Boekrecensie: De zoete oven

Boekrecensie: De zoete oven @ Lauriekoek.nlDe zomer ligt achter ons, tijd om de oven aan te zetten en er de heerlijkste baksels uit de toveren. Karin Luiten aka Koken met Karin is geen fan van pakjes en zakjes en op het gebied van baksels zijn er uiteraard allerlei pakjes en zakjes verkrijgbaar. Zo wordt ons aangepraat dat bakken iets heel moeilijks is, terwijl daar niets van klopt. Daarom gaat Karins nieuwste kookboek De zoete oven dus over bakken, met 99 recepten voor makkelijke koekjes, taarten en toetjes.

Niet te ingewikkeld

In het voorwoord vertelt Karin dat veel bakboeken te ingewikkeld doen, maar er zijn uitzonderingen zoals een kookboek, of eigenlijk bakboek waar de recepten zijn ingedeeld in een middag, een dag en een weekend. Dat gaat natuurlijk over Bloem, suiker, boter en ja, dat is me ook wel een bakboek. Ook is viennoiserie nu erg in trek. Deeg lamineren is veel werk en kost ook flink wat tijd, maar dat hoeft natuurlijk allemaal niet per se, je kunt ook in minder tijd iets lekkers bakken en die recepten vind je in De zoete oven. 

Boekrecensie: De zoete oven @ Lauriekoek.nl

Met boter en suiker

Voordat de recepten beginnen krijg je een kleine introductie boter, bloem, eieren en suiker en bakbenodigdheden. Nee, margarine is geen roomboter en andersom en er zijn verschillende soorten bloem en suiker. Er gaat natuurlijk suiker in de baksels in dit kookboek. Ik heb een hekel aan mensen die eten bereiden met kokosbloesemsuiker, agave of dadelstroop en het dan suikervrij noemen. Suikervervangers zoals stevia zijn ronduit vies en polyolen kunnen een laxerende werking hebben.. Buiten dat is bakken iets feestelijks als het goed is eet je niet iedere dag taart, cake en koek. Veganistische of glutenvrije recepten vind je in dit kookboek trouwens ook amper.

Boekrecensie: De zoete oven @ Lauriekoek.nl

Recepten

De recepten in De zoete oven zijn ingedeeld in koekjes, cake, taart, klein spul, toetjes, feestdagen, basisrecepten. Aan het begin van elk hoofdstuk vind je een beslisboom om je te helpen kiezen uit de recepten. Onder klein spul vallen baksels zoals cupcakes, madeleines, energierepen, roze koeken en de soespouce. De soespouce? Ja, een soesje gevuld met banketbakkersroom met daarover roze glazuur. Na de crompouce had ik even mijn bekomst van alles wat ook, maar op een tompouce leek maar hiervoor maak ik een uitzondering. Er staat ook een heuse bruidstaart in het boek.

Boekrecensie: De zoete oven @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: De zoete oven @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: De zoete oven @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: De zoete oven @ Lauriekoek.nl
Makkelijk

Bij ieder baksel staat een foto van het eindresultaat en informatie over hoe lang het bereiden duurt, het eventueel rusten van deeg en het bakken. Bij vrijwel ieder baksel staan tips over het bewaren, hoe vlak van te voren je hem kan of moet maken, wat je met overblijfsels kan doen. Op de cover staat het woord makkelijk en ik weet dat iedereen een eigen idee heeft van wat makkelijk inhoudt. Ik zou zeggen dat de instructies duidelijk zijn en dat je die kan opvolgen dat er een grote kans is dat je tot een goed resultaat komt. Als je iets nog niet gedaan hebt is dat spannend maar het is ook cool als het lukt. Dat kan alleen als je het probeert.

Boekrecensie: De zoete oven @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: De zoete oven @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: De zoete oven @ Lauriekoek.nl

De zoete oven is een heerlijk bakboek met baksels waarvoor je dus geen halve dag of een weekend hoeft uit te trekken. Als je snel een koekje voor bij de koffie wil maken vind je in dit kookboek een keur aan recepten. Als je een indrukwekkend dessert wil maken met kerst ook en alles daar tussenin. Alles in die duidelijk stijl die bij de kookboeken van Karin hoort en waarmee gevorderden, maar ook zeker beginners uit de voeten kunnen. Warm de oven maar voor.

De zoete oven
Karin Luiten
Uitgeverij Rood
€26,99

Boekrecensie: De zoete oven @ Lauriekoek.nl

Posted by on 4 oktober, 2025

LEAVE A COMMENT