Mockmill graanmolen
Ooit in een ver verleden liep ik rond op een Vrije School en daar stond een Mockmill een in de keuken. Kinderen vroegen mij dikwijls wat het was en ik antwoordde dan steevast dat het een apparaat was om granen mee te malen, verder ging mijn kennis en ervaring niet. Hij kwam daar overigens nooit van zijn plek en werd nooit gebruikt,terwijl ik heel nieuwsgierig was. Nu is het dus zover ik heb er zelf een, kan eindelijk op het “aan” knopje drukken en volop experimenteren.
Waarom je eigen meel malen?
Misschien vraag je je nu af, waarom zou je in vredesnaam je eigen meel willen malen? Je kunt gewoon naar de supermarkt om een pak meel te kopen, volkorenmeel desnoods. Nou vind ik het hier te ver gaan om meel uit de supermarkt zwart te gaan maken, maar vers of ambachtelijk gemalen meel van bijvoorbeeld de molenaar is echt anders. Bij meel wat in een fabriek is gemalen is de tarwekiem meestal verwijderd. In de kiemen zit olie en dit maakt meel minder lang houdbaar. In tarwekiemen zitten gezonde vetten, vitamines en eiwitten en mineralen. Dus het is erg jammer als je dit gedeelte van de tarwekorrel buiten het meel houdt. Jammer voor je gezondheid, maar het heeft ook invloed op de smaak van je brood.
Zelf malen is ook anders in een fabriek omdat het meel daar door verschillende walsen gaat. Daardoor gaan naast dat er dus al geen tarwekiem meer in zit gaan er zo ook nog wat voedingsstoffen verloren. Het is heel anders dan het zelf tussen twee stenen malen. Daarnaast worden er soms dingen aan het meel toegevoegd waar niet iedereen blij mee is. Extra gluten voor de structuur, mout voor kleur, enzymen, vitamine C. Dat is allemaal helemaal niet nodig.
Nu zijn de meeste mensen zelf geen molenaar, dat maakt het zelf malen allicht wat uitdagend. Gelukkig zijn er ook graanmolens zoals deze van Mockmill op de markt, waarmee je zelf thuis je eigen meel kunt malen en de voordelen kunt ervaren.
Hele granen en pseudogranen kun je op meer plekken kopen dan je denkt
Eerder heb ik er niet zo op gelet, maar je kunt op meer plekken dan je denkt hele granen kopen. Sowieso natuurlijk bij molenaars en bij de natuurwinkels. Een andere goede tip voor de mensen die dichterbij de oostgrens wonen, in Duitsland, bij mijn favoriete drogist DM hebben ze veel verschillende hele granen in het assortiment, zoals tarwe, gerst, rogge, mais, haver, spelt, gierst en boekweit. Heel vaak is het ook nog eens biologisch of zelfs biologisch dynamisch en goed betaalbaar. Als je graag granen uit de buurt wil hebben zijn er zelfs webshops die er in gespecialiseerd zijn en je niet alleen kunnen vertellen waar de granen en pseudogranen vandaan komen maar ook wanneer ze geoogst zijn.
Bakken met vers meel
Nog een belangrijk argument om je eigen graan te malen is dat mensen zeggen dat het hun baksels positief beïnvloed. Omdat het meel zo vers is doet het extra goed zijn best in deeg. Ik kan hier niet echt onderzoeken bij vinden die dit onderbouwen. Het is meer de eigen ervaring van mensen op broodforums en community’s. Er lijkt sowieso weinig consensus te zijn over wanneer meel te oud of juist te vers is om mee te bakken.
Geschiedenis van de Mockmill
Even terug naar Mockmill. In 1975 kreeg Wolfgang Mock (goede naam!) een cadeau dat zijn leven zou veranderen. Hij kreeg een brood en hij vond dat brood zo lekker was dat hij zich afvroeg hoe dat brood zo lekker kon zijn. Zijn vrienden vertelden hem over de meelmolen die ze hadden waarmee het meel, met handkracht door middel van een maalmechanisme fijngemalen. Hij werd enthousiast en kocht er zelf een ook een. Moe van het malen met de hand kocht hij daaropvolgend een elektrische en die was van slechte kwaliteit, waardoor het meel oververhit raakte. Hij besloot dat hij het zelf beter kon, zette een bedrijf op en ontwierp de Mockmill.
Een keukenmachine van hout!
De Mockmill is best een bijzondere machine om te zien. Hij is van buiten namelijk vrijwel helemaal van hout, op een stekker en wat donker bioplastic na. Er staan verschillende standen op dat donkere plastic en je verschuift de vulopening om de maling aan te passen. Er zijn 20 standen van superfijn tot grof.
De Mockmill werkt vrij eenvoudig. Je stelt eerst de fijnheid van je maling. Dan zet je ‘m aan en daarna gooi je de hele granen in de vulopening en wordt het direct voor je neus gemalen. Binnenin zitten twee stenen die over elkaar beginnen te wrijven en wat je maalt komt uit de opening. Niet vergeven om er zelf natuurlijk een bakje, kom of schaal onder te zetten om het meel op te vangen. Je hoeft de handleiding eigenlijk bijna niet te lezen om het te bedienen.
Hieronder zie je het verschil tussen links een fijne maling van haver en rechts grof.
Compleet volkoren
Alles wat je met deze machine maalt is dus compleet volkoren. Waar de Molenaar nog kan zeven om andere soorten meel te krijgen, is meel uit de Mockmill volkoren, tenzij je zelf gaat zeven. Aan de andere kant: waarom zou je dat doen? Je maalt niet voor niets thuis je eigen meel van hele granen denk ik dan.
Van alles kun je meel malen van tarwe tot kikkererwten
Hierboven heb ik het vooral over volkorengranen, maar je kunt er nog meer mee malen. Pseudogranen zoals quinoa en boekweit bijvoorbeeld, maar ook peulvruchten. Van bonen en kikkererwten en andere erwten tot linzen. Van linzen kun je bijvoorbeeld linzenmeel maken, wat op zichzelf al lastig te verkrijgen is, om papadums mee te maken.
Chiazaad kan er ook in, maar andere zaden zijn te olieachtig en dat vindt de Mockmill niet zo leuk. Let dus goed op met olieachtige zaden. Wat el weer goed werkt zijn specerijen zoals korianderzaad, of piment. Als je de kruiden in een brood of ander baksel wil verwerken, kun je die kruiden toevoegen aan de te malen granen, zodat het onderdeel van je meel wordt.
Glutenvrij meel malen
Goed om te weten: als je de Mockmill geleverd krijgt is de machine glutenvrij. Dat wil zeggen dat als je zelf pseudogranen, zaden en peulvruchten wil malen, dat dat met deze machine veilig kan. Je moet dan wel zorgen dat de ingrediënten die je er in doet gegarandeerd glutenvrij zijn. Als je er eenmaal glutenhoudende en met gluten besmette granen in hebt gedaan, is hij uiteraard niet glutenvrij meer maar dat is logisch lijkt mij. Je kunt de machine daarna nooit meer zo schoon krijgen dat hij geen enkele gluut of spoor van gluten meer bevat.
Mockmill machines
Er zijn verschillende soorten Mockmill machines, de Lino serie, met een houten behuizing zoals deze, maar ook een standard die volledig uit een gerecycled biopolymeer bestaat. Daarnaast zijn er ook variaties in maalsnelheid. Voor gewoon thuisgebruik is de Mockmill 100, zoals ik heb uit kunnen proberen ruim voldoende, Het komt er naar mijn idee snel genoeg uit en ik neem aan dat als je heel veel haast hebt je überhaupt geen meel gaat malen. Mocht je toch grotere hoeveelheden willen malen, dan is er ook een 200 of professional, die hebben een krachtigere motor en malen dus sneller.
Mockmill schoonmaken
Het schoonmaken van de machine is heel eenvoudig. Je opent de machine door de vulopening open te draaien. Zo kijk je in de machine.
Daarna draai je ook de bovenkant van de maalsteen er af. Je veegt met een kwastje al het meel naar het midden van de machine dat daarna alsnog uit de opening valt. Als je wat grover maalt zo nu en dan maakt dat ook de maalstenen weer helemaal schoon. Het is echt een fluitje van een cent.
Lekker experimenteren
Als je toch al regelmatig je eigen brood bakt van volkorenmeel en thuis graag experimenteer met verschillende soorten meel dan kan het een leuk idee zijn om een Mockmill te kopen. Zien hoe het meel uit opening van de machine zo in je mengkom valt is heel bevredigend. Als je zelf hele granen in huis hebt kun je er alle kanten mee op. Je kunt de granen zo eten of ze grof of fijn malen als dat je zelf wil. Je hebt altijd opties. Plus je kunt zo nog meer experimenteren bij het maken van je eigen baksels. Je eigen meelmix ontwikkelen bijvoorbeeld en ervaren of vers meel zich anders gedraagt dan dat uit de supermarkt.
Mockmill is vooral bij online winkels verkrijgbaar die producten verkopen om mee te bakken. Mijn machine komt direct van Mockmill zelf, uit Duitsland. Zij hebben ook een eigen webwinkel.
Maaike
8 december, 2024Handig ding, ik wist eigenlijk niet dat dat bestond.
Ik maak wel eens zelf meel van graan/noten in een molentje dat eigenlijk bedoelt is voor koffiebonen, of in een klein hakmolentje (een soort magic bullet opzetstukje dat bij mijn foodprossecor zat) maar daar kun je maar kleine een hoeveelheid tegelijk in malen.
Voor mij meestal genoeg (ik vind het ook niet erg om drie kleine porties achter elkaar te maken, het gaat snel) maar als je regelmatig voor meerdere mensen bakt niet handig.
Mijn moeder heeft een hele tijd geen tarwe kunnen eten (en nog een miljoen andere dingen) inmiddels is gebleken dat haar klachten komen doordat haar alvleesklier niet genoeg enzymen aanmaakt, nu heeft ze enzymenpilletjes en kan ze ineens bijna alles weer eten, dus mijn behoefte aan tarwevrij meel is drastisch verminderd.
Maar goed, voor mensen die een speciaal dieet volgen is het wel ideaal als je makkelijk zelf dingen kunt maken.