Recept: Gefermenteerde ananas-chilisambal
In de review van de Mortier Pilon fermentatiepot kwam hij al even zijdelings voorbij. Deze sambal. Een van oorsprong Sri Lankaans recept, lekker fruitig, zoet, pikant en zoutig. Hij komt uit het Cornersmith Kookboek en ik heb toestemming van de uitgeverij, uitgeverij Good Cook om dit recept te delen. Supertof! Jullie kunnen hem nu dus ook maken.
Wat heb je nodig?
- 2 kilo ananas, ongeveer 2 middelgrote ananassen
- grote handvol koriander blaadjes, gehakt
- 2 tl fijngeraspte limoenschil
- 1 el limoensap
- 1 el fijngeraspte gemberwortel
- 2 tl chilivlokken of een verse chilipeper in ringetjes
- 2 el zout
voor: 2 potten van 500 ml
voorbereidingstijd: 30 minuten plus 4 dagen fermenteren
Werkwijze
Steriliseer de potten en laat ze afkoelen (bijvoorbeeld door ze 10 minuten in de oven op 180 graden en zorg dat je potten hebt die hier tegen kunnen!)
Schil de ananas en snijd in blokjes van 2 cm. Gooi de harde kern weg. Leg de ananas in een roestvrijstalen kom en voeg dan alle andere ingrediënten toe. Plet alles met je handen en meng goed.
Vul de potten met het ananasmengsel. Druk de ingrediënten flink aan, zodat de sappen boven de ananas uitkomen en en eventuele luchtbellen verdwijnen. Veeg de randen van de potten af met een schone theedoek of keukenpapier en doe de deksel erop.
Bewaar de potten 2-4 dagen bij kamertemperatuur (niet in direct zonlicht) In die periode zullen de deksels bol gaan staan, wat een teken is dat de inhoud aan het fermenteren is. Zet de potten in de koelkast en wacht minstens 1 week voor je ze opent; gebruik de sambal binnen 6 maanden.
Credits
Dit recept komt uit het Cornersmith kookboek, dat ik eerder op mijn blog recenseerde. Je vindt het op bladzijde 114. Met dank aan uitgeverij Good Cook voor de toestemming om het te mogen publiceren. Het heeft trouwens geen zin om mij te mailen met de vraag of ik recepten voor je wil overtypen of dingen voor je in wil scannen. Dat is echt onbegonnen werk en buiten dat denk ik dat als je veel recepten wil hebben uit een kookboek, dan koop je het toch gewoon? Kijk voor andere recepten uit kookboeken die ik recenseerde eens op Pinterest waar ik allerlei recepten verzamel.
Janne
9 september, 2017Hoi Laurie,
Ik vroeg me af waarom de ananas in een roestvrijstalen kom moet. Is dat beter dan een glazen of aardewerk kom?
Laurie
9 september, 2017Goede vraag! Ik heb dit recept mogen overnemen uit het Cornersmith kookboek dus ik heb het zelf niet bedacht. Ik zie bij fermentatie aanwijzingen wel vaker hele uitgebreide aanwijzingen wat betreft materiaal. Volgens mij maakt het in dit geval niet veel uit, het is wel zo dat in de meeste professionele keukens word gewerkt met rvs kommen. Alleen wel bij kombucha is het wel belangrijk om geen metaal te gebruiken, want dat vind de SCOBY echt niet leuk en bij kefir is het ook geen goed idee geloof ik.
Janne
9 september, 2017Oh ja, en ik wilde je nog een complimentje geven over het veranderde uiterlijk van je blog. Leuk dat het nu blauw is en de header is wat volwassener geworden, mooi!
Laurie
9 september, 2017Dank je! Ik heb nog veel meer ideeën voor de layout, nu alleen de komende maanden nog tijd vinden om ze te realiseren.