Boekrecensie: Parsi

Boekrecensie: Parsi @ Lauriekoek.nlParsi trekt meteen mijn oog. De gouden details op de voorkant en de zijkant, het feit dat het een dik boek is en het woord Parsi mij in eerste instantie niet zoveel zegt. Ik wil meteen in dit kookboek duiken om te kijken welke geheimen er in schuilen. Eenmaal bladerend in het boek blijkt het van alles wat te bieden heeft: geschiedenis, persoonlijkheid en goede recepten.

Parsi

Een klein stukje geschiedenis de Parsi ontvluchte Perzië in de zevende eeuw. Parsi zijn Zoroastrisch en werden om hun geloof vervolgd. Ze vestigden zich in Gujarat en de westkust van India. Het aantal Parsi neemt af er zijn er nu 200.000 waarvan er 50.000 in India wonen. Feesten en tradities zijn belangrijk, want er is het besef dat ze in de toekomst misschien niet meer bestaan. De Parsi keuken is uiteraard beïnvloed door keukens die hen omringen en ook van daar buiten.

Farokh Talati

Farokh Talati is zelf Pars en chef-kok van het befaamde St. John Bread and Wine in Londen. Af en toe zie je oprichter Fergus Henderson ook langs komen op de achtergrond in foto’s. De moeder van Farokh kwam in de jaren 80 naar Engeland. Hij en zijn familie gingen zo nu en dan terug naar India en werd aangetrokken door de geuren en kleuren van het eten aldaar. Hij wilde recepten zelf ook gaan maken. maar miste vaak cruciale recepten. Eenmaal terug in India trok hij dus zo vaak mogelijk met zijn familie op, om zo alles in detail op te kunnen schrijven.Boekrecensie: Parsi @ Lauriekoek.nl

Recepten vastleggen

Hij hoopte ooit een Parisch restaurant te openen. Een supper club had hij al, dus daarom was het vast leggen van de recepten extra belangrijk. Tijdens het schrijven bedacht hij zich dat de Parsi gemeenschap steeds kleiner wordt. Fast food speelt in de wereld een steeds grotere rol. Wie zou zich de recepten die hij zo belangrijk vindt, zich over een tijd nog herinneren? Farokh hoopt dus dat zijn boek een kookboek kan zijn wat over jaren een tijdcapule met recepten kan zijn, want een van de belangrijke dingen van het Pars zijn is voor hem “verdomd lekker eten!”Boekrecensie: Parsi @ Lauriekoek.nl

Prachtige foto’s

Het hele boek in voorzien van prachtige foto’s uit India maar ook van de gerechten. Wat het echt een geheel maakt is het hele ontwerp van het boek. De recepten beginnen met specerijen en masala’s, daarna tafelzuren, chutneys en sauzen. Daarna volgen hoofdstukken over zuivel, ontbijt, snacks, salades, rijst en peulvruchten en groenten. Er staan recepten met vis en vlees in en er is ook uitgebreid aandacht voor zoetigheden en ijs, koekjes en gebak en drankjes.
Boekrecensie: Parsi @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Parsi @ Lauriekoek.nl

De recepten

In Parsi staan zeker vegetarische opties, ik denk dat Parsi niet echt geschikt is voor veganisten, want veel recepten bevatten zuivel en soms ook ei. Gerechten die mij opvielen en heel lekker lijken: Masala havermout, kweepeer-rozenjam, zandkoekjes met kardemom. Soms vragen om recepten om moeilijk vindbare ingrediënten, zoals drumstickbonen of tarobladeren, waarvan ik denk dat de toko ze wel verkoopt. Andere ingrediënten zoals specerijen zoals zwarte kardemom, jaggary, asfoedita en verschillende soorten dal hebben ze zeker.Boekrecensie: Parsi @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Parsi @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Parsi @ Lauriekoek.nl

Een eigen stijl

Veel gerechten hebben wel een ander gerecht nodig om tot een complete maaltijd te komen. Bij een dal hoort brood, bij rijst een salade of een groenten. Je kunt ook makkelijk een feest geven en een hele tafel vullen met gerechten uit dit boek. Bij veel gerechten staat ook een serveersuggestie, als je even niet weet wat goed combineert. Ik heb eerder kookboeken over de Indiase keuken gerecenseerd. De recepten uit dit kookboek komen me deels bekend voor, maar het heeft ook duidelijk zijn eigen stijl. Parzische invloeden in bijvoorbeeld, een soort tahdig en het gebruik van saffraan. Daarnaastwordt er veel gebruik gemaakt van verwarmende kruiden en specerijen en relatief veel zuivel.
Boekrecensie: Parsi @ Lauriekoek.nlBoekrecensie: Parsi @ Lauriekoek.nl

Bewaren en delen

Ik denk dat het Farokh Talati zeker is gelukt om een kookboek te schrijven waarin hij de Parsi recepten vast legt. Ook dat kan een rol van kookboeken zijn, het vastleggen van een bepaalde traditie of periode, zodat iets bewaard blijft. Toch denk ik dat veel mensen het ook op zullen pakken, omdat het gewoon een heel aantrekkelijk kookboek is en zo kennis zullen maken en zo een stukje van de Parsi cultuur zullen leren kennen, waardoor het blijft voortleven.Boekrecensie: Parsi @ Lauriekoek.nl

Parsi 
Farokh Talati
Uitgeverij Good Cook
€35

Posted by on 13 december, 2022

LEAVE A COMMENT