Je kunt voor je dagelijkse dosis gezonde vetten ook heel goed lijnzaad gebruiken. Voor zowel chia als lijnzaad geldt dat de prijzen enorm kunnen verschillen, het loont dus om verschillende aanbieders te vergelijken tijdens het winkelen.
Laatste reacties