Recept: Geroosterde kardemom-gemberpompoen met limoen-korianderbulgur uit Het groene kookboek

Recept: Geroosterde kardemom-gemberpompoen met limoen-korianderbulgur @ Lauriekoek.nlVandaag het derde recept dat ik mag delen uit Het groene kookboek van Rukmini Iyer. Dit keer een gerecht dat uitstekend geschikt is voor een doordeweekse dag. De oven doet het werk en je krijgt zeker je portie groenten binnen.

Geroosterde kardemom-gemberpompoen met limoen-korianderbulgur

Voor 4 personen

Voorbereiding 15 minuten, bereiding 45 minuten

De pittige geroosterde pompoen, die perfect is om te delen, gaat heel goed samen met de bulgur in dit makkelijke gerecht (hoewel het heel simpel is om te maken op een doordeweekse avond, kun je het ook prima op zondagavond in grote porties bereiden). Granaatappelpitjes, voor dat vleugje zoetigheid, zijn hier een must.

Ingrediënten
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • 6 groene kardemompeulen, alleen de zaadjes
  • 1 flespompoen, geschild en in partjes van 2 cm
  • 2 rode uien, in vieren
  • 5 cm verse gember, fijn geraspt
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 1 eetlepel lichte of donkerbruine basterdsuiker
  • 30 ml olijfolie
  • 1 theelepel zeezoutvlokken
  • 200 gram bulgur, afgespoeld
  • 400 ml kokende groentebouillon
  • 250 gram bimi
  • 15 gram verse koriander, fijngehakt
  • geraspte schil en sap van ½ biologische limoen
  • 30 ml extra vergine olijfolie
  • 200 gram granaatappelpitjes (van 1 granaatappel)

Voor de dressing:

  • 60 gram tahin
  • sap van 1 citroen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels water, plus extra naar wens
  • 1 theelepel zeezoutvlokken, plus extra naar wens
  • versgemalen zwarte peper
Rooster de pompoen

Verwarm de oven voor tot 180 °C hetelucht of 200 °C elektrisch (gebruik de heteluchtfunctie van je oven om de pompoen en bulgur tegelijk te bereiden). Maal de peperkorrels en de kardemomzaadjes met een stamper en vijzel ergens tussen grof en fijn in. Je wilt wat textuur, maar geen grote klonten peper. Doe ze in een braadslede met de pompoen, uien, gember, komijn, suiker, olijfolie en zeezoutvlokken en schep goed om. Zet de braadslede 45 minuten in de oven op het bovenste rooster.

Doe de bimi en bulgur in de oven

Meng als de pompoen 25 minuten in de oven heeft gestaan de bulgur en groentebouillon in een kleine braadslede. Verdeel de bimi erover en dek de braadslede strak af met aluminiumfolie. Zet hem 15 minuten in de oven op het onderste rooster.

Maak de tahindressing

Klop intussen de tahin, het citroensap, de olijfolie, het water, de zeezoutvlokken en een flinke snuf zwarte peper goed door elkaar en voeg zo nodig meer water toe zodat je een dressing hebt met de consistentie van slagroom. Proef en breng naar wens op smaak met nog wat extra zeezout.

Dien op

Haal na 15 minuten de bulgur uit de oven. Roer hem los met een vork en laat 5 minuten afkoelen. Roer de helft van de koriander, de limoenschil en het -sap, de extra vergine olijfolie en de helft van de granaatappelpitjes erdoor. Voeg dan de warme geroosterde pompoen en uien (net uit de oven) toe en schep alles om. Besprenkel met de tahindressing en strooi de resterende granaatappelpitjes en koriander erover. Geniet ervan!
Recept: Geroosterde kardemom-gemberpompoen met limoen-korianderbulgur @ Lauriekoek.nl

Mealpreppen: Je kunt dit gerecht maximaal een dag van tevoren bereiden tot en met het mengen van de bulgur en pompoen. Laat afkoelen en zet in de koelkast. Warm alles de volgende dag op in de oven en voeg vlak voor het opdienen de tahindressing, resterende granaatappelpitjes en koriander toe.

Maak glutenvrij: Vervang de bulgur door quinoa.

Posted by on 7 juli, 2024

LEAVE A COMMENT