Boekrecensie: CDMX
CDMX het klinkt wat cryptisch, maar het is de afkorting voor Mexico stad, of Cuidad de México. Dat is ook precies waar dit kookboek over gaat. Van de gerechten die inwoners van de stad thuis maken tot wat je er kunt tegenkomen bij straatventers, restaurants en cafés.
Mexicaanse kookboeken
Ik zie al tijden op internet allerlei kookboeken over de Mexicaanse keuken voorbij komen. Het is een keuken waar ik nieuwsgierig naar ben en ik merk ook in mijn omgeving dat ik niet de enige ben. Alleen komen er niet bijzonder veel in de Nederlandse taal uit, zo heb ik al tijden een oogje op dit kookboek. Dus als er een Mexicaans kookboek langskomt om te recenseren, dan sla ik er meteen op aan. Zeker op dit kookboek dat een lust is voor het oog, niet alleen de cover ook de zijkant van de bladzijde zijn gedecoreerd.
Rosa Cienfuegos
CDMX is geschreven door Rosa Cienfuegos. Ze heeft in Sydney een tamaleria en Mexican deli. Ze schreef haar eerste kookboek Comida Mexicana om mensen kennis te laten maken met Mexicaans eten en te laten zien hoe je thuis authentiek Mexicaans kookt. Ook begon ze kooklessen te geven en organiseert soms ook food tours naar Mexico. Ze reist inmiddels Australië rond om iedereen kennis te laten maken met typisch Mexicaanse producten, cultuur en tradities.
Levendige recepten
De recepten in het boek zijn ingedeeld in ontbijt, snacks en drankjes, taco’s, soep, dagschotels, vis en zeevruchten, desserts en sauzen. Als je alleen de Tex-Mex pakjes en producten uit de supermarkt kent, gaat er als je dit boek doorbladert een wereld voor je open. De gerechten in CDMX zijn een stuk levendiger dan de treurige pakjesversie. Alleen al zelfgemaakte maistortilla’s of tarwetortilla’s en zelf gekookte bonen maken zo’n wereld van verschil, net als zelf gemaakte salsa’s. Er is zelfs een salsa bij gemaakt van zeven soorten chilipepers.
Niet vegetarisch
Jammer genoeg zijn de recepten voor vegetariërs niet heel erg talrijk. Er staat wel een vulling in op basis van sojagranulaat, ook wel tvp genoemd en sommige gerechten zijn toevallig van nature vegetarisch. Zelf was ik erg gecharmeerd van gordita’s, een soort kleinere dikkere soort van tortilla met of zonder bonen door het deeg. Verder is het heel veel vlees en vis wat de klok slaat in dit boek, dus erg “vega geschikt” is het niet. Er staan ook desserts in CDMX en dat vind ik heel leuk. Van de befaamde flan, tot maiscake gemaakt met koffiemelk tot chocolade tamales.
Neem de tijd
Ik denk dat je voor de meeste recepten, zeker als je alles zelf maakt best even de tijd moet nemen. Tortilla’s maken, bonen koken, het is allemaal niet moeilijk, alleen is het misschien niet iets wat je na een lange dag misschien nog wil doen. Het zal niet voor niets zijn dat ze in Mexico stad in kraampjes verkocht worden door mensen die het als werk hebben. Aan de andere kant: als je de verschillende elementen klaar hebt staan is het zo gepiept. Bij ieder gerecht staat een foto van het eindresultaat en door het boek vind je allemaal foto’s van waar het kookboek om draait. CDMX. Tussen de recepten door vind je ook verhalen over hoe het er in de stad aan toe gaat. In het dagelijks leven en op eetgebied. Mocht je de stad zelf bezoeken dan staat er achterin zelfs een gids met tips voor eethuisjes, markten, restaurants en cafés.
Pepers
In dit kookboek worden typisch Mexicaanse ingrediënten gebruikt, zoals gedroogde pepers, verse pepers, tomatillo’s, taco’s. Het goede nieuws is dat je steeds meer Mexicaanse ingrediënten makkelijker kunt kopen (No spon tip: Westlandpepers). Ik zie ze op steeds meer plekken en ook online kun je ze bij meerdere adressen bestellen. Zeker als je de gedroogde pepers in huis hebt blijven ze best een tijdje goed. Vaak passen ze ook heel goed in niet typisch Mexicaanse gerechten zoals chili sin carne, maar ook Ottolenghi gebruikt ze in bijvoorbeeld Flavour veel. Dat zal ook ongetwijfeld iets met de verkrijgbaarheid te maken hebben.
Op naar Mexico
Al met al is CDMX zeker een culinaire reis en je krijgt er ook zin van om op reis te gaan naar de stad zelf. Nu de ingrediënten iets beter verkrijgbaar zijn, is de stad in recepten ook dichterbij. Stiekem hoop ik dat het volgende kookboek van Rosa Cienfuegos vegetarisch gaat zijn. Ik denk dat de kans klein is maar eens mens mag hopen toch?
CDMX
Rosa Cienfuegos
Uitgeverij Good Cook
€29,95
Laatste reacties