Boekrecensie: Honing

Boekrecensie: Honing @ Lauriekoek.nlHoning is een wonderlijk goedje dat al duizenden jaren wordt gegeten door de mens. Het wordt gemaakt door bijen die zo ook weer voor bevruchting van gewassen zorgen. Er valt veel over te vertellen. Geen wonder dus dat iemand op het idee komt om een kookboek met honing in de hoofdrol te schrijven.

Amy Newsome

Dit kookboek is geschreven door Amy Newsome. Ze woont in Londen waar ze op kleine schaal bijen houdt. Daarnaast werkte ze als hovenier bij de befaamde Kew Gardens en is tuinarchitect en kok. In haar voorwoord zegt ze ook dat kiezen tussen die drie wat haar betreft niet nodig is. Dat lijkt me ook helemaal niet nodig volgens mij vullen deze drie bezigheden elkaar fantastisch aan. Om een idee te geven van de bezigheden van een imker heeft ze een jaaroverzicht gemaakt waarin je per maand ziet wat een imker en bijenvolk per seizoen doen.

Koken met honing

Koken met honing is net iets anders dan koken met suiker. Het gedraagt zich anders, is stroperig en kan afhankelijk van het soort honing ook verschillende smaken met zich meebrengen. Zomaar een op een suiker vervangen door honing geeft een totaal ander resultaat. Zo vertelt Amy Newsome over haar idee om merengue te maken met honing, wat door het hoge vocht gehalte van honing de mogelijke uitdagingen kent. Na veel experimenteren is het haar gelukt en het recept staat in het boek.

Goede honing

Als je je afvraagt waarom honing kristalliseert en of dit erg is heeft het boek een antwoord: nee dat is niet erg. Bij verhitting van honing verdwijnen vitamines en gunstige eigenschappen van honing. Daarom is het belangrijk dat je het koopt bij een betrouwbare partij. Spoiler alert: de supermarkt is dat vaak niet. Om het unieke karakter van de honing te behouden moet je er voorzichtig mee omspringen, door de honing op het laatst pas toe te voegen bijvoorbeeld. Als je dat niet doet zo zegt Amy Newsome, kun je net zo goed suiker gebruiken en had zij geen kookboek hoeven schrijven.
Boekrecensie: Honing @ Lauriekoek.nl

Honing heeft zijn eigen terroir

Honing heeft zijn eigen terroir afhankelijk van waar de bijen op vliegen. In Honing staat een overzicht van de verschillende soorten honing en hun smaken, van boekweit tot sinaasappel, van den tot kastanje. Die laatste heb ik dit jaar voor het eerst geproefd en heeft echt een unieke bittere smaak. Probeer het eens als je de kans krijg zou ik zeggen, tot je het proeft weet je niet dat honing zo kan smaken. Natuurlijk is er in de natuur en op het platte land van alles veranderd de afgelopen tientallen jaren. Ook daar wordt aandacht aan besteed, net als aan de introductie van landbouwgif.
Boekrecensie: Honing @ Lauriekoek.nl

Tuinieren voor bijen

Hier kun je als tuin- of balkonbezitter bent zelf ook wat betekenen en komt de tuinierkant van Amy Newsome naar voren. Naast uitleg over hoe bestuiving precies gaat krijg je ook uitleg over hoe je tuiniert voor bestuivende insecten. Niet alleen bloemen, maar ook bomen. Wat ik zelf echt niet wist en een ware eye opener vond: je hebt een half voetbalveld nodig aan bloemen om evenveel voer te leveren, als een lindeboom. Je krijgt veel tips voor het maken van een tuin en het bijvriendelijk onderhouden ervan.
Boekrecensie: Honing @ Lauriekoek.nl

Het kan overal in

Na alle informatie over honing en bijen is het tijd om te koken met honing. Het eerste hoofdstuk potten gaat over in honing fermenteren, honing roken, honing paddenstoelen en gefermenteerde venkel-kimchi, honing-lemoncurd, harissa-karnemelkdressing en zure kersen-chipotlesaus. Hierna volgen kleine gerechten, grote gerechten, baksels en ijs en last but not least dranken. Allemaal met honing, soms een lepeltje, soms een hele pot. Soms trouwens ook naast honing ook nog wat suiker trouwens.
Boekrecensie: Honing @ Lauriekoek.nl

Op zoek naar een imker

Veel recepten uit dit boek zijn met vlees en vis, al zitten er ook vega opties bij. De desserts, dranken en ijs zijn vrijwel allemaal wel geschikt voor vegetariërs. Voor veganisten die geen honing willen gebruiken omdat het van dieren afkomstig is, is dit boek sowieso niet geschikt. Soms worden er ingrediënten gevraagd als bepaalde pepers, of double cream waar je even naar op zoek moet. De expat shop en de toko hebben zulke ingrediënten vaak wel. Een andere uitdaging zijn de verschillende soorten honing. De supermarkt heeft die niet, een imker en soms een natuurwinkel wel.Boekrecensie: Honing @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Honing @ Lauriekoek.nl

In dit boek komen de drie verschillende kanten van Amy Newsome goed tot zijn recht. Zowel de informatie over bijen, over bijvriendelijk tuinieren als het koken met honing zijn in dit boek samen een geheel. De recepten zijn heel origineel, zo had ik bijvoorbeeld nog nooit gehoord over de fermenteren in honing methode. Ik krijg echt zin om te gaan zoeken naar de verschillende soorten honing die ze omschrijft.
Boekrecensie: Honing @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Honing @ Lauriekoek.nl

Honing
Amy Newsome
Uitgeverij Terra
€34,99

Posted by on 18 september, 2023

LEAVE A COMMENT