Recept: Gekaramelliseerde bloemkool met kikkererwten uit Bold beans

Recept: Gekaramelliseerde blomkool met kikkerewrten uit Bold beans @ Lauriekoek.nlVandaag het laatste, maar zeker niet minste recept uit het Bold beans kookboek: Gekaramelliseerde bloemkool met kikkererwten. Meer zin in bonen en kikkererwten? Bekijk dan de bonen met pesto en ricotta of wortels met harissa met geklopte feta van MOB.

Gekarameliseerde bloemkool met kikkererwten

Een recept van Beth Adamson.

Ik ben dol op geroosterde kikkererwten. Ik leg ze op toast, gooi ze met geschaafde asperges in een salade en garneer er dips mee. Maar deze combinatie van gekaramelliseerde bloemkool, zoute feta en romige tahinidressing is een favoriet waar ik keer op keer naar terugkom. Serveer als zelfstandig gerecht of als onderdeel van een mezzetafel met köfte of falafel.

Voor 2, als hoofdgerecht, 4 als bijgerecht
bereiding 30 minuten

Ingrediënten
  • 1⁄2 pot kikkererwten (à 700 gram) of 1 blik kikkererwten (à 400 gram), uitgelekt en afgespoeld
  • 3 eetlepels olijfolie, plus extra om te serveren
  • 1 theelepel gerookte-paprikapoeder of chilipoeder (optioneel, als je van wat pit houdt)
  • 1 kleine bloemkool, in ‘steaks’ van ongeveer 1 cm dik (of gebruik broccoli)
  • 70 gram feta (of gebruik gegrilde halloumi)
  • 15 gram dille of peterselie, fijngehakt
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Voor de romige tahinisaus

  • 1 etlepel tahini
  • 3 eetlepel Griekse yoghurt of crème fraîche
  • sap van 1 citroen

Voor de snel ingemaakte ui

  • 1 rode ui, in dunne ringen
  • 1 theelepel honing of ahornsiroop
  • sap van 1 limoen
Werkwijze
  1. Verwarm de oven voor tot 200 °C.
  2. Dep de kikkererwten droog met keukenpapier. Leg ze op een bakplaat, besprenkel met 2 el olijfolie en breng op smaak met het paprikapoeder of chilipoeder, als je dat gebruikt, en wat zout en peper (voeg meer dan een snufje toe als je ongezouten kikkererwten uit blik gebruikt). Rooster 25 minuten in de oven, of tot de kikkererwten goudbruin en knapperig zijn. Schud de kikkererwten halverwege om plakken te voorkomen.
  3. Verhit intussen de overgebleven eetlepel olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Leg de bloemkoolsteaks in de pan en bak ze in ongeveer 10 minuten aan beide kanten goudbruin. Doe dit in delen als niet alle steaks tegelijk in de pan passen.
  4. Meng de tahini, yoghurt en het citroensap in een kom tot je een romige saus hebt. Voeg indien nodig een scheutje water toe om de saus wat losser te maken. Breng op smaak met zout en peper en zet tot gebruik in de koelkast.
  5. Meng voor de snel ingemaakte uien alle ingrediënten in een kleine kom en breng goed op smaak met zout. Zet apart.
  6. Schep de tahinisaus op een serveerbord en smeer uit met de achterkant van een lepel. Leg de bloemkoolsteaks erop, bestrooi met de krokante kikkererwten en verkruimel de feta erover. Besprenkel met wat extra olijfolie en maak af met de gehakte kruiden en de ingelegde uien.

Als je tijd en energie wilt besparen, kun je het bakken van de bloemkoolsteaks overslaan en de kikkererwten in roosjes roosteren − maar maak de schaal niet te vol, anders worden ze niet knapperig.
Recept: Gekaramelliseerde blomkool met kikkerewrten uit Bold beans @ Lauriekoek.nl

Recept: Gekaramelliseerde blomkool met kikkerewrten uit Bold beans @ Lauriekoek.nl

Posted by on 30 december, 2024

LEAVE A COMMENT