Boekrecensie: Gezonde groenten

Boekrecensie: Gezonde groente @ Lauriekoek.nlGezonde groenten of lekkere groenten. Dat zijn de twee keuze’s voor op de voorkant van een kookboek lijkt soms wel. Soms zijn ze zelfs gezond en lekker. Bij Seppe Nobels zijn ze gezond en vast en zeker ook lekker. Hij is niet voor niets een van de chefs uit de serie rock’n’roll chefs. 

Graanmarkt 13

Seppe Nobels is in 2015 gekozen tot beste groentekok van Vlaanderen. In zijn restaurant Graanmarkt 13 kookt hij gezonde en moderne gerechten. Volgens Gault&Millau is het een van de beste 25 groenterestaurants van de wereld. Uiteraard maakt hij gebruik van biologische, lokale en ook in de stad geteelde producten. Hoewel alles om groenten draait is Seppe Nobels noch Graanmarkt 13 compleet vegetarisch, natuurlijk kun je in het restaurant wel op aanvraag een vegetarisch menu krijgen. Het kookboek Gezonde Groenten is wel helemaal vlees en visloos.Boekrecensie: Gezonde groente @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Gezonde groente @ Lauriekoek.nl

Bij Graanmarkt 13 draait veel om het delen van gerechten. In dit kookboek is dat eigenlijk niet anders, hoewel je de gerechten best kunt klaarmaken als lichte lunch of avondmaaltijd. In gedachte zie ik vooral een grote lange tafel met meerdere kleine groente gerechten en meerdere personen. De gerechten zijn simpelweg genoemd naar de combinatie, Rodekool/Roomkaas/Steranijs bijvoorbeeld. Je weet meteen waar het om draait. Dit is hoe het in het hoofd van een chef werkt en ik denk dat het daarom niet alleen interessant is voor de enthousiaste thuiskok maar ook voor mensen die een voedingsgerelateerde opleiding doen.

Het kookboek

De gerechten in het kookboek bevatten geen vleesvervangers zoals tofu of seitan. Er wordt wel gebruik gemaakt van dierlijke producten zoals kaas, boter, ei en melk. Toch is het zeker niet de hoofdmoot, overal heeft en houdt de groenten de hoofdrol. Alles heeft een bepaalde lichtheid. Verwacht geen recepten die je compleet bij de hand nemen, aanwijzingen als “flambeer” of “maak mayonaise” moeten voldoende voor je zijn. Bij ieder gerecht staat een prachtige foto van het eindresultaat. Soms komen er producten voorbij zoals hopscheuten of cederolie maar het meeste kun je overal kopen.Boekrecensie: Gezonde groente @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Gezonde groente @ Lauriekoek.nl

Soms moet je de avond ervoor al voorbereidingen doen, dus het kan geen kwaad om de avond van te voren het recept al te lezen. Anders kom je voor verassingen te staan. De ingrediëntenlijsten zijn niet bijzonder lang, maar sommige dingen zijn toch even een werkje. Of het echt een heel goed kookboek is voor doordeweeks weet ik niet. Als je iets super makkelijks zoekt kun je beter verder zoeken. Als je je koken naar een hoger plan wil tillen is Gezonde groenten zeker wel de moeite van het bekijken waard.

Een tijdje geleden had ik een discussie met iemand die vond dat als je geen vlees of vis wilde eten je niets te zoeken had in een restaurant in het hogere segment. Daar was ik het niet mee eens en dat ben ik nog steeds niet. Gelukkig zijn de tijden aan het veranderen en wordt door steeds meer chefs (zoals Seppe Nobels) en restaurants bewezen dat je ook op basis van groenten uitstekende innovatieve gerechten kunt maken. Ik zie steeds meer mensen die de toen die sceptische houding hadden bijdraaien. Een mooie ontwikkeling.Boekrecensie: Gezonde groente @ Lauriekoek.nl

Gezonde groenten
Seppe Nobels
Uitgeverij Lannoo

Posted by on 16 augustus, 2019

LEAVE A COMMENT